Christmas classic (świąteczna kapusta z grzybami i fasolą – „groch z kapustą”)

23 grudnia 2008
Być może gdybym urodziła się we Francji, takie potrawy wywoływałyby u mnie przerażenie… Ale że urodziłam się w Polsce, w krainie kotleta schabowego (mniam:), lubię czasem zjeść rzeczy, które zagranicą wydają się wręcz perwersyjne:

zawiesisty bigos,
śledzia w occie,
pajdę razowca ze smalcem…

Jak wytłumaczyć fakt, że ja – osoba, która odsysa z tłuszczu usmażone kotlety – lubię niektóre ciężkie dania kuchni polskiej? Tłumaczę sobie tylko tak, że pewne smaki wysysa się z mlekiem matki. Chłonie się je od narodzin i – choć to całkiem irracjonalne – pewne rzeczy po prostu się uwielbia.

Mam tak jeszcze z wigilijnym „grochem z kapustą”, czyli kapustą z grzybami i fasolą 🙂
U w i e l b i a m ! W tym roku spisałam babciny przepis na kapustę doskonałą. Nareszcie!

GROCH Z KAPUSTĄ, a w zasadzie KAPUSTA Z FASOLĄ I GRZYBAMI

1 kg kiszonej kapusty
1 szklanka suszonych grzybów
1 szklanka fasoli perłowej
1 łyżeczka masła
4-6 suszonych śliwek, pokrojonych w paski
1 cebula, poszatkowana i zeszklona na 1 lyżce oleju
2 ziarnka ziela angielskiego
listek laurowy
sól i pieprz do smaku

Fasolę przebieram, przekładam do rondelka i zalewam wodą. Moczę ją przez noc. Następnego dnia zagotowuję fasolę w wodzie, w jakiej się moczyła, dodając 1 łyżeczkę masła. Gotuję na niewielkim ogniu, aż fasola wchłonie płyn i będzie bardzo miękka (zacznie pękać) – jeśli jest twarda, a wody już nie ma, dolewam płyn i gotuję dalej.

Grzyby zalewam wodą, gdy namiękną, odcedzam je (nie wylewam płynu! dodaję go do kapusty) i siekam (ale nie za drobno). Kapustę zalewam wodą  po grzybach i dopełniam zwykłą wodą (ilość płynu – ok. 1-2 cm nad powierzchnią kapusty, w trakcie gotowania należy sprawdzić, czy nie trzeba dolać wody podczas gotowania). Dodaję posiekane grzyby, śliwki i przyprawy. Po ok. pół godziny dodaję do kapusty podsmażoną cebulkę. Gdy kapusta jest ugotowana, co trwa co najmniej 1 godzinę, zdejmuję garnek z ognia. Mieszam z ugotowaną fasolą, doprawiam solą i pieprzem. Odstawiam, by smaki się przeniknęły – najlepiej na noc.

10 komentarzy

  • 8 lat temu

    I ja bardzo lubie groch z kapusta, czy tez kapuste z grochem 😉 choc moja mama troche inaczej ja robila.

    I korzystam z okazji by zyczyc Ci wesolych i pogodnych Swiat!

    Pozdrawiam serdecznie!

  • 8 lat temu

    pysznie wygląda
    A ja chciałam jeszcze z okazji świąt życzyć wszystkiego najlepszego

  • 8 lat temu

    Uwielbiam groch z kapustą! :))
    Zyczę Tobie wspaniałych, magicznych, smaczniutkich Swiąt Bożego Narodzenia!
    Majana z rodzinką

  • 8 lat temu

    Świąteczny groch z kapustą uwielbiam :)) W pozostałe dni w roku, raczej unikam 😉

    Smacznych świąt życzę :)))

  • 8 lat temu

    Mmmm… nie dane mi zjeść wszystkich pyszności w te Święta, ale za to mogę podziwiać te smaczne zdjęcia 🙂

    Aniu, chciałabym Ci przy okazji życzyć spokojnych, magicznych, spędzonych w kochająym gronie Świąt. Jestem przekonana, że będą przepyszne, bo jakże mogłoby być inaczej po takich zdjęciach 🙂

    Tymczasem zmykam do ostatnich przygotowań. Pozdrawiamy cieplutko!

  • 8 lat temu

    Aniu, to ja przy tej misce grochu z kapustą życzę radosnych świąt!

  • 8 lat temu

    Wesołych Świąt… W tym roku jestem daleko od domu i chyba jak nigdy wcześniej brakuje mi tych wszystkich naszych pysznych cudowności… Mniej czy bardziej tłustych, kto by tam się przejmował…

    WSZYSTKIEGO DOBREGO!

  • 8 lat temu

    Zdrowych i wesołych świąt. Spełnienia wszystkich marzeń, spokoju, miłości i dużo radości 🙂

  • 8 lat temu

    Uwielbiam kapuste z grochem i grzybami, po prostu uwielbiam 🙂

    Wesolych Swiat 🙂

  • 8 lat temu

    Dziekuję Wam za cieplutkie słowa! Życzenia w następnym poście :))

Zostaw komentarz