SPIS POTRAW

A

Agrestowe ciasto Ajvar – sos z pieczonej papryki z bakłażanem Ananas z miętowym cukrem Arbuz z miętowym cukrem

B

Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana Babeczki podwójnie czekoladowe Nigelli Lawson Babeczki czekoladowe z jezynami i kawałkami białej czekolady Babeczki marchewkowe z granolą Babeczki orzechowe z czereśniowym nadzieniem Babeczki toffi z polewą czekoladową Babeczki z truskawkami i kremem amaretto Bagietka z makiem i cebulą Bakłażan miętowo-czosnkowy w oliwie Bakłażany faszerowane z jarmużem i kaszą jaglaną Bakłażany na sposób prowansalski Bananowo-karobowy tort dla malucha Barszcz czerwony z orientalnym posmakiem Batoniki a’la Bounty Batony daktylowo-migdałowe bez pieczenia Batoniki muesli Batony owsiane Bezy cynamonowe Bezy francuskie wg M. Roux Biscotti dyniowo-orzechowe Biscotti z migdałami i żurawiną Blok waniliowy z orzechami i żurawiną Bób duszony w oliwie Bób na grzankach z fetą, lubczykiem Bób z pangrattato Brownies Audrey Hepburn, najlepsze, najdelikatniejsze Brownies piernikowe Brownies z orzechami i żurawiną Brownies (szybkie) z zarodkami pszennymi Brukselka kremowa – duszona w śmietanie Brukselka orzechowo-cytrynowa Brukselka z boczkiem i parmezanem Brukselka z figami i boczkiem Bruschetta al pomodoro (grzanki z czosnkowo-bazyliowymi pomidorami) Bruschetta z figami i serem pleśniowym Budyń czekoladowy Buraki pieczone z granatem i oliwą Bułeczki czosnkowe Bułeczki hamburgerowe Bułeczki: soft white dinner rolls (miękkie bułeczki śniadaniowe)  Buraczana sałatka śledziowa Buraczane ciasto z czekoladą Buraki pieczone z oliwą czosnkową i granatem Buraki w orzechowo-czosnkowym sosie Burgery z ciecierzycy Burgery z pęczaku

 

C

Carpaccio z kalarepki Cebulowy placek, pissaladiere Chałka drożdżowa Liski Chałka w płatkach migdałowych Chleb dla opornych 2, bardzo łatwy Chleb razowy z żurawiną Chlebek (keks) bananowy z czekoladą Chlebek (keks) bananowy z płatkami owsianymi (lekki) Chlebek (keks) gryczany z gruszkami i śliwkami Chlebki (keksiki) gryczane z morelami Chleb bez zagniatania – No knead bread Jima Lagey’a Chleb wieloziarnisty na zakwasie Chleb z otrębami i siemieniem lnianym Chłodnik Chłodnik jogurtowy z chilli, fetą i prażonymi migdałami Chłodnik oszczędny Chocopots (czekokubki – proste czekoladowe „suflety”) Ciabatta Ciasteczka cukrowe ciotki Loli Ciasteczka czekoladowe korova Ciasteczka czekoladowe, pękające Ciasteczka czekoladowe z chilli i orzechami wloskimi Ciasteczka czekoladowe z chilli z rodzynkami w rumie Ciasteczka z mąki gryczanej, maślane Ciasteczka mandarynkowe, kruche Ciasteczka maślane bretońskie Ciasteczka owsiane Ciasteczka serowe z jabłkiem Ciasteczka śmietankowe Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą Ciasteczka z rabarbarem, kruche Ciasteczka z tahiną Ciasteczka z tahiną i różanym lukrem Ciastka czekoladowe z ziarnami kawy Ciasto jogurtowe z agrestem Ciasto bananowe Dana Leparda (razowe z żurawiną) Ciasto buraczane z czekoladą Ciasto cukiniowe z orzechami włoskimi Ciasto drożdżowe z cynamonowo-cukrową posypką Ciasto cukiniowo-czekoladowe z chrupiącą orzechowo-cynamonową posypką Ciasto cytrynowe z hotelu Waldorf Astoria Ciasto czekoladowe Audrey Hepburn Ciasto czekoladowe bez mąki Ciasto dyniowe korzenne z suszoną żurawiną Ciasto dyniowe w polewie z białej czekolady Ciasto makowo-jabłkowe na orzechowym spodzie Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe Liski Ciasto orzechowe z pomarańczowo-miodowymi orzechami Ciasto orzechowo-czekoladowe Ciasto pomarańczowe z cytrusowym lukrem Ciasto ucierane ze śliwkami Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką Ciasto ucierane razowe z rabarbarem  Ciasto (kruche) z jabłkami i konfiturą z płatków z róży Ciasto (szarlotka) z młodych papierówek Ciasto ucierane z rabarbarem Chia pudding Coffee crunch bars Creme patissiere wg M. Roux Croissanty migdałowe Crostata śliwkowa z cynamonem i migdałami Crumble migdałowe z rabarbarem i chia Crumble orzechowe z rabarbarem i truskawkami Cukinia marynowana w oliwie i czosnku Cukinia pieczona z młodymi ziemniaczkami Cukinia smażona z chilli i cytryną Cukinia z sosem z tahiny  Cukiniowe wstążki z migdałowym pesto Cukiniowy pasztet Cukiniowy placek Pyńka (tu w nowszej wersji) Curd limonkowy Curry warzywne na szybko Cykoria zapiekana (pod kruszonką, z serem) Czarny bez, syrop Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi Czekoladowe babeczki Nigelli Lawson Czekoladowe ciasteczka korova Czekoladowe ciasteczka, pękające Czekoladowe ciasto Audrey Hepburn Czekoladowe ciasto dyniowe  Czekoladowe trufle z ziarnami kawy Czosnek niedźwiedzi, pesto

