Głodni zielonego

25 kwietnia 2010

„A tutaj znowu wiosna się rodzi
tysiącem kolorów rozkwita
w ogrodzie
ptaki nie dają spać
By poczuć, że coś na lepsze
się zmienia
by zasiać w sobie trochę nadziei
kupiłam zielony płaszcz” –

to fragment piosenki Anity Lipnickiej (z bardzo lubianej przeze mnie płyty „Wszystko się może zdarzyć”).

A ja mogłabym zanucić tak:

A tutaj znowu wiosna się rodzi
tysiącem kolorów rozkwita
w ogrodzie
ptaki nie dają spać
By poczuć, że coś na lepsze
się zmienia
by zasiać w sobie trochę nadziei
zrobiłam zielony farsz.

TARTA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

na kruche ciasto:

200 g mąki
50 g masła
50 g masła roślinnego (używam Planty – tłuszcz ma być biały, nie żółty)
1 jajko
pół łyżeczki soli

na farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku w kawałkach
ok. 100 g sera feta
3 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko

Najpierw robię kruche ciasto: tłuszcze kroję w kostkę, następnie siekam z resztą składników. Gdy ciasto będzie miało konsystencję bułki tartej, szybko zagniata ciasto i formuję je w kulę. Wkładam do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotowuję farsz: na 2 łyżki oliwy wrzucam mrożony szpinak i podgrzewam go, aż się rozmrozi. Wrzucam do niego zmiażdżony czosnek, doprawiam szpinak solą i pieprzem (wg uznania, należy jednak pamiętać, że feta, którą dodamy do farszu, jest słona) i duszę przez ok. 10 minut. Zdejmuję farsz z patelni, a gdy przestygnie, mieszam z pokruszoną fetą, śmietaną i rozbełtanym jajkiem i pokrojonymi w kostkę pomidorami.

Nagrzewam piekarnik do 200 st. C. Formę do tarty lub tortownicę (ja użyłam 23 cm) wykładam kruchym ciastem, które nakłuwam widelcem. Podpiekam ciasto 15 minut, następnie wyciągam z piekarnika, nakładam masę szpinakową, którą lekko ubijam widelcem i piekę przez kolejne 30 minut. Gdyby boki ciasta za bardzo się rumieniły, zmniejszam temperaturę do 180 st. C. albo przykrywam je folią aluminiową.

Gotową tartę odstawiam do ostygnięcia.

Uwagi:

1. Kruche ciasto w wersji słonej robię mieszając tłuszcz roślinny z masłem. Jest to pomysł Nigelli Lawson, która twierdzi, ze takie ciasto ma inną kruchość, i jest jakby delikatniejsze. Zgadzam się z nią, choć lubię także „zwykłe” kruche na samym maśle, które ma po prostu intensywniejszy maślany aromat. Uwaga na temat tłuszczu roślinnego: ja używam tego o nazwie Planta, bo wszystkie inne, jakie można kupić, mają wstrętny posmak i żółtą barwę. Jasny tłuszcz roślinny jest neutralny w smaku i zapachu i dlatego dobrze sprawdza się w kruchym słonym cieście, stanowiącym niejako tło dla farszu, który jest tu najważniejszy.

2. Smak szpinaku wyostrza słona feta i kwaskowate, intensywne w smaku suszone pomidory. Całość stanowi bardzo ładną kompozycję, która z pewnością nie jest dla Was niczym zaskakującym. Uznałam jednak, że warto byłoby, gdyby na blogu pojawił się choć jeden przepis na słone kruche ciasto, które tak bardzo lubię. Pamiętajcie, by je odpowiednio posolić, inaczej ciasto będzie mdłe i nijakie (ja trochę za mało posoliłam moje i czegoś tu brakowało).

Będąc przy cieście: już dawno zrezygnowałam z wałkowania ciasta, bo zajęcie to dosyć pracochłonne, wymagające przestrzeni i brudzące co najmniej dwie rzeczy więcej. Zamiast tego kroję schłodzone ciasto w cienkie plastry i wyklejam nimi formę (wraz z brzegami).

