Czerwona kapusta do gęsiny i nie tylko (vintage cooking)

Zgodnie z zapowiedzią, przedstawiam kolejne dania, jakie pojawiły się na naszym stole podczas retro kolacji (której całe menu opierało się na recepturach z książki Marii Disslowej „Jak gotować” – więcej o tym wieczorze możecie poczytać tutaj).

Był już przepis na zupę z selerów, była receptura na pieczoną gęś, czas zatem na czerwoną kapustę duszoną w winie, którą razem z fioletowym puree ziemniaczanym podałam do gęsiny.

Ze względu na fakt, że dodatek kminku nie zawsze pasuje gościom, zastąpiłam go delikatniejszą, korzenną nutą. 

Przepis Marii Disslowej:

SAŁATA Z CZERWONEJ KAPUSTY ODMIENNIE


Dodatki jak poprzednio*, oprócz tych: 1/8 ltr czerwonego wina, 1/2 łyżeczki kminu, 2 dkg oliwy, 2 jabłka.

Uszatkowaną jak poprzednio**, kapustę włożyć do rondla wraz z 2 dkg oliwy i poszatkowanemi jabłkami, kminem, dodając nieco wody i wina, dusić, aż będzie napół miękka poczem wystudzoną zaprawić, jak powiedziano wyżej, dodać można pieprzu.

* Dodatki z przepisu na sałatę z czerwonej kapusty, poprzedzającego w/w recepturę: przyprawa z oliwy u cytryny, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka szczypiorku.

** Oczyścić czerwoną kapustę z nadpsutych  i stwardniałych liści, uszatkować bardzo drobno, głąb odrzucić (…).

Przepis skrojony na XXI wiek:

CZERWONA KAPUSTA KORZENNA

1/2 główki czerwonej kapusty
1 średnia cebula
1 łyżka klarowanego masła
2 kwaśne, twarde jabłka (np. szara reneta)
3 goździki, zgniecione
1 mały listek laurowy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1,5-2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz do smaku

Kapustę pozbawiam głąba (ja lubię go zjeść:) i szatkuję. Jabłko obieram ze skórki, wydrążam i kroję w słupki.

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewam masło i podsmażam na nim chwilę posiekaną cebulę. Dodaję kapustę, jabłka i przyprawy (bez soli i pieprzu), zalewam winem i duszę pod przykryciem do miękkości na niedużym ogniu (trwa to długo – około godziny). W razie potrzeby dolewam do kapusty nieco wody.

Gdy kapusta zmięknie, dodaję cukier, sól i pieprz, wlewam ocet, mieszam i duszę chwilę. Odstawiam do przegryzienia lub od razu podaję.

9 komentarzy

  • 11 lat temu

    uwielbiam czerwoną kapustkę 🙂 mogę ją jesc i jesc, codziennie. masz talent do fotografowania dań 🙂

  • 11 lat temu

    i ja jestem miłośniczką czerwonej kapustki 🙂 pyszne zdjęcia, jak zwykle 🙂

  • 11 lat temu

    świetne zdjęcia, widać rękę profesjonalisty 🙂 Czerwona kapusta zawsze jest pyszna w zestawieniu z gęsiną jeszcze nie próbowałem ale mówiąc szczerze zachęciłaś mnie 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
    http://just-little-disaster.blogspot.com/

  • Anonimowy
    11 lat temu

    ciekawi mnie to "trwa to b. długo" (duszenie kapusty). Czy można wiedzieć ile mniej więcej?, (żeby się nastawić ile zajmie mi przygotowanie). Coś ok godz?, dłużej?
    ania

    • Anonimowy
      11 lat temu

      już ugotowałam:) duszenie zajęło mi tak właśnie około godzinki. Maksymalnie 1godz 15 min.
      ania

    • 11 lat temu

      Kurczę, przepraszam, że dopeiro teraz odpowiadam. W przepisie zabrakło czasu duszenia, bo spisałam je sobie gdzieś i zapodzialam… Ale tak jak piszesz, to było właśnie około godziny, no może nieco więcej.

    • Anonimowy
      11 lat temu

      :)))
      ania

  • 11 lat temu

    Jaka smakowita kapustka! Wieki nie jadłam czerwonej, więc chętnie bym troszkę sobie nałożyła 🙂
    Pozdrowienia 🙂

  • 11 lat temu

    Zapraszam serdecznie do Akcji Tecza Smaków 3 🙂 kolor bomba http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

Zostaw komentarz