D

Daktylowo-migdałowe batony Deska serów Dorsz smażony w rozmarynowej oliwie Drink z miodem pitnym i tonikiem Dyniowa zupa kokosowa Dyniowa zupa potrójnie kokosowa Dyniowe gnocchi Dyniowy hummus Dyniowy sernik Dżem gruszkowo-imbirowo-cytrynowy Dżem morelowy z wanilią Dżem pomarańczowy szybki Dżem pomarańczowy z imbirem Dżem rabarbarowy z wanilią Dżem z żółtej mirabelki (i tonki) Dżem z czerwonej mirabelki (bez żelfixu)

E, F

Eklery kawowe Eton mess Falafele Filety z kurczaka w orzechowej panierce Financiers (finansjerki) cytrynowe Financiers malinowe  Financiers wiśniowe Focaccia z dynią i szałwią Fondant z lodami Fondant czekoladowy z chilli i musem truskawkowym Forszmak

G Galaretka cytrusowa Galaretka na niedzielę Galaretka porzeczkowa Galette z jeżynami i mirabelkami Galette z dżemem i kokosem Gazpacho Gęś nadziewana grzybami i wątróbką (pieczona) Gnocchi dyniowe Gofry ziemniaczane Granola czekoladowa Granola z jogurtem i owocami Grillowane warzywa z halloumi Groszek cukrowy, orientalny Grzanki z bobem, fetą, lubczykiem Grzanki z figami i serem plesniowym Grzanki z marmoladą pomarańczową, lazurem i orzechami włoskimi Granola z miechunką, babką płesznik i wiśniami Granola z oliwą Nigelli Lawson (najlepsza!) Granola z orzechami włoskimi i migdałami Grzanki z gorgonzolą, orzechami i miodem Grzanki (brushetty) z guacamole Grzanka z rzodkiewką i bazylią Grzybowa tarta na spodzie z orzechami włoskimi Gulasz z fasoli wrzawskiej

H, I, J

Hamburger buns Hummus dyniowy Hummus klasyczny Hummus kremowy, idealnie gładki Hummus z bobu Hummus z pieczonym czosnkiem Ice tea, domowa Jabłka pieczone z daktylami  Jabłkowo-makowe ciasto na orzechowym spodzie Jabłkowy kompot korzenny Jagielnica, czyli jajecznica z kaszą jaglaną Jaglanka z bananami i orzechami, kremowa Jagodowy pudding z chia Jagodzianki, domowe Jajka sadzone na szpinaku Jajka w kokilkach zapiekane Jajka w koszulkach dla opornych Jajka z łososiem i koperkiem Jarmuż z orientalną nutą Jarski smalec z fasoli Jogurt z cynamonowo-miodowymi orzechami