3. Tarta jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło.

38 komentarzy

  • 7 lat temu

    zielony to jeden z tych ulubionych kolorów
    to pewnie sprawka wiosny
    i smaków.. niemal wszystko zielone jest pyszne
    a już szczególnie szpinak

  • 7 lat temu

    Anulka Kochanie urwało końcówkę wpisu, a ja jestem tej raty ciekawa odkąd o nam o niej napisałaś ;*
    Piękna zieleń i piękna okiennica.
    Jak się udał wieczór?
    Mam nadzieję, że było bardzo babsko, bardzo miło i bardzo pysznie 🙂

    Uściski Kochana :*

  • 7 lat temu

    mhm, coś się nie wkleiło…
    a szpinak jest pyszny z ricottą

  • 7 lat temu

    Zielony ma w sobie mnóstwo energii.
    Tak jak czerwony.
    Szpinak bardzo często mam z zamrażalce.
    Zapomniałam kupić suszone pomidory.
    Szkoda.
    Taka tarta musi doskonale smakować.

    Pozdrawiam! 🙂

  • 7 lat temu

    tarta z fetą brzmi fantastycznie, a co suszonych pomidorów, to żaden nie zostanie przeze mnie zignorowany 🙂 strasznie je lubię

  • Aniu, zieleń, tarta, zdjęcia – wszystko cudowne!
    Przy okazji – naczynka, o jakie pytałaś kupiłam kilka lat temu na wagę w Auchon…
    Pozdrawiam z zielonego ogrodu!

  • 7 lat temu

    a u mnie szpinak w doniczce rośnie. nieubłaganie zbliża się dnia, kiedy zginie piękną, kuchenną śmiercią. :]

  • 7 lat temu

    Ta zielen czy prawie turkus z pierwszego zdjecia przywodzi mi na mysl juz nawet nie tyle wiosne, co lato i wode; juz oczami wyobrazni widze sie gdzies, gdzie fale obmywaja mi bose stopy… Rozmarzylam sie. Przez tarte rowniez 🙂

    Pozdrawiam Aniu!

  • 7 lat temu

    Hehe:D
    Fajna ta Twoja (przerobiona) pioseneczka:)
    Cudne pierwsze zdjęcie,
    jak ja uwielbiam fotografować..
    drewno!:D
    Ps: Podobną, bo z rodzynkami tartę jadłam jakiś miesiąc temu w Salad Story, była pyszna. Kiedyś na pewno zrobię podobną.
    Pozdrawiam wiosennie i ciepło, Olcik

  • 7 lat temu

    Ta wiosenna zielen jest cudowna. Ciesze sie, ze juz jest, ze mozna sie nia cieszyc.
    Piekna okiennica 🙂

    pozdrawiam

  • 7 lat temu

    Rano zaglądałam, pisałam do Ciebie, ale mój komentarz zniknął, pewnie się nie zapisał. ;-)Zdjęcia piękne, choć jeszcze nie tak zielono na nich, jak u nas za oknem, czy na spacerach. 🙂 A danie pyszne, lubię te smaki. 🙂

  • 7 lat temu

    Aniu,
    piękna pastelowa zieleń okiennicy.
    Ja zawsze jestem głodna zieleni.

    Szpinak! Feta! Suszone pomidory!
    I przepyszny obiad gotowy 🙂

    Pozdrawiam Cię ciepło!

  • 7 lat temu

    uwielbiam zielony kolor…

  • 7 lat temu

    Pyszna , zielona tarta! Kolor zielony jest taki pełen radości, wiosny i nadziei:))
    Sliczne zdjęcia Aniu.

    Pozdrawiam mocno:*

  • 7 lat temu

    Aniu i to jest ten spod na mieszanych tluszczach, przekonalas mnie chyba na powaznie, na spod do cebulowej go urzyje!

    Sliczne drzwiczki, lubie takie fotografie, proste, geometryczne, wiesz zereszta 🙂 I wyobraz sobie, ze kiedysss zielony byl moim ulubionym, ale od lat prym wiedzie czarny, myslisz ze nie potrzeba mi nadzieji?

