Rzecz o granatowych burakach (sałatka z pieczonych buraków z oliwą czosnkową i granatem)

29 listopada 2013
Wczesną jesienią wpadłam w szał pieczenia pomidorów. Piekarnik dostawał już zadyszki ze zmęczenia, w kuchni było tak ciepło, jakby grzały kaloryfery, a ja zajadałam się kolejnymi porcjami pachnących ziołami, słodkich pomidorków.
U schyłku jesieni sytuacja się powtarza,  z tym że z blachy zdejmuję porcje buraków. Z części przygotowuję zupę, część zjadam w formie sałatek. Bardzo lubię łączyć je z orzechami włoskimi, kozim twarożkiem czy aromatyzowaną czosnkiem oliwą. Niedawno zapragnęłam ożywić ich smak, połączyć z czymś soczystym, lekkim i orzeźwiającym. Myślałam o pomarańczach, ale spojrzałam na parapet kuchenny, gdzie leżał granat?

Skończyło się więc na tym, że zamarynowałam upieczone buraki w oliwie z czosnkiem, a potem wymieszałam je z niedużą ilością pietruszki (bardzo pasuje tu też kolendra) i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie i pięknie.
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z OLIWĄ CZOSNKOWĄ I GRANATEM

(na 4 porcje)
3 średnie buraki
1 granat
3-4 łyżki oliwy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka cytryny
świeża pietruszka lub kolendra do posypania
Umyte buraki piekę przez ok. 1 godzinę w 200 st. C. Gdy ostygną, obieram je ze skórki i kroję w słupki (można pokroić w cienkie plasterki i zrobić elegantszą wersję sałatki, coś a?la carpaccio).
W dużym plastikowym pojemniku mieszam oliwę, zmiażdżony ząbek czosnku i sok z cytryny. Dodaję buraki, mieszam, zamykam i odstawiam do lodówki na con. 1 godzinę.
?Przegryzione? buraki mieszam ze świeżo posiekaną pietruszką, szczyptą soli i wykładam na talerz. Posypuję ziarenkami granatu, podaję.
Uwagi:
1. Do sałatki można dorzucić ulubiony ser pleśniowy, ale on ma intensywny smak i może zupełnie zdominować resztę.
2. Inne buraczane propozycje z Truskawek:
sałatka buraczana z jogurtem i czosnkiem
– buraki wg Minimalisty
barszcz niezupełnie świąteczny.

7 komentarzy

  • 3 lata temu

    genialne zestawienie kolorystyczne z tłem 😉

  • 3 lata temu

    Ha! Zastanawiałam się, w jakim daniu znajdzie się ten wczorajszy granat. Świetny pomysł. Mnie się w tym roku (do tej pory) jakiś brzydkie, niefotogeniczne granaty trafiały…

  • 3 lata temu

    Pieczone buraki są uzależniające.. szkoda tylko, że ich urok nie działa na mojego męża i sama muszę je zajadać 🙂

  • 3 lata temu

    Świetne połączenie, nie mówiąc już o tym jak ładnie to wygląda :))

  • Anonimowy
    3 lata temu

    Aniu, skoro lubisz buraki – koniecznie spróbuj sałatkę z soczewicą, kozim serem i burakiem właśnie , z przepisu naszej ulubionej Rachel Khoo (jest w książce Little Paris Kitchen:)). Jest pyszna!

  • super ciekawa ta sałatka,gratuluje pomysłu – wielbicielka gotowania http://www.bazyliairozmaryn.blogspot.com

Zostaw komentarz