K

Kaiserschmarren – puszysty omlet z rodzynkami i jabłkami Kakao kokosowe Kalafior pieczony z sosem oliwno-kaparowym Kalafior, stek Kalarepka, carpaccio Kanapka fricasse (z tuńczykiem, oliwkami i harissą) Kanapka z mozarellą, grillowanym kabaczkiem i pesto Kanapki z kwiatami Kapusta w mleczku kokosowym z curry Kapusta korzenna, czerwona Kapusta z fasolą na święta Kawowe eklery Keczup, domowy Kluski śląskie Kofty z buraków Kokosanki (coco au miel; muffiny kokosowe) Kokosowy pudding z chia Koktajl bananowo-kawowy Koktajl mleczny z malibu Koktajl (smoothie): gruszka+ banan+miód+cytryna Koktajl (smothie): banan + truskawka + miód Kompot jabłkowy Konfitura różana (róża tarta) Konfitura z czerwonej cebuli z suszonymi śliwkami Konfitura z truskawek z egzotyczną nutą Kotleciki z buraków Kotleciki ze szpinaku Kotleciki z soczewicy z kuminem, chilli i czarnuszką Kotlety jajeczne Kopytka dyniowe  Krokiety z soczewicy Krajanka owsiana z jeżynami i malinami Krakersy owsiane Dana Leparda Krem migdałowy z białą czekoladą, czyli negatyw Nutelli Krem pomarańczowy z granatem Krewetki z czosnkiem i chilli Krówki waniliowe Kruche mandarynkowe ciasteczka Kruche ciasteczka z rabarbarem Kurczak curry w porach Kurczak czosnkowo-paprykowy (nóżki) Kurczak w sosie z białego wina Kurki na tarcie z kremowym serkiem Kurki z polentą i pomidorkami koktajlowymi Kurki z ziołami Kurkowe risotto z ziołami Kuskus z harissą i kiełbaską

L, Ł

Limonkowy curd (krem) Lody kawowe, bezmaszynkowe Łosoś w cytrynowo-koperkowym sosie

Łosoś w skorupce z suszonych pomidorów, parmezanu i migdałów Łódeczki ziemniaczane z rozmarynem

M

Magdalenki cytrynowe  Magdalenki Marii Ochorowicz-Monatowej MAKARON – przepis podstawowy Makaroniki kawowe z czekoladą (francuskie ciasteczka) Makaron z białymi szparagami, serem feta i wędzonym łososiem Makaron z cukinią i rodzynkami Makaron z cukinią, groszkiem i młodą marchewką Makaron z czosnkiem niedźwiedzim Makaron ze szparagami, kaparami i pietruszką Makaron ze szparagami, kozim serem i jajkiem sadzonym Makaron z kurkami i szalwią Makaron z pesto trapanese Makaron z zielonymi szparagami, pesto i wędzonym łososiem Makowo-jabłkowe ciasto Mandarynkowa nalewka Mandarynkowe ciasto Nigelli Lawson Marchewkowe wstążki z fetą, miętą i kuminem Marchewkowe wstążki z pesto bazyliowym Marchew smażona z miodem Marmolada cebulowo-pomarańczowa Marmolada pomarańczowa Masło migdałowe Masło orzechowe Mazurek czekoladowy z orzechami włoskimi Mazurek kajmakowy na orzechowym spodzie Mazurek orzechowy z zapiekanym koglem-moglem Migdałowe croissanty Minestrone Mirabelkowy gruziński czatnej „tkemali” Muffiny bananowo-czkoladowe Muffiny pomarańczowe (śniadaniowe) Muffiny rabarbarowe z orzechami laskowymi Muffiny z białą porzeczką i prażonymi migdałami Mus czekoladowy, bezjajeczny Mus czekoladowy, dwukolorowy Mus czekoladowy z kardamonem