    :**

  • 7 lat temu

    To zdjęcie to Ania chyba dla Ciebie Basiu zrobiła 😀

  • 7 lat temu

    Świetna tarta! A pozostałe zdjęcia z zielonym – rewelacja! Aż miło odetchnąć!

  • 7 lat temu

    Kruche, na razie, stale, nadal mnie przerasta…

  • 7 lat temu

    Na szczęście zieleni dookoła dostatek. I u Ciebie i za oknem.
    Tarta. Też taką lubię. Zresztą… której ja tarty nie lubię?

  • 7 lat temu

    Asieja, zgadzam się z Tobą w pełni 🙂

    Pola, tak mi się kliknęło, nie zauważyłam, ze już część postu zapisana! Wtopa, nie lubię tego. A wiesz, ze gdy wybrałam to zdjecie, to o Basi sobie pomyślałam? 🙂 Bo takie linie na nim…
    A wieczór przeciągnął się do 3 nad ranem, wiec mozesz sobie wyobrazić, jak nam się cudnie rozmawiało…:)))
    Usciski!

    Wiedzmo_florentyno, problem juz naprawiony 🙂

    Zaytoon, z pomidorami suszonymi smakuje chyba jeszcze fajniej 🙂

    Paula, ja tez je strasznie lubię! Są wyraziste w smaku, lubię wsunąć jednego prosto ze słoika.

    Anna-Maria, dziękuję za odpowiedź, przeczytałam juz ją na Twym blogu, ale nie miałam okazji tam Ci za nią podziękować. Takie okazje są najlepsze, mozna upolować różne cudeńka.

    Cukrowa wróżko, no cooooś Ty? Hodujesz szpinak? Fajny pomysł 🙂

    Beo, własnie, to pierwsze wpada w turkus, ale stwierdziłam, ze pozostanę przy zielonym nazewnictwie 🙂

    Olu, z rodzynkami powiadasz? A coś tam jeszcze było? Tzn szpinak, rodzynki i feta? Bo mnie zaciekawiłaś mocno!

    Karolko, dziękuję 🙂

    Krokodyl, bo tu były usterki na blogu (przepraszam!), ale już je naprawiłam 🙂

    Goś, ja zwłaszcza teraz jestem głodna zieleni, po zimie.

    Jukejko, ja też, choć błękit jednak u mnie wygrywa 🙂

    Majano, dziękuję!:)))

    Basiu, właśnie specjalnie dla Ciebie ten spód zrobiłam. Nie robię go za każdym razem, ale od czasu do czasu i uważam, ze jest fajny. Jak już pisałam w posćie, odkryłam, że ta magaryna to Planta, nie Palma, jak Ci mówiłam 🙂 I jest biała!
    Ha, możliwe, że nadziei Ci nie potrzeba, skoro czerń wygrywa 🙂 Idąc tym tokiem rozumowania, ja potrzebuję duuuzo nadziei, z moim zamiłowaniem do błękitu i sympatią do zieleni 😉

    Dragonfly, dziękuję 🙂

    Marta, to nie przez złośliwość ten post 😉 Hm, myślę, że musisz sobie zrobić przerwę w swoich zmaganiach z kruchym – odpoczniecie od siebie i na nowo się odkryjecie 🙂

    Amarantko, u nas zieleń mocno się ociągała, ale z dnia na dzień jej coraz więcej, na szczęscie!

    pozdrowienia ciepłe ślę i przepraszam za milczenie w odpowiedziach na komentarze!

  • 7 lat temu

    Jmsw, to jest okiennica w domku na Kaszubach 🙂

  • 7 lat temu

    Uwielbiam Kaszuby…
    Moim zakątkiem jest pewien domek w Kamieniu 🙂
    Cudne zdjęcia Aniu; piękny świeżutki klimat.
    Szpinak i feta – pyszności.
    Na tarcie muszą być jeszcze bardziej wyjątkowe.

    pozdrawiam ciepło M.

