SPIS POTRAW

A

Agrestowe ciasto
Ajvar – sos z pieczonej papryki z bakłażanem
Ananas z miętowym cukrem
Arbuz z miętowym cukrem

B

Baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana 
Babeczki podwójnie czekoladowe Nigelli Lawson
Babeczki czekoladowe z jezynami i kawałkami białej czekolady
Babeczki marchewkowe z granolą
Babeczki orzechowe z czereśniowym nadzieniem
Babeczki toffi z polewą czekoladową
Babeczki z truskawkami i kremem amaretto
Bagietka z makiem i cebulą
Bakłażan miętowo-czosnkowy w oliwie 
Bakłażany faszerowane z jarmużem i kaszą jaglaną
Bakłażany na sposób prowansalski 
Bananowo-karobowy tort dla malucha
Barszcz czerwony z orientalnym posmakiem
Batoniki a’la Bounty 
Batony daktylowo-migdałowe bez pieczenia
Batoniki muesli
Batony owsiane
Bezy cynamonowe
Bezy francuskie wg M. Roux
Biscotti dyniowo-orzechowe
Biscotti z migdałami i żurawiną
Blok waniliowy z orzechami i żurawiną
Bób duszony w oliwie 
Bób na grzankach z fetą, lubczykiem
Bób z pangrattato 
Brownies Audrey Hepburn, najlepsze, najdelikatniejsze
Brownies piernikowe
Brownies z orzechami i żurawiną
Brownies (szybkie) z zarodkami pszennymi
Brukselka kremowa – duszona w śmietanie
Brukselka orzechowo-cytrynowa
Brukselka z boczkiem i parmezanem
Brukselka z figami i boczkiem
Bruschetta al pomodoro (grzanki z czosnkowo-bazyliowymi pomidorami) 
Bruschetta z figami i serem pleśniowym
Budyń czekoladowy 
Buraki pieczone z granatem i oliwą
Bułeczki czosnkowe
Bułeczki hamburgerowe
Bułeczki: soft white dinner rolls (miękkie bułeczki śniadaniowe) 
Buraczana sałatka śledziowa
Buraczane ciasto z czekoladą
Buraki pieczone z oliwą czosnkową i granatem
Buraki w orzechowo-czosnkowym sosie
Burgery z ciecierzycy
Burgery z pęczaku