N

Naleśniki gryczane z boczniakami i porem Naleśniki razowe z kolendrową marchewką i serem kozim (Kozią Rurą) Naleśniki z różaną konfiturą i kremowym twarożkiem Nalewka korzenna z miodem i cytrusami Nalewka mandarynkowa Nalewka pigwowa Nalewka pomarańczowo-kawowa

O,Q

Omlet Kaiserschmarren Oscypek w boczku Owoce zapiekane pod koglem-moglem Owsianka cynamonowa z bananem, cynamonem i miodem Owsianka różana z granatem i migdałami Owsianka z czekoladą i marmoladą pomarańczową Owsianka z chia i tonką Owsianka z karmelizowanymi pomarańczami Quesadillas z pastą fasolową i lekką salsą Quinoa podwójnie brokułowa

P

Pain perdu z pomarańczami i miodem Paluszki z fety Paluszki z za’atarem, czarnuszką i kuminem Pancakes kardamonowe z morelami i migdałami, z owsianki Panna cotta truskawkowa Pan bagnat (tort kanapkowy z cukinią, bakłażanem, papryką, itp.) Papryka nadziewana indykiem, oliwkami i pesto Parmezanowe pietruszki Panna cotta jogurtowa z miodem i migdałami Panna cotta kawowa Panna cotta waniliowa Papryka pieczona w oliwie, do słoików Pascha cytrusowa z żurawinami Pasta e ceci (gęsta zupa z ciecierzycą) Pasta jajeczna Pasta jajeczna z curry Pasta serowa Pasta z awokado i gorgonzoli Pasta z bobu (do makaronu) Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami i kaparami Pasta z wędzonej makreli z twarogiem i szczypiorkiem Paszteciki drożdżowe z mięsem Paszteciki z pieczarkami, lazurem i koperkiem Pasztet z cukinii Pasztet z fasoli i ciecierzycy z czarnuszką Pasztet z soczewicy z pieczonym czosnkiem Patisony w oliwie Pavlova (tort bezowy z bitą śmietaną) Pavlova czekoladowa Pavlova kawowa (z malinami i jagodami) Pavlova z truskawkami Pesto genovese Pesto piemonckie, z orzechów laskowych Pesto szałwiowe Pesto z czosnku niedźwiedziego Pesto z liści rzodkiewki Pęczakoburgery z cebulką balsamico i rukolą Pękające czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) Pieczarki balsamico Pieczona papryka w oliwie, do słoików Pieczone jabłka z daktylami Pieczone pomidorki z ziołami i oliwą Piemoncki sos z orzechów laskowych, czyli salsa di piemontese Pierniczki (mięciutkie) Pierniczki norymberskie – lebkuchen Piernik wigilijny z orzechami Piernikowe śledzie z orzechami Pierogi pieczone z nadzieniem cebulowym Pierogi pieczone z nadzieniem bakłażanowym Pierogi z jagodami Pigwowa nalewka Pissaladiere, francuski placek cebulowy Pizza Margherita (na cienkim cieście) Pizza z grillowanymi warzywami i salami Pizza z prosciutto, rukolą i parmezanem Placek migdałowy z porzeczkami Placek z kurczakiem i słodkimi porami w cieście francuskim Placuszki aloo gobi (z ziemniakami i kalafiorem) Placuszki cukiniowe z miętą i fetą Pleśniak z porzeczkami Podpłomyki nadziewane fasolą wrzawską Polewa czekoladowa na mleczku kokosowym Polędwica w sosie (svickova na smetane) Polędwiczki czosnkowo-rozmarynowe Pomarańczowy dżem z imbirem Pomidorówka babci Ani Pomidorowa z kaparami i oliwkami, na włoską nutę Pomidory suszone (w oliwie) Porowa zupa babci Ani Porzeczkowa galaretka Posiłki dla niemowląt cz. II Posiłki dla niemowląt cz. I Pottage Parmentier, czyli francuska zupa ziemniaczano-porowa Powidła śliwkowe korzenne Powidła wiśniowe z cynamonem i goździkami Pstrąg pieczony z migdałami Pstrąg pieczony w folii Pstrąg w occie winnym z cebulką Pstrąg z masełkiem bazyliowym Ptysie z bitą śmietaną i malinami Pudding z chia, jagodowy Pudding  z chia, kokosowy Pulled pork, czyli wolnopieczona, rwana wieprzowina na kanapki Puree kalafiorowe z rozmarynem

