29 maja: Magdaleny. Tarta z malinami i kremem czekoladowym

29 maja 2012

Kiedy ciepły poranek przeistacza się w zimne przedpołudnie, kiedy nie pomaga żadna tabletka przeciwbólowa, a niebo zachodzi czarnymi czarnymi chmurami, z pomocą może przyjść tylko czekolada.
Kiedy jednak kuchenne zabiegi kończą się chlipaniem nad miską zważonej masy czekoladowej, trzeba zachować zimną krew. Ostudzić zwarzoną masę (przydarzyło mi się to po raz pierwszy w życiu, kładę to na karb zastąpienia czekolady, której zawsze używam, wyrobem innej marki), a potem dolewać do masy mleka oleju (dzięki, Arek!), intensywnie mieszając całość. Krem będzie pięknie lśnił, zachowa gładką konsystencję i jedwabistą kremowość.
Następnie można wyłożyć maliny na maślane kruche ciasto, zalać je ocaloną przed zagładą masą czekoladową i wręczyć tartę Magdalenie – wszakże dzisiaj 29 maja. 
A potem zwinąć się w kłębek na fotelu i raz po raz oglądać nową książkę (Rachel Khoo potrafi rozjaśnić dzień). Przy odrobinie szczęścia można robić to w towarzystwie kawałka czekoladowej tarty z malinami, którą Magdalena miłosiernie się z nami podzieliła.
TARTA Z MALINAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM
1 porcja kruchego ciasta z tego przepisu (ciasto z cukrem pudrem)
ok. 3/4 szklanki mrożonych albo świeżych malin
200 g gorzkiej czekolady
250 ml śmietanki kremówki
25 g cukru pudru
50 g masła pokrojonego na kawałki

Formę do tart wyklejam kruchym ciastem, nakłuwam widelcem i piekę 15 minut w 190 st. C., a następnie zmniejszam gaz do 180 st. C. i piekę kolejne 20-25 minut, do zezłocenia ciasta. 

W rondelku o grubym dnie podgrzewam kremówkę, gdy się zagotuje, ściągam z gazu, dodaję pokruszoną czekoladę i cukier, mieszając dokładnie mikserem. Następnie dodaję po kawałeczku masła, ciągle miksując. 

Na ochłodzony spód wykładam cieniutką warstwę ochłodzonej masy czekoladowej (aby maliny nie nasączały spodu). Na to wykładam maliny, które zalewam masą czekoladową. Tartę odkłądam do lodówki na con. 2 h do schłodzenia.

Uwagi:
1. Pomysł na tartę i przepis na krem zaczerpnęłam od M. Roux („Ciasta”), zaś zważony krem ratowałam metodą podpatrzoną u Jamiego Olivera. Kruche ciasto tradycyjnie według mojego przepisu , z cukrem pudrem, aby było delikatniejsze.
2. Do tarty można użyć świeżych, jak i mrożonych malin. Czekolada powinna być gorzka, chociaż z mleczną też się uda. Tarta jest kremowa, lekko kwaskowata (maliny) i zamknięta w delikatnym, maślanym kruchym cieście…
3. A jeśli nie ma się ochoty na tartę z ciemną czekoladą, zawsze można upiec to malinowe cudeńko z malinami, białą czekoladą i kruszonką owsianą. To moja obowiązkowa pozycja każdego roku.

47 komentarzy

  • 6 lat temu

    Aniu, masz już TĄ książkę? W Polsce ją wydano czy sprowadzana. O jaaa! Ja chcę jej.
    A tarta , cud malina miód!
    Pozdrawiam
    Ania

    • 6 lat temu

      Właśnie sprawdzałam, że przez stronę empiku można ją zamówić, niestety koszt to 122 zł…

    • 6 lat temu

      Moja jest z Amazona od koleżanki 🙂 łącznie z przesyłką do mnie – 76 zł.

  • 6 lat temu

    Prześlicznie wydana jest ta książka Rachel 🙂

  • 6 lat temu

    Zwarzony, nie zważony! Pięknie proszę 🙂

  • Anonimowy
    6 lat temu

    Książkę Khoo można znaleźć na allegro, o ok. 20 złotych taniej.
    A co do czekolady:
    http://25.media.tumblr.com/tumblr_m4skn7FLnN1r57nq7o1_500.jpg
    Z.

  • 6 lat temu

    Przeurocze ilustracje! Dzisiaj dotarły do mnie makaroniki prosto z Paryża, byłam na zajęciach z fr. i jeszcze Twój wpis – francusko mi…Tak sobie myślę, że warstwa z malin nie wyglądałaby bardziej smakowicie, gdyby znalazła się na górze?

    • 6 lat temu

      Oczywiscie, że byłoby ładniej, ale te malinki mają sie rozpływać razem z masą, tak w nią wnikać. Ja chciałam jeszcze dla ozdoby na górze wysypac, ale nie dostałam świezych.

  • 6 lat temu

    ale bajka, pysznie wygląda

  • 6 lat temu

    Ubóstwiam Rachel Khoo, jest niesamowita, a ciasto wygląda apetycznie:)

  • 6 lat temu

    Ciasto wygląda rewelacyjnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje! I maliny dobrze wyglądają tam, gdzie są 🙂 Masz Rachel!!!! Sama zamawiałaś? :)) Jak wrażenia?

    • 6 lat temu

      Aniu, to jedna z piękniejszych książek w mojej kolekcji – kupuję w niej wszystko!