C

Carpaccio z kalarepki
Cebulowy placek, pissaladiere
Chałka drożdżowa Liski
Chałka w płatkach migdałowych
Chleb dla opornych 2, bardzo łatwy
Chleb razowy z żurawiną 
Chlebek (keks) bananowy z czekoladą
Chlebek (keks) bananowy z płatkami owsianymi (lekki)
Chlebek (keks) gryczany z gruszkami i śliwkami
Chlebki (keksiki) gryczane z morelami
Chleb bez zagniatania – No knead bread Jima Lagey’a
Chleb wieloziarnisty na zakwasie
Chleb z otrębami i siemieniem lnianym
Chłodnik
Chłodnik jogurtowy z chilli, fetą i prażonymi migdałami
Chłodnik oszczędny
Chocopots (czekokubki – proste czekoladowe „suflety”)
Ciabatta
Ciasteczka cukrowe ciotki Loli 
Ciasteczka czekoladowe korova 
Ciasteczka czekoladowe, pękające
Ciasteczka czekoladowe z chilli i orzechami wloskimi
Ciasteczka czekoladowe z chilli z rodzynkami w rumie 
Ciasteczka z mąki gryczanej, maślane 
Ciasteczka mandarynkowe, kruche
Ciasteczka maślane bretońskie
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka serowe z jabłkiem
Ciasteczka śmietankowe
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 
Ciasteczka z rabarbarem, kruche
Ciasteczka z tahiną
Ciasteczka z tahiną i różanym lukrem
Ciastka czekoladowe z ziarnami kawy 
Ciasto jogurtowe z agrestem
Ciasto bananowe Dana Leparda (razowe z żurawiną) 
Ciasto buraczane z czekoladą
Ciasto cukiniowe z orzechami włoskimi
Ciasto drożdżowe z cynamonowo-cukrową posypką
Ciasto cukiniowo-czekoladowe z chrupiącą orzechowo-cynamonową posypką
Ciasto cytrynowe z hotelu Waldorf Astoria 
Ciasto czekoladowe Audrey Hepburn
Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto dyniowe korzenne z suszoną żurawiną
Ciasto dyniowe w polewie z białej czekolady 
Ciasto makowo-jabłkowe na orzechowym spodzie 
Ciasto mandarynkowe Nigelli Lawson
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe Liski
Ciasto orzechowe z pomarańczowo-miodowymi orzechami
Ciasto orzechowo-czekoladowe
Ciasto pomarańczowe z cytrusowym lukrem
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką
Ciasto ucierane razowe z rabarbarem 
Ciasto (kruche) z jabłkami i konfiturą z płatków z róży
Ciasto (szarlotka) z młodych papierówek 
Ciasto ucierane z rabarbarem
Chia pudding
Coffee crunch bars
Creme patissiere wg M. Roux 
Croissanty migdałowe
Crostata śliwkowa z cynamonem i migdałami 
Crumble migdałowe z rabarbarem i chia
Crumble orzechowe z rabarbarem i truskawkami
Cukinia marynowana w oliwie i czosnku
Cukinia pieczona z młodymi ziemniaczkami
Cukinia smażona z chilli i cytryną
Cukinia z sosem z tahiny 
Cukiniowe wstążki z migdałowym pesto
Cukiniowy pasztet
Cukiniowy placek Pyńka (tu w nowszej wersji) 
Curd limonkowy
Curry warzywne na szybko
Cykoria zapiekana (pod kruszonką, z serem) 
Czarny bez, syrop 
Czekoladowa tarta z orzechami laskowymi 
Czekoladowe babeczki Nigelli Lawson
Czekoladowe ciasteczka korova 
Czekoladowe ciasteczka, pękające 
Czekoladowe ciasto Audrey Hepburn
Czekoladowe ciasto dyniowe  
Czekoladowe trufle z ziarnami kawy
Czosnek niedźwiedzi, pesto

D

Daktylowo-migdałowe batony
Deska serów
Dorsz smażony w rozmarynowej oliwie 
Drink z miodem pitnym i tonikiem
Dyniowa zupa kokosowa
Dyniowa zupa potrójnie kokosowa
Dyniowe gnocchi 
Dyniowy hummus 
Dyniowy sernik
Dżem gruszkowo-imbirowo-cytrynowy
Dżem morelowy z wanilią 
Dżem pomarańczowy szybki
Dżem pomarańczowy z imbirem
Dżem rabarbarowy z wanilią
Dżem z żółtej mirabelki (i tonki)
Dżem z czerwonej mirabelki (bez żelfixu)

E, F

Eklery kawowe
Eton mess
Falafele
Filety z kurczaka w orzechowej panierce
Financiers (finansjerki) cytrynowe
Financiers malinowe 
Financiers wiśniowe
Focaccia z dynią i szałwią
Fondant z lodami
Fondant czekoladowy z chilli i musem truskawkowym
Forszmak

G
Galaretka cytrusowa
Galaretka na niedzielę 
Galaretka porzeczkowa
Galette z jeżynami i mirabelkami 
Galette z dżemem i kokosem
Gazpacho
Gęś nadziewana grzybami i wątróbką (pieczona) 
Gnocchi dyniowe
Gofry ziemniaczane
Granola czekoladowa 
Granola z jogurtem i owocami
Grillowane warzywa z halloumi 
Groszek cukrowy, orientalny 
Grzanki z bobem, fetą, lubczykiem
Grzanki z figami i serem plesniowym
Grzanki z marmoladą pomarańczową, lazurem i orzechami włoskimi 
Granola z miechunką, babką płesznik i wiśniami
Granola z oliwą Nigelli Lawson (najlepsza!)
Granola z orzechami włoskimi i migdałami
Grzanki z gorgonzolą, orzechami i miodem
Grzanki (brushetty) z guacamole
Grzanka z rzodkiewką i bazylią 
Grzybowa tarta na spodzie z orzechami włoskimi
Gulasz z fasoli wrzawskiej