R

Rabarbarowe crumble z migdałami i chia Rabarbarowy paj Rabarbar pieczony w winie z wanilią Rabarbarowo-różany syrop Rogaliki babci Rózi Rokitnik z miodem Rolada malinowo-różana Rolada podwójnie truskawkowa Roladki z bakłażana (involtini di melanzane) Rosół energetyczny Rożki babci Rózi (rogaliki z konfiturą różaną) Rwana, wolnopieczona wieprzowina na kanapki Ryba w chrupiącej skorupce

S, Ś

Salsa verde – zielony sos Sałatka caprese Sałatka caprese z sosem bazyliowym Sałatka Cezara z plastrami kurczaka z czubricy Sałatka jajeczna z marynowanym selerem Sałatka toskańska (panzanella) Sałatka z ananasa i truskawek z miodem i kardamonem Sałatka z arbuza, fety i rzodkiewki Sałatka z bobu, boczku, jajek i szczypiorku Sałatka z bobu, lazura i mięty Sałatka z brokułami, pomidorem i kukurydzą Sałatka z buraczków i czosnku z jogurtem Sałatka z buraków w orzechowo-czosnkowym sosie Sałatka z dyni, orzechów włoskich i lazura Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów Sałatka ziemniaczana z kaparami, jajkami przepiórczymi i lubczykiem Sałatka z makaronu sojowego, ogórka, rzodkiewki i koperku Sałatka z młodych ziemniaczków, z łososiem, koperkiem i jajkami przepiórczymi Sałatka z pomidorami, fetą, szpinakiem i boczkiem  Sałatka z orkiszem, pesto i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z orzechów włoskich i cukinii Sałatka z surowego kalafiora i suszonych moreli Sałatka z pieczonych buraków z oliwą czosnkową i granatem Selerowa zupa-krem Semifreddo toffi Semifreddo z malinami i prażonymi migdałami Sernik dyniowy Serniczki wytrawne Serniczki z truskawkami Sernik z mascarpone i białej czekolady, z malinami Sernikobrownies z rabarbarem Sernik pastelowy (na zimno) Sernik z musem czekoladowym Shortbread Skordalia z orzechami włoskimi i chlebem (pasta grecka) Smalec jarski z fasoli Smażone rozetki Sos bazyliowo-migdałowy Sos dalmatyński (kaparowy) Sos kaparowo-musztardowy Sos polski (zielony) Sos tahini, zielony Sos z pieczonej papryki z bakłażanem Spaghetti al pomodoro crudo (spaghetti z surowymi pomidorami) Spaghetti z pesto, cukinią i chipsami z parmezanu Stek z kalafiora Syrop rabarbarowo-różany Syrop z kwiatów czarnego bzu Szakszuka (skashouka) – jajka w pomidorach Szarlotka babci Marysi Szarlotka orzechowa Szczaw na przecier Szparagowa tarta z boczkiem Szparagi białe z sosem śmietanowo-bazyliowym Szparagi pieczone z młodą marchewką i ziemniaczkami pod chrupiącą skorupką Szparagi po francusku na zimno Szaparagowa tarta z czosnkiem na francuskim spodzie Szparagi z grilla Szparagi zielone z bazyliowo-migdałowym sosem Szparagi zielone z boczkiem Szparagowa krajanka z jajkiem sadzonym i tymiankiem Szparagowy hash (krajanka) Szparagowy makaron z kaparami i pietruszką Szprycer malinowy „Szynka” z indyka Śledzie po szwedzku, inlagd sill Śledź musztardowy z czerwoną cebulką Śledź piernikowy z orzechami Śledzie z burakami Śniadanie Kasi Tusk 😉

 

