Czerwona kapusta do gęsiny i nie tylko (vintage cooking)

13 grudnia 2013

Zgodnie z zapowiedzią, przedstawiam kolejne dania, jakie pojawiły się na naszym stole podczas retro kolacji (której całe menu opierało się na recepturach z książki Marii Disslowej „Jak gotować” – więcej o tym wieczorze możecie poczytać tutaj).

Był już przepis na zupę z selerów, była receptura na pieczoną gęś, czas zatem na czerwoną kapustę duszoną w winie, którą razem z fioletowym puree ziemniaczanym podałam do gęsiny.

Ze względu na fakt, że dodatek kminku nie zawsze pasuje gościom, zastąpiłam go delikatniejszą, korzenną nutą. 

Przepis Marii Disslowej:

SAŁATA Z CZERWONEJ KAPUSTY ODMIENNIE


Dodatki jak poprzednio*, oprócz tych: 1/8 ltr czerwonego wina, 1/2 łyżeczki kminu, 2 dkg oliwy, 2 jabłka.

Uszatkowaną jak poprzednio**, kapustę włożyć do rondla wraz z 2 dkg oliwy i poszatkowanemi jabłkami, kminem, dodając nieco wody i wina, dusić, aż będzie napół miękka poczem wystudzoną zaprawić, jak powiedziano wyżej, dodać można pieprzu.

* Dodatki z przepisu na sałatę z czerwonej kapusty, poprzedzającego w/w recepturę: przyprawa z oliwy u cytryny, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka szczypiorku.

** Oczyścić czerwoną kapustę z nadpsutych  i stwardniałych liści, uszatkować bardzo drobno, głąb odrzucić (…).

Przepis skrojony na XXI wiek:

CZERWONA KAPUSTA KORZENNA

1/2 główki czerwonej kapusty
1 średnia cebula
1 łyżka klarowanego masła
2 kwaśne, twarde jabłka (np. szara reneta)
3 goździki, zgniecione
1 mały listek laurowy
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1,5-2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz do smaku

Kapustę pozbawiam głąba (ja lubię go zjeść:) i szatkuję. Jabłko obieram ze skórki, wydrążam i kroję w słupki.

W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewam masło i podsmażam na nim chwilę posiekaną cebulę. Dodaję kapustę, jabłka i przyprawy (bez soli i pieprzu), zalewam winem i duszę pod przykryciem do miękkości na niedużym ogniu (trwa to długo – około godziny). W razie potrzeby dolewam do kapusty nieco wody.

Gdy kapusta zmięknie, dodaję cukier, sól i pieprz, wlewam ocet, mieszam i duszę chwilę. Odstawiam do przegryzienia lub od razu podaję.

9 komentarzy

  • 3 lata temu

    uwielbiam czerwoną kapustkę 🙂 mogę ją jesc i jesc, codziennie. masz talent do fotografowania dań 🙂

  • 3 lata temu

    i ja jestem miłośniczką czerwonej kapustki 🙂 pyszne zdjęcia, jak zwykle 🙂

  • 3 lata temu

    świetne zdjęcia, widać rękę profesjonalisty 🙂 Czerwona kapusta zawsze jest pyszna w zestawieniu z gęsiną jeszcze nie próbowałem ale mówiąc szczerze zachęciłaś mnie 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
    http://just-little-disaster.blogspot.com/

  • Anonimowy
    3 lata temu

    ciekawi mnie to "trwa to b. długo" (duszenie kapusty). Czy można wiedzieć ile mniej więcej?, (żeby się nastawić ile zajmie mi przygotowanie). Coś ok godz?, dłużej?
    ania

    • Anonimowy
      3 lata temu

      już ugotowałam:) duszenie zajęło mi tak właśnie około godzinki. Maksymalnie 1godz 15 min.
      ania

    • 3 lata temu

      Kurczę, przepraszam, że dopeiro teraz odpowiadam. W przepisie zabrakło czasu duszenia, bo spisałam je sobie gdzieś i zapodzialam… Ale tak jak piszesz, to było właśnie około godziny, no może nieco więcej.

    • Anonimowy
      3 lata temu

      :)))
      ania

  • 3 lata temu

    Jaka smakowita kapustka! Wieki nie jadłam czerwonej, więc chętnie bym troszkę sobie nałożyła 🙂
    Pozdrowienia 🙂

  • 3 lata temu

    Zapraszam serdecznie do Akcji Tecza Smaków 3 🙂 kolor bomba http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

Zostaw komentarz