H, I, J

Hamburger buns 
Hummus dyniowy
Hummus klasyczny 
Hummus kremowy, idealnie gładki
Hummus z bobu
Hummus z pieczonym czosnkiem 
Ice tea, domowa
Jabłka pieczone z daktylami 
Jabłkowo-makowe ciasto na orzechowym spodzie 
Jabłkowy kompot korzenny
Jagielnica, czyli jajecznica z kaszą jaglaną 
Jaglanka z bananami i orzechami, kremowa
Jagodowy pudding z chia 
Jagodzianki, domowe
Jajka sadzone na szpinaku
Jajka w kokilkach zapiekane
Jajka w koszulkach dla opornych
Jajka z łososiem i koperkiem 
Jarmuż z orientalną nutą
Jarski smalec z fasoli 
Jogurt z cynamonowo-miodowymi orzechami

K

Kaiserschmarren – puszysty omlet z rodzynkami i jabłkami
Kakao kokosowe
Kalafior pieczony z sosem oliwno-kaparowym 
Kalafior, stek 
Kalarepka, carpaccio
Kanapka fricasse (z tuńczykiem, oliwkami i harissą)
Kanapka z mozarellą, grillowanym kabaczkiem i pesto 
Kanapki z kwiatami
Kapusta w mleczku kokosowym z curry 
Kapusta korzenna, czerwona
Kapusta z fasolą na święta 
Kawowe eklery
Keczup, domowy
Kluski śląskie
Kofty z buraków
Kokosanki (coco au miel; muffiny kokosowe) 
Kokosowy pudding z chia
Koktajl bananowo-kawowy
Koktajl mleczny z malibu
Koktajl (smoothie): gruszka+ banan+miód+cytryna
Koktajl (smothie): banan + truskawka + miód 
Kompot jabłkowy
Konfitura różana (róża tarta) 
Konfitura z czerwonej cebuli z suszonymi śliwkami
Konfitura z truskawek z egzotyczną nutą
Kotleciki z buraków
Kotleciki ze szpinaku
Kotleciki z soczewicy z kuminem, chilli i czarnuszką
Kotlety jajeczne 
Kopytka dyniowe 
Krokiety z soczewicy
Krajanka owsiana z jeżynami i malinami
Krakersy owsiane Dana Leparda
Krem migdałowy z białą czekoladą, czyli negatyw Nutelli 
Krem pomarańczowy z granatem
Krewetki z czosnkiem i chilli
Krówki waniliowe 
Kruche mandarynkowe ciasteczka
Kruche ciasteczka z rabarbarem
Kurczak curry w porach
Kurczak czosnkowo-paprykowy (nóżki)
Kurczak w sosie z białego wina 
Kurki na tarcie z kremowym serkiem
Kurki z polentą i pomidorkami koktajlowymi
Kurki z ziołami
Kurkowe risotto z ziołami
Kuskus z harissą i kiełbaską

L, Ł

Limonkowy curd (krem)
Lody kawowe, bezmaszynkowe
Łosoś w cytrynowo-koperkowym sosie
Łosoś w skorupce z suszonych pomidorów, parmezanu i migdałów
Łódeczki ziemniaczane z rozmarynem

