#17 Przepisy na jedną rękę: grzanki z groszkiem i rzeżuchą

Grzanki z pastą z groszku

Maj jest dla mnie barwy seledynowej. Smakuje pierwszym rabarbarem i szparagami, piecze w język rzodkiewką i chrupie jak ogórek gruntowy. To właśnie w maju mój talerz nabiera lekkości i lubi się zazielenić. Porzucam ciężkie, gęste zupy, rozgrzewające zapiekanki, jem więcej surowych warzyw lub poddaję je minimalnej obróbce termicznej.

Przez cały rok w mojej zamrażarce można znaleźć paczkę groszku (to zwyczaj podpatrzony od Nigelli Lawson). Zielone kulki lądują w zupie, a gdy robi się cieplej, szybko je podgotowuję, niedbale ugniatam i podaję na natartych czosnkiem grzankach z różnymi dodatkami. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis z cyklu Na jedną rękę, do przygotowania z dzieckiem pod pachą lub najbliższej okolicy, łatwy i przyjemny. Więcej receptur na jedną rękę znajdziecie tutaj. Więcej przepisów z groszkiem w roli głównej znajdziecie tutaj.

GRZANKI Z GROSZKIEM I MIĘTĄ

  • 2 szklanki mrożonego lub świeżego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  •  2 łyżki rzeżuchy (opcjonalnie, można zastąpić świeżą miętą)
  • 2 łyżki orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni, posiekanych
  • oliwa do smaku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny + skórka otarta z cytryny
  • 1 bagietka na grzanki

Groszek wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 3 minut (4 minuty, gdy jest mrożony). Odcedzam, miksuję na grudkowatą masę (jak ktoś lubi, może być na jednolitą), doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Mieszam. Bagietkę kroję w małe kromeczki, około 5 sztuk. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam na niej grzanki z dwóch stron, na złoty kolor.

Gotowe grzanki nacieram czosnkiem z jednej strony, układam na każdej porcję pasty z groszku, skrapiam oliwą, posypuję orzechami i rzeżuchą. Na koniec układam skórkę z cytryny.

Zostaw komentarz