19 czerwca 2017

Orzeźwiający napój z nasionami chia

Lubię deszczowe, szare dni w czerwcu, bo wtedy z czystym sumieniem można posiedzieć w domu. Nigdzie mnie wtedy nie nosi, zaszywam się na kanapie albo nadrabiam zaległe prace domowe, których nie chciało mi się wykonywać, kiedy za oknem szalało słońce. Niemniej jednak każdy powrót ciepła cieszy mnie niezmiernie, bo jednak zdecydowanie bardziej lubię spacery w sandałach i lekkich sukienkach, lubię dietę truskawkowo-lodową i ciepłe wieczory na tarasie.

W gorące dni popijam wodę z plasterkami cytryny, a od jakiegoś czasu również chia fresca. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się niezwykle prosty napój z wody i świeżych owoców z ziarenkami chia. Daje przyjemnego, orzeźwiającego kopa i robi się w minutę. Aha, przepis zdecydowanie na jedną rękę, bo błyskawiczny i bezproblemowy, zatem dołącza do cyklu Przepisów na jedną rękę, o którym więcej tutaj.

CHIA FRESCA Z JAGODAMI

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki jagód (malin, truskawek,porzeczek)
  • 700 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Owoce gniotę lub miksuję, łączę z pozostałymi składnikami. Przelewam do dużego słoja, zakręcam, potrząsam  i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie chia fresca jest gotowa do picia.

Uwagi:

 

  1. Szkic przepisu z fajnej książki Eryka Wałkowicza „Kuchnia roślinna dla każdego”.
  2. Więcej przepisów na jedną rękę znajdziecie tutaj.

Zostaw komentarz