M

Magdalenki cytrynowe  
Magdalenki Marii Ochorowicz-Monatowej
MAKARON – przepis podstawowy
Makaroniki kawowe z czekoladą (francuskie ciasteczka)
Makaron z białymi szparagami, serem feta i wędzonym łososiem
Makaron z cukinią i rodzynkami
Makaron z cukinią, groszkiem i młodą marchewką 
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim 
Makaron ze szparagami, kaparami i pietruszką
Makaron ze szparagami, kozim serem i jajkiem sadzonym
Makaron z kurkami i szalwią
Makaron z pesto trapanese
Makaron z zielonymi szparagami, pesto i wędzonym łososiem 
Makowo-jabłkowe ciasto 
Mandarynkowa nalewka 
Mandarynkowe ciasto Nigelli Lawson
Marchewkowe wstążki z fetą, miętą i kuminem
Marchewkowe wstążki z pesto bazyliowym
Marchew smażona z miodem
Marmolada cebulowo-pomarańczowa
Marmolada pomarańczowa 
Masło migdałowe
Masło orzechowe 
Mazurek czekoladowy z orzechami włoskimi
Mazurek kajmakowy na orzechowym spodzie
Mazurek orzechowy z zapiekanym koglem-moglem 
Migdałowe croissanty
Minestrone  
Mirabelkowy gruziński czatnej „tkemali”
Muffiny bananowo-czkoladowe
Muffiny pomarańczowe (śniadaniowe)
Muffiny rabarbarowe z orzechami laskowymi
Muffiny z białą porzeczką i prażonymi migdałami
Mus czekoladowy, bezjajeczny 
Mus czekoladowy, dwukolorowy
Mus czekoladowy z kardamonem

N

Naleśniki gryczane z boczniakami i porem
Naleśniki razowe z kolendrową marchewką i serem kozim (Kozią Rurą)
Naleśniki z różaną konfiturą i kremowym twarożkiem  
Nalewka korzenna z miodem i cytrusami
Nalewka mandarynkowa
Nalewka pigwowa
Nalewka pomarańczowo-kawowa

O,Q

Omlet Kaiserschmarren
Oscypek w boczku 
Owoce zapiekane pod koglem-moglem
Owsianka cynamonowa z bananem, cynamonem i miodem 
Owsianka różana z granatem i migdałami
Owsianka z czekoladą i marmoladą pomarańczową 
Owsianka z chia i tonką 
Owsianka z karmelizowanymi pomarańczami
Quesadillas z pastą fasolową i lekką salsą
Quinoa podwójnie brokułowa

P

Pain perdu z pomarańczami i miodem
Paluszki z fety
Paluszki z za’atarem, czarnuszką i kuminem
Pancakes kardamonowe z morelami i migdałami, z owsianki
Panna cotta truskawkowa
Pan bagnat (tort kanapkowy z cukinią, bakłażanem, papryką, itp.)
Papryka nadziewana indykiem, oliwkami i pesto
Parmezanowe pietruszki
Panna cotta jogurtowa z miodem i migdałami
Panna cotta kawowa
Panna cotta waniliowa 
Papryka pieczona w oliwie, do słoików
Pascha cytrusowa z żurawinami
Pasta e ceci (gęsta zupa z ciecierzycą)
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna z curry
Pasta serowa
Pasta z awokado i gorgonzoli
Pasta z bobu (do makaronu)
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami i kaparami
Pasta z wędzonej makreli z twarogiem i szczypiorkiem
Paszteciki drożdżowe z mięsem
Paszteciki z pieczarkami, lazurem i koperkiem
Pasztet z cukinii
Pasztet z fasoli i ciecierzycy z czarnuszką
Pasztet z soczewicy z pieczonym czosnkiem 
Patisony w oliwie
Pavlova (tort bezowy z bitą śmietaną)
Pavlova czekoladowa
Pavlova kawowa (z malinami i jagodami)
Pavlova z truskawkami
Pesto genovese
Pesto piemonckie, z orzechów laskowych
Pesto szałwiowe 
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pesto z liści rzodkiewki
Pęczakoburgery z cebulką balsamico i rukolą 
Pękające czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles)
Pieczarki balsamico 
Pieczona papryka w oliwie, do słoików
Pieczone jabłka z daktylami
Pieczone pomidorki z ziołami i oliwą
Piemoncki sos z orzechów laskowych, czyli salsa di piemontese
Pierniczki (mięciutkie) 
Pierniczki norymberskie – lebkuchen
Piernik wigilijny z orzechami 
Piernikowe śledzie z orzechami
Pierogi pieczone z nadzieniem cebulowym
Pierogi pieczone z nadzieniem bakłażanowym
Pierogi z jagodami 
Pigwowa nalewka 
Pissaladiere, francuski placek cebulowy
Pizza Margherita (na cienkim cieście)
Pizza z grillowanymi warzywami i salami
Pizza z prosciutto, rukolą i parmezanem
Placek migdałowy z porzeczkami
Placek z kurczakiem i słodkimi porami w cieście francuskim
Placuszki aloo gobi (z ziemniakami i kalafiorem)
Placuszki cukiniowe z miętą i fetą
Pleśniak z porzeczkami 
Podpłomyki nadziewane fasolą wrzawską
Polewa czekoladowa na mleczku kokosowym
Polędwica w sosie (svickova na smetane)
Polędwiczki czosnkowo-rozmarynowe 
Pomarańczowy dżem z imbirem 
Pomidorówka babci Ani 
Pomidorowa z kaparami i oliwkami, na włoską nutę 
Pomidory suszone (w oliwie)
Porowa zupa babci Ani Porzeczkowa galaretka
Posiłki dla niemowląt cz. II 
Posiłki dla niemowląt cz. I
Pottage Parmentier, czyli francuska zupa ziemniaczano-porowa
Powidła śliwkowe korzenne
Powidła wiśniowe z cynamonem i goździkami 
Pstrąg pieczony z migdałami
Pstrąg pieczony w folii
Pstrąg w occie winnym z cebulką
Pstrąg z masełkiem bazyliowym 
Ptysie z bitą śmietaną i malinami
Pudding z chia, jagodowy
Pudding  z chia, kokosowy
Pulled pork, czyli wolnopieczona, rwana wieprzowina na kanapki
Puree kalafiorowe z rozmarynem