  • 6 lat temu

    Znakomicie się prezentuje <3

  • 6 lat temu

    Aniu, zważona, czy nie – uratowałaś tartę i piękne, słoneczne zdjęcia zrobiłaś! 🙂 W nagrodę cała tarta powinna była trafić do Ciebie. 🙂 Uściski! :*

    • 6 lat temu

      ;))) Małgosiu, a potem w nagrodę urósłby mi tyłek tak, że nikt by mnie nie poznał! 🙂

  • 6 lat temu

    Tarta wyglada cudownie. Kocham maliny i zakochalam sie juz w tej tarcie (nie uwierzysz ale doslownie wczoraj ogladalam te czekoladowa tarte z maliami w ksiazce Rouxa :)) A na ksiazke Rachel i ja czekam. Tutaj w ksiegarniach pojawi sie w wakacje 🙂

    Usciski.

  • 6 lat temu

    Mniam!
    Lubiłaś program Rachel? Mnie się bardzo podobał a widziałem raz odcinek u Ciebie na fb. Książka jest pięknie wydana, zgadzam się.
    Pozdrowienia wieczorne

    • 6 lat temu

      Mich, obejrzałam wszystkie dostępne na YT odcinki z Rachel, wg mnie bardzo urokliwe. Ładnie wygląda, nie jest wychudzona (więc nie budzi kompleksów;), ślicznie mieszka i żyje – lubię takie klimaty, poprawiają nastrój. KSiązkę oglądam co wieczór 🙂

  • 6 lat temu

    Wygląda przepysznie! Książka wygląda uroczo 😀

  • 6 lat temu

    Cudowna tarta Aniu!
    No to ja sobie kawałeczek biorę, wszak jestem Magdaleną:)
    Ściskam ciepło:*

  • 6 lat temu

    Aniu, jak możesz mi to robić, kiedy wszystkie mrożone maliny już pożarte a na świeże można liczyć za jakiś czas… JA MUSZĘ ZROBIĆ TO CIASTO!!!!! Wygląda bajecznie!

  • 6 lat temu

    Piękne ciasto 🙂 i tyle czekolaaady! 🙂

  • 6 lat temu

    O proszę, jaka piękna!
    Aniu, przyjemność Ciebie czytać.Zawsze.

  • 6 lat temu

    takie momenty,nawet chmurnego dnia zawsze!
    książka musi być niezwykle inspirująca,zważając na fakt uroku osobistego autorki;))

    pozdrawiam!
    m.

  • 6 lat temu

    Piękna i wygląda pysznie..a książkę chciałabym mieć już w ręce:-)

  • 6 lat temu

    książka wygląda cudnie! kusisz… 😉
    nie wspominając o malinach (jestem w stanie poświęcić dla nich chyba wszystkie inne owoce 😉 )

    Pozdrawiam

  • 6 lat temu

    Az zaluje, ze nie jestem Magdalena 🙂
    A ksiazke tez kupie niedlugo, choc panna Khoo budzi we mnie mieszane uczucia.

  • 6 lat temu

    Aniu, nastepnym razem zamiast mleka uzyj oleju- czekolada bedzie lsnila 😉

    • 6 lat temu

      Dziękuję za wskazówkę, Arek! Zapamiętam sobie 🙂

  • Anonimowy
    6 lat temu

    co za zbieg okoliczności:))) z okazji imienin sprezentowałam sobie książkę Rachel Khoo "The little Paris kitchen"- trafiony wybór
    pozdrawiam
    Magdalena

  • 6 lat temu

    o nie!
    Czemu mi nikt nie wręczył takiej tarty? 🙁 Co za niefart….

    Wygląda obłędnie!

  • 6 lat temu

    Tarta super, ale bardziej mnie interesuje ksiązka, bo w koncu jade do Paryża w lipcu sesese

  • 6 lat temu

    WOW, tarta wygląda obłędnie! Czekam na przepis, może uda mi się zrobić na sobotę:) Tylko w wersji bezglutenowej:)

  • 6 lat temu

    Tez bardzo lubie Rachel Khoo. Wlasciwie… przez Ciebie! Widzialam kiedys jakas notke o niej, wygooglowalam, a potem obejrzalam wszystkie epizody na yt. Urocza dziewczyna, niestety nie podoba mi sie jej pozniejszy francuski program 🙁 Sciela wlosy, nie nosi juz swoich sukieneczek i jest jakas taka sztywna 🙁 Bede sie trzymac My Little Paris Kitchen, tym bardziej, ze sama mam w Warszawie mikroskopijna kuchnie, co zreszta wplynelo na nazwe mojego bloga 🙂

    • 6 lat temu

      jak to? jaki nowy program? Pozdrawiam 😉

    • 6 lat temu

      Kurczę, scieła włosy? Nowy program? Nie słyszalam nic…Muszę poszperać!

  • Anonimowy
    6 lat temu

    Gdzie ten pyszny przepis? Bo czekam:)

  • 6 lat temu

    Taaa, nie moglam sie doczekac przepisu i zrobilam dzis cudo z malinami, biala czekolada i owsiana kruszonka. Pyyyszne!

    • 6 lat temu

      😉 To wg mnie wyszło Ci na lepsze, Aleksandro, bo – mimo ze ta tarta jest pycha -wygrywa u mnie ta z białą czeko i kruszonką 🙂

  • 6 lat temu

    A ta jest z truskawkami czy malinami? Bo w przepisie pojawiaja sie truskawki?
    A malinowo-bialoczekoladowa smakuje calej rodzinie 🙂

  • 6 lat temu

    Nie no, ja zwariuję! Dlaczego wszędzie te tarty wyglądają tak obłędnie?! A mi cholesterol szaleje i nie mogę jeść ciast na maśle. Jak ktoś kiedyś wymyśli kruche ciasto na oleju rzepakowym, który cholesterol obniża to niech mi da znać, bo moja lista tart do zrobienia się rozszerza :> Kolejny przepis zapisałam do wypróbowania jak mi lekarz pozwoli :> Cudo! 🙂

Zostaw komentarz