Tort na 1. urodziny (tort bananowy z kremem kokosowym)

26 pa藕dziernika 2016
Po prawej 艣ciana pami膮tkowa roku z Olusiem 馃檪

Tak si臋 艂adnie z艂o偶y艂o, 偶e pierwsze urodziny Olusia wypad艂y w sobot臋. Z tej okazji zorganizowali艣my dla najbli偶szej rodziny obiad, kt贸ry wieczorow膮 por膮 p艂ynnie przerodzi艂 si臋 w kolacj臋. Jako 偶e chcia艂am tego dnia 艣wi臋towa膰 razem z reszt膮 go艣ci, zdecydowa艂am si臋 na catering i to by艂a 艣wietna decyzja. Nie by艂am umordowana, zestresowana tym, czy jedzenie wyjdzie i czy b臋dzie wszystkim smakowa膰… Na siebie wzi臋艂am upieczenie tortu dla Olutka, w zwi膮zku z czym sp臋dzi艂am kilka wieczor贸w z nosem w ksi膮偶kach kulinarnych w poszukiwaniu przepisu. Mia艂o by膰 jak najl偶ej i jak najzdrowiej, bez ma艣lanych krem贸w i tym podobnych tortowych klasyk贸w. M贸j wyb贸r pad艂 na tort bananowy z kremem z mleka kokosowego z ksi膮偶ki Kingi Paruzel „Fit s艂odko艣ci” (niebawem wpis ksi膮偶kowy m. in. z t膮 ksi膮偶k膮 w roli g艂贸wnej). Olutek uwielbia banany, wi臋c smak wydawa艂 si臋 by膰 dla niego stworzony.
Oczywi艣cie nie oby艂o si臋 bez przyg贸d – nie pomy艣la艂abym nigdy, 偶e krem na bazie mleka kokosowego mo偶e si臋 zwa偶y膰. Wierzcie mi, 偶e grudki, jakie powstaj膮 w masie, s膮 identyczne jak te w zwa偶onej bitej 艣mietanie. W og贸le masa na bazie mleka kokosowego zamiast 艣mietanki to dla mnie niezwyk艂e odkrycie: 艂adnie si臋 trzyma, jest g臋sta jak ubita krem贸wka (a mo偶e nawet bardziej) a do tego nie wymaga wiele dos艂adzania, bo jest naturalnie s艂odkawa. To, co zmieni艂abym na przysz艂o艣膰, to jednak nie popadanie w szale艅stwo zdrowych sk艂adnik贸w i u偶ycie kakao zamiast karobu, kt贸rego kwaskowaty smrodek bardzo przeszkadza艂 mi w masie. Problem nie istnieje, je艣li lubicie karob, ja ci膮gle pr贸buj臋 si臋 do niego przekona膰.
.
Wyka艅czaj膮c tort, nie sil臋 si臋 na pi臋kne zdobienia czy g艂adkie 艣cianki, bo wiem, 偶e to nie na moje mo偶liwo艣ci. Moje torty s膮 ko艣lawe (niestety) i zarzucone owocami, a czasem kwiatami. Smak zdecydowanie g贸ruje nad wygl膮dem, co w sumie nie jest chyba takie z艂e, bo nie ma nic gorszego ni偶 pi臋kny, ale obrzydliwy w smaku tort.
Liczy艂am, 偶e uda mi si臋 zrobi膰 艂adn膮 sesj臋 dla tego wypieku, ale jak to bywa w takich sytuacjach, nie mia艂am na to czasu i zdj臋cia by艂y robione w po艣piechu, mi臋dzy daniem g艂贸wnym a deserem. Opr贸cz kiepskich zdj臋膰, m贸j po艣piech zaowocowa艂 jeszcze pewn膮 gaf膮. Gdy zeszli si臋 wszyscy go艣cie (艂膮cznie by艂o nas 12 os贸b), okaza艂o si臋, 偶e dla jednego z nich nie ma krzes艂a. Kilka dni wcze艣niej liczy艂am te, kt贸re mamy w domu, Tomek po偶ycza艂 brakuj膮ce meble od rodzic贸w, a tu klops. Na szcz臋艣cie mamy dobrych s膮siad贸w, kt贸rzy poratowali krzes艂em!
Ko艣lawy tort urodzinowy;