R

Rabarbarowe crumble z migdałami i chia
Rabarbarowy paj
Rabarbar pieczony w winie z wanilią
Rabarbarowo-różany syrop
Rogaliki babci Rózi 
Rokitnik z miodem
Rolada malinowo-różana
Rolada podwójnie truskawkowa
Roladki z bakłażana (involtini di melanzane)
Rosół energetyczny
Rożki babci Rózi (rogaliki z konfiturą różaną) 
Rwana, wolnopieczona wieprzowina na kanapki
Ryba w chrupiącej skorupce

S, Ś

Salsa verde – zielony sos
Sałatka caprese
Sałatka caprese z sosem bazyliowym
Sałatka Cezara z plastrami kurczaka z czubricy
Sałatka jajeczna z marynowanym selerem
Sałatka toskańska (panzanella)
Sałatka z ananasa i truskawek z miodem i kardamonem
Sałatka z arbuza, fety i rzodkiewki
Sałatka z bobu, boczku, jajek i szczypiorku
Sałatka z bobu, lazura i mięty
Sałatka z brokułami, pomidorem i kukurydzą
Sałatka z buraczków i czosnku z jogurtem
Sałatka z buraków w orzechowo-czosnkowym sosie
Sałatka z dyni, orzechów włoskich i lazura
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów 
Sałatka ziemniaczana z kaparami, jajkami przepiórczymi i lubczykiem
Sałatka z makaronu sojowego, ogórka, rzodkiewki i koperku
Sałatka z młodych ziemniaczków, z łososiem, koperkiem i jajkami przepiórczymi
Sałatka z pomidorami, fetą, szpinakiem i boczkiem 
Sałatka z orkiszem, pesto i pomidorkami koktajlowymi
Sałatka z orzechów włoskich i cukinii
Sałatka z surowego kalafiora i suszonych moreli
Sałatka z pieczonych buraków z oliwą czosnkową i granatem 
Selerowa zupa-krem
Semifreddo toffi
Semifreddo z malinami i prażonymi migdałami 
Sernik dyniowy 
Serniczki wytrawne
Serniczki z truskawkami
Sernik z mascarpone i białej czekolady, z malinami
Sernikobrownies z rabarbarem
Sernik pastelowy (na zimno) 
Sernik z musem czekoladowym
Shortbread 
Skordalia z orzechami włoskimi i chlebem (pasta grecka)
Smalec jarski z fasoli
Smażone rozetki
Sos bazyliowo-migdałowy
Sos dalmatyński (kaparowy)
Sos kaparowo-musztardowy
Sos polski (zielony) 
Sos tahini, zielony
Sos z pieczonej papryki z bakłażanem
Spaghetti al pomodoro crudo (spaghetti z surowymi pomidorami)
Spaghetti z pesto, cukinią i chipsami z parmezanu 
Stek z kalafiora
Syrop rabarbarowo-różany 
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Szakszuka (skashouka) – jajka w pomidorach
Szarlotka babci Marysi
Szarlotka orzechowa 
Szczaw na przecier 
Szparagowa tarta z boczkiem
Szparagi białe z sosem śmietanowo-bazyliowym
Szparagi pieczone z młodą marchewką i ziemniaczkami pod chrupiącą skorupką
Szparagi po francusku na zimno 
Szaparagowa tarta z czosnkiem na francuskim spodzie
Szparagi z grilla
Szparagi zielone z bazyliowo-migdałowym sosem
Szparagi zielone z boczkiem
Szparagowa krajanka z jajkiem sadzonym i tymiankiem
Szparagowy hash (krajanka) 
Szparagowy makaron z kaparami i pietruszką
Szprycer malinowy 
„Szynka” z indyka 
Śledzie po szwedzku, inlagd sill
Śledź musztardowy z czerwoną cebulką 
Śledź piernikowy z orzechami 
Śledzie z burakami
Śniadanie Kasi Tusk 😉