T

Tahina/Tahini/Pasta sezamowa Tajskie kuleczki rybne/drobiowe Tarta brukselkowa Tarta cebulowa hinduska Tarta cebulowa z parmezanem Tarta cytrynowa Tarta Czarny Truskawkowy Las Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi Tarta jabłkowa (szybka) Tartaletki korzenne z rabarbarem i creme patissiere Tartaletki razowe z burakiem i tapenadą Tartaletki truskawkowe z chia Tartaletki z ganache z białej czekolady i lemon curdem Tartaletki z jagodami/porzeczkami i białą czekoladą Tarta pomidorowa z kozim serem Tarta rabarbarowa Anny Olson Tarta rabarbarowo-morelowa z migdałami w miodzie Tarta śliwkowa z migdałami i cynamonem Tarta szparagowa z boczkiem Tarta szparagowa z czosnkiem na francuskim cieście Tarta z botwinką i serem kozim Tarta z creme patissiere i truskawkami Tarta z cukinią i oscypkiem Tarta z dżemem truskawkowym i kokosem Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami Tarta z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi Tarta z gruszkami i czekoladą Tarta z grzybami na orzechowym spodzie Tarta jabłkowa z musem gruszkowym Tarta z jeżynami i mascarpone Tarta z jeżynami i mirabelkami Tarta z kremem mascarpone, malinami i borówkami Tarta z kurkami z kremowym serkiem Tarta z malinami, białą czekoladą i kruszonką z płatkami owsianymi Tarta z malinami i kremem czekoladowym Tarta z morelami i marmoladą pomarańczową Tarta z pieczoną papryką Tarta z rabarbarem i migdałami Tarta z rzodkiewką Tarta z truskawkami, prażonymi migdałami i lukrem cytrynowym Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem Tarte au citron (tarta z lemon curdem) Tartinki z białym serkiem i rzodkiewkowym pesto Tiramisu z truskawkami Tkemali, czyli mirabelkowy czatnej Tort czekoladowo-orzechowy Tort jabłkowy na leguminę M. Disslowej Tort lodowy Tort na pierwsze urodziny Tort Pavlovej z truskawkami Tort Pischinger Tortilla z bakłażanem, mozarellą, pomidorem, cebulą Tortilla z marynowaną cukinią i kozim serem Tost idealny Tosty francuskie z pomarańczami i miodem Trufle czekoladowe z ziarnami kawy Trufle mocno czekoladowe Trufle różane Trufle tiramisu Truskawki z octem balsamicznym Truskawkowe tartaletki z chia Tuiles z patelni

U, W, X, Y, Z

Udka kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami i pomidorkami cherry Warzywa Jalfrezi (curry warzywne) Warzywa pieczone z chorizo Wódka truskawkowa Zapiekanka ziemniaczano-śledziowa Ziemniaczana sałatka z jajkami przepiórczymi, kaparami i lubczykiem Ziemniaki pieczone, w kratkę Ziemniaki zapiekane (parmezanowe z rozmarynem) Zioła w oliwie Zupa cukiniowa z fetą Zupa czosnkowa (rodowa) Zupa dyniowa Jamiego Oliviera (ostra) Zupa dyniowa kokosowa Zupa dyniowa potrójnie kokosowa Zupa dyniowa z czarnuszką i smażoną szałwią Zupa krem z białych szparagów z serem feta Zupa krem z buraków z fetą Zupa krem z buraków pieczonych z mleczkiem kokosowym Zupa krem z dyni z boczkiem i czosnkowymi grzankami (bawarska) Zupa krem z selerów Marii Disslowej Zupa kurkowo-porowa z rzeżuchą Zupa marchewkowa z ciecierzycą i tahini Zupa minestrone Zupa na tajską nutę: z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, trawą cytrynową i curry Zupa porowa babci Ani Zupa pomidorowa babci Ani, najlepsza i najprostsza Zupa pomidorowa na włoską nutę, z kaparami i oliwkami Zupa rybna z porami i ziemniakami Zupa szczawiowa Zupa ziemniaczana z porami Zupa z pesto (soupe au pistou) Zupa z pieczonej dyni na ostro Zupa z pieczonej papryki z czosnkiem Zupa z pieczonych pomidorów z zielonym środkiem Zupa z pszenicy płaskurki (minestra di farro) Zupa z soczewicy (libijska) Zupa z soczewicy z suszonymi morelami Zupa z zielonej soczewicy (fakes) Zupa z zielonych szparagów z płatkami migdałowymi Żurawina korzenna z pomarańczą i rodzynkami