19 kwietnia 2017

Napój z mango

Bardzo możliwe, że po świętach macie dosyć tematu jedzenia, dlatego dzisiaj nie serwuję Wam rozbudowanych potraw. Mam za to piękne i pyszne, żółte mango lassi, czyli dwuskładnikowy koktajl serwowany w indyjskich restauracjach. W szklance z zawartością koloru słońca (którego próżno dzisiaj szukać na zewnątrz) znajdziecie dojrzałe mango zmiksowane z jogurtem. Czasem rozrzedzam całość mlekiem albo po prostu robię koktajl na maślance, która nadaje całości kwaskową nutę.

Mango lassi świetnie sprawdza się w upalne dni, ale ja lubię popijać tej koktajl również wiosną, zwłaszcza w porze śniadaniowej. To zdecydowanie przepis na jedną rękę, do przygotowania z dzieckiem w drugiej, szybko i bezproblemowo. Więcej przepisów z cyklu Na jedną rękę, w tym np. błyskawiczny mus czekoladowy,  frytki z batatów, granolę czy crumble, znajdziecie tutaj.

MANGO LASSI

(na 2-4 porcje)

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 szklanka jogurtu
  • opcjonalnie: 1/2-1 szklanka mleka
  • opcjonalnie: szczypta kardamonu

Mango obieram ze skórki i pozbawiam pestki. Miksuję na gładko z zimnym jogurtem i mlekiem, jeśli mam ochotę na rzadszy koktajl.

3 komentarze

  • 1 miesiąc temu

    koktajl idealny na taką pogodę! 🙂 i ten kolor <3

    • Ania Włodarczyk
      1 miesiąc temu

      To prawda. A kolorek jak z kurkumą, a to tylko mango 😀

  • 4 tygodnie temu

    Jakie to proste! 🙂
    Muszę spróbować.

Zostaw komentarz