T

Tahina/Tahini/Pasta sezamowa
Tajskie kuleczki rybne/drobiowe
Tarta brukselkowa
Tarta cebulowa hinduska
Tarta cebulowa z parmezanem
Tarta cytrynowa
Tarta Czarny Truskawkowy Las 
Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi
Tarta jabłkowa (szybka)
Tartaletki korzenne z rabarbarem i creme patissiere
Tartaletki razowe z burakiem i tapenadą 
Tartaletki truskawkowe z chia
Tartaletki z ganache z białej czekolady i lemon curdem
Tartaletki z jagodami/porzeczkami i białą czekoladą 
Tarta pomidorowa z kozim serem
Tarta rabarbarowa Anny Olson
Tarta rabarbarowo-morelowa z migdałami w miodzie
Tarta śliwkowa z migdałami i cynamonem 
Tarta szparagowa z boczkiem
Tarta szparagowa z czosnkiem na francuskim cieście
Tarta z botwinką i serem kozim
Tarta z creme patissiere i truskawkami
Tarta z cukinią i oscypkiem 
Tarta z dżemem truskawkowym i kokosem
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Tarta z gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi
Tarta z gruszkami i czekoladą 
Tarta z grzybami na orzechowym spodzie
Tarta jabłkowa z musem gruszkowym
Tarta z jeżynami i mascarpone
Tarta z jeżynami i mirabelkami
Tarta z kremem mascarpone, malinami i borówkami 
Tarta z kurkami z kremowym serkiem
Tarta z malinami, białą czekoladą i kruszonką z płatkami owsianymi
Tarta z malinami i kremem czekoladowym
Tarta z morelami i marmoladą pomarańczową
Tarta z pieczoną papryką
Tarta z rabarbarem i migdałami
Tarta z rzodkiewką
Tarta z truskawkami, prażonymi migdałami i lukrem cytrynowym
Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem
Tarte au citron (tarta z lemon curdem)
Tartinki z białym serkiem i rzodkiewkowym pesto
Tiramisu z truskawkami 
Tkemali, czyli mirabelkowy czatnej
Tort czekoladowo-orzechowy
Tort jabłkowy na leguminę M. Disslowej
Tort lodowy 
Tort na pierwsze urodziny
Tort Pavlovej z truskawkami
Tort Pischinger
Tortilla z bakłażanem, mozarellą, pomidorem, cebulą 
Tortilla z marynowaną cukinią i kozim serem
Tost idealny 
Tosty francuskie z pomarańczami i miodem 
Trufle czekoladowe z ziarnami kawy
Trufle mocno czekoladowe
Trufle różane
Trufle tiramisu
Truskawki z octem balsamicznym 
Truskawkowe tartaletki z chia
Tuiles z patelni