TORT BANANOWY Z KREMEM KOKOSOWO-KAROBOWYM

na bananowe spody:
  • 1 i 1/2 szklanki puree z dojrza艂ych banan贸w (3 sztuki)
  • 2 艂y偶eczki soku z cytryny
  • 3 szklanki m膮ki
  • 1 i 1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki kefiru
do prze艂o偶enia:
ok. 3-4 艂y偶ki d偶emu mirabelkowego (klik – tutaj przepis na d偶em)
na krem:
  • 2 puszki聽sch艂odzonego mleka kokosowego (patrz w Uwagach)
  • 4 艂y偶ki syropu klonowego
  • 3 艂y偶ki karobu
  • 5 艂y偶ek m膮ki kokosowej
do ozdoby:
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka je偶yn
Puree z banan贸w (czyli rozgniecione widelcem banany) mieszam z sokiem z cytryny. W drugiej misce mieszam m膮k臋, sod臋 i s贸l. W kolejnym naczyniu ucieram olej kokosowy z cukrem, a nast臋pnie wbijam po jednym jajku i miksuj臋 mas臋 po minucie na 1 jajko. Dodaj臋 puree z banan贸w, miksuj臋 dodaj臋 kefir, mieszam, a nast臋pnie dodaj臋 m膮k臋 i szybko mieszam z mas膮.
Ciasto przelewam do 3 wy艂o偶onych papierem do pieczenia foremek o 艣rednicy 20 cm i piek臋 w 180 s. C. przez ok. 1 godzin臋 (patyczek w艂o偶ony do 艣rodka powinien by膰 suchy).
Przygotowuj臋 krem: ze sch艂odzonego mleka kokosowego odlewam wod臋 – pozostanie g臋sta masa kokosowa. Mas臋 przek艂adam do robota kuchennego, dodaj臋 syrop, m膮k臋 kokosow膮 i karob. Miksuj臋 5 minut do powstania g臋stego kremu. Je艣li krem jest za lu藕ny, dodaj臋 jeszcze 2 艂y偶ki m膮ki kokosowej i czeka 3 minuty.
Pierwszy sch艂odzony blat uk艂adam na paterze. Rozsmarowuj臋 na nim d偶em mirabelkowy, przykrywam drugim blatem, na kt贸rym rozsmarowuj臋 1/4 masy kokosowej. Uk艂adam kolejny blat i smaruj臋 kremem boki i wierzch ciasta. Ciasto ch艂odz臋 co najmniej 1 godzin臋 (najlepiej ze 3-5), a przed podaniem posypuj臋 je owocami.
Uwagi:
1. Przepis z „Fit s艂odko艣ci” aut. Kingi Paruzel, wyd. Burda Ksi膮偶ki, z moimi zmianami. W oryginale Kinga podawa艂a tort z karmelizowanymi bananami, ja chcia艂am co艣 kwaskowatego dla kontrastu, poza tym Olutek uwielbia maliny. Kolejna zmiana to dodatek d偶emu mirabelkowego – prze艂o偶y艂am nim jedn膮 warstw臋 i to by艂o dobre posuni臋cie, bo 艂adnie nawil偶y艂o blaty i doda艂o dodatkowego kwasku.
2. Jako 偶e to tort dla malucha (Olo zjad艂 kawa艂ek), pos艂odzi艂am go mniej ni偶 zwykle. I tort wcale na tym nie ucierpia艂, bo s艂odkie by艂y bananowe blaty.
3. Do masy nale偶y u偶y膰 mleka kokosowego, kt贸re si臋 rozwarstwia (oddzielnie mamy g臋sty krem i wod臋)! Nie u偶ywamy mleka, kt贸re ma jednolit膮, p艂ynn膮 konsystencj臋. Odpowiednie mleko kokosowe poznacie potrz膮saj膮c puszk膮 – to w艂a艣ciwe nie mo偶e chlupa膰. Z podanej ilo艣ci wychodzi troch臋 wi臋cej masy ni偶 potrzeba na krem, reszt臋 mo偶ecie wykorzysta膰 np. jako nadzienie do nale艣nik贸w.