  • 7 lat temu

    Piękne zdjęcia (zresztą jak zawsze), a okiennica taka letnia i beztroska. Tym słońce bardziej grzeje, tym intensywniej mysle o wyjeździe nad nasze cudne, zimne morze. Ja również lubię spody do tarty robione w częściach planta – masło. Nauczyłam się tego z kuchni…amerykańskiej.

  • 7 lat temu

    Ojoj, ale pysznosci! moje ukochane smaki! szpinak, feta, suszone pomidory. Poezja:) chyba sie skusze Aniu, moze nawet jutro…
    pozdrawiam wiosennie:*

  • 7 lat temu

    Aniu, sama nie wiem czym zachwycać się najbardziej – czy zdjęciami czy wierszykiem czy smakowitym przepisem – ach, jak zawsze uwielbiam wpadać do Ciebie po całokształt 🙂

    … ale i po te drobne szczególiki – i dziś podbieram Twój pomysł wylepiania formy, bardzo mi się podoba 🙂

    Ściskam cieplutko Anulko :*

  • 7 lat temu

    Feta, szpinak, ciasto kruche, rodzynki, pieprz, sól, czosnku troszeczkę..

    Pozdrawiam:)

  • 7 lat temu

    To jest to co tygryski lubią najbardziej…zieleninę w każdej formie!
    Pozdrawiam.

  • 7 lat temu

    A ja akurat mam jeszcze trochę szpianku…co prawda zamrożonego..; fetę też mam więc zabieram się do dzieła:)

  • 7 lat temu

    Tarta szpinakowa to absolutny hit żeńskiej części mojej rodziny (udało się wypracować kompromis – męska połowa jest z szynką ;), chociaż w takiej wersji jak Twoja nie próbowałam, a musi być dobra.

  • 7 lat temu

    Aniu, kolor tych drzwi/okiennicy kojarzy mi się właśnie z Twoim blogiem, takie tu zawsze ladne blekity i zielenie!
    A tarte ze szpinakiem uwielbiam 🙂

  • 7 lat temu

    czekałam na tę notkę 🙂
    feta znów skrada się po cichu i przypomina o sobie

    a dziś kupiłam wyborczą z dodatkiem i gratuluję, bo znalazłam tam parę Twoich przepisów 🙂

    a Lipnicką bardzo lubię

  • 7 lat temu

    Zrobiłam! Boskie!!!

  • 7 lat temu

    jedno z moich ulubionych połączeń:)
    ___
    http://www.e-castig.com/index.php?r=C1tU4 – zbieram na laptopa:)

  • 7 lat temu

    Aniu, odniosę się do zacytowanej piosenki… Bo wiesz, ja ją po prostu u w i e l b i a m! Zresztą jak całą płytę. Kojarzy mi się z moim mężem, gdy jeszcze nim nie był. 🙂 I choć minęło już naście lat – to do dzisiaj z ogromną przyjemnością słucham tej płyty (teraz najczęściej jadąc rano do pracy :)). Ach… ona się nie starzeje…

  • 7 lat temu

    Ach usmailam sie Aniu z Twych slow o nadzieji, wiec juz nie wiem czego nam potrzeba, najwazniejsze ze jest dobrze 🙂
    Spod zapisany, margaryny poszukam!
    :*

  • 7 lat temu

    Co to ja chciałam…? A tak! PO pierwsze lubię tę Lipnicką, choć bardziej z Porterem. A po drugie, taką tartę też bym polubiła. Zwłaszcza, że suszone się w tę zieloność wmieszały.

    Ściskam Truskawa – słonecznie! 🙂

  • 7 lat temu

    a ja zachwycam się pięknymi, zielonymi porostami 🙂
    bo ja " pani od porostów" jestem, tylko że dawno nie miałam z nimi styczności… tak się czasem w życiu plecie…
    pozdrawiam!

  • 7 lat temu

    Dzisiaj ja zapragnęłam zieleni. Upiekłam tartę z gotowego francuskiego ciasta z Twoim farszem. jest pyszna. Od razu pożarłam 1/3 😳
    pozdrawiam i dziękuję z Twoje pisanie i przepisy.

Zostaw komentarz