U, W, X, Y, Z

Udka kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami i pomidorkami cherry
Warzywa Jalfrezi (curry warzywne) 
Warzywa pieczone z chorizo
Wódka truskawkowa
Zapiekanka ziemniaczano-śledziowa 
Ziemniaczana sałatka z jajkami przepiórczymi, kaparami i lubczykiem
Ziemniaki pieczone, w kratkę
Ziemniaki zapiekane (parmezanowe z rozmarynem)
Zioła w oliwie
Zupa cukiniowa z fetą
Zupa czosnkowa (rodowa)
Zupa dyniowa Jamiego Oliviera (ostra) 
Zupa dyniowa kokosowa
Zupa dyniowa potrójnie kokosowa
Zupa dyniowa z czarnuszką i smażoną szałwią
Zupa krem z białych szparagów z serem feta
Zupa krem z buraków z fetą 
Zupa krem z buraków pieczonych z mleczkiem kokosowym
Zupa krem z dyni z boczkiem i czosnkowymi grzankami (bawarska)
Zupa krem z selerów Marii Disslowej
Zupa kurkowo-porowa z rzeżuchą
Zupa marchewkowa z ciecierzycą i tahini
Zupa minestrone
Zupa na tajską nutę: z mleczkiem kokosowym, kurczakiem, trawą cytrynową i curry  
Zupa porowa babci Ani
Zupa pomidorowa babci Ani, najlepsza i najprostsza 
Zupa pomidorowa na włoską nutę, z kaparami i oliwkami
Zupa rybna z porami i ziemniakami
Zupa szczawiowa
Zupa ziemniaczana z porami
Zupa z pesto (soupe au pistou)
Zupa z pieczonej dyni na ostro
Zupa z pieczonej papryki z czosnkiem
Zupa z pieczonych pomidorów z zielonym środkiem
Zupa z pszenicy płaskurki (minestra di farro)
Zupa z soczewicy (libijska)
Zupa z soczewicy z suszonymi morelami
Zupa z zielonej soczewicy (fakes)
Zupa z zielonych szparagów z płatkami migdałowymi
Żurawina korzenna z pomarańczą i rodzynkami

6 komentarzy

  • Anonimowy
    5 lat temu

    Jestem zachwycona Pani stroną, poprawnością języka polskiego, zdjęciami i oczywiście przepisami 🙂

    Pozdrawiam – Agnieszka

  • 5 lat temu

    Zginął przepis na zupę z soczewicy (fakes). Jest jakaś szansa na jego powtórne zamieszczenie? Bardzo chciałam jej spróbować…

  • 5 lat temu

    http://strawberriesfrompoland.blogspot.com/2009/12/duchy-jesieni.html

    Ubyszko, nie wiem, co się stało z tym linkiem, bo notka jest. Link powyżej, smacznego 🙂

  • Anonimowy
    5 lat temu

    halszka- dostałam niedawno laptopa,jestem na emeryturze mogę teraz poszaleć w internecie,odpalam po porannej gimnastyce i szaleję.Natrafiłam na Twój blog,chciałam coś upiec wyszukałam COFFEE CRUNCH BARS i co na pierwszym przepisie poległam bo nie ma go po polsku.Jeżeli jest to strona dla wybrańców to nie mam tu co szukać,może nie będę się boczyć jak ten przepis będzie po polsku,zaznaczam że bardzo dobrze piekę i gotuję.Pozdrawiam

    • 5 lat temu

      HAlszko, broń Boże nie jest to strona dla wybrańców, trafiłaś chyba na jedyny przepis po angielsku – zapomniałam go przetłumaczyć. Lada moment wstawię polską wersję. Pozdrowienia!