4. Nie mam zdj臋cia przekroju ciasta, wybaczcie.5. Dla mi艂o艣nik贸w klasycznych tort贸w mam nasz domowy numer jeden: czekoladowo-orzechowy tort z d偶emem z mirabelek, klik!

Gwiazda imprezy zajada si臋 tortem;

13 komentarzy

  • 2 lata temu

    艢wietny torcik 馃檪

  • 2 lata temu

    Daje s艂owo, 偶e opisujesz pierwsze urodziny Mii. TRort robi艂am do 1 w nocy i sie nie uda艂! Pomimo, 偶e przestrzega艂am przepisu krok w krok i mia艂 by膰 wypr贸bowany i niezawodny. Sko艅czy艂o si臋 na chlebie bananowym obsmarowanym kremem, hehe. Sesja te偶 mia艂a by膰, ale nie wysz艂o, bo za du偶o sie dzia艂o. Sto lat dla Ola!
    Marta/Co dzi艣 zjem na 艣niadanie?

    • 2 lata temu

      Ha ha 馃榾 Ja jeszcze nie opisa艂am, ze Tomek raz lecia艂 po mleczko, bo nie by艂o zapasowego…

    • 2 lata temu

      馃榾 no tak, nawet sie nie dziwi臋 馃榾 zaraz mamy drugie uro Mii i najch臋tniej wyjecha艂abym na pustkowie 馃榾

  • 2 lata temu

    Syncia pierwsze urodziny zbiega艂y si臋 z urodzinami C贸rci, jak co roku. I musia艂y by膰 2 torty… Dla Niej t臋czowy, kt贸ry jej ca艂kiem nie smakowa艂 a dla Niego marchewkowy z pomara艅czowym nadzieniem… Oba atrakcyjne tylko smakowo i na szcz臋艣cie nawet bardzo 馃檪 niestety torty nie s膮 moja specjalno艣ci膮 cho膰 biszkopt rzucany nawet mi wychodzi to dekoracja kuleje 馃檪

  • 2 lata temu

    Wspania艂y ten tort 馃檪
    My ostatnio we dwie mia艂y艣my w pracy problem, 偶eby do czterech doliczy膰, wi臋c rozumiem doskonale, 偶e dwana艣cie mo偶e okaza膰 si臋 zbyt skomplikowane 馃槈

    • 2 lata temu

      Wspania艂y to du偶o powiedziane, ale dzi臋kuj臋 ;)))

  • Magda
    1 rok temu

    Mam pytanie: czy da si臋 czym艣 zast膮pi膰 kefir? Dodam, 偶e nie mo偶emy u偶y膰 produkt贸w z mleka krowiego

    • Ania W艂odarczyk
      1 rok temu

      Zastanawia艂am sie nad tym… Kefir spulchnia i nawil偶a ca艂o艣膰, wi臋c tak my艣l臋, 偶e je艣li nie wchodzi w gr臋 nabia艂, to mo偶e 1 szklanka puree dyniowego si臋 sprawdzi (upieczon膮/ugotowan膮 dyni臋 miksujemy na puree). A je艣li chodzi tylko o krowi nabia艂, to jogurt kozi te偶 spokojnie b臋dzie tu pasowa艂.

  • Karina
    7 dni temu

    Za tydzie艅 roczek mego synka i postanowi艂am skorzysta膰 z Twojego przepisu. Czy mog艂abym czym艣 zast膮pi膰 karob ?Jest on tu potrzebny?

    • Ania W艂odarczyk
      5 dni temu

      Najlepiej zast膮pi膰 kakaem, a je艣li nie chcesz kakao, to daj odpowiednio wi臋cej m膮ki 馃檪 Powodzenia i udanej imprezy!

Zostaw komentarz