Vintage cooking: likier mandarynkowy i inne świąteczne retro smaczki

20 grudnia 2014

Lampki choinkowe okalają okno, krzaczek rozmarynu ozdobiony kilkoma „bombkami” i sznurem korali, stosik prezentów czeka na zapakowanie, można więc rzec, że panuje już u nas namiastka świątecznego nastroju.
Deszcz za oknem nie pomaga w tworzeniu klimatu, dlatego trzeba się natrudzić, by takowy stworzyć w domu… Pracuję nad tym w następujący sposób: zaparzam kawę, przelewam ją do ulubionego kubka, siadam na kanapie i czytam „KUKBUK Święta„. Jeśli rzecz dzieje się wieczorową porą, kawę zamieniam na kieliszek mandarynkowego likieru.
Przepis na likier pochodzi właśnie z „KUKBUK Święta”, dla którego przygotowałam kilka przepisów bożonarodzeniowych w stylu retro (np. na babkę makową, zupę migdałową czy „komput ze śliwek suszonych katrynek lub białych zwanych greckiemi”).
Rzeczona receptura pochodzi z 1903 roku, znalazłam ją u Lucyny Ćwierczakiewiczowej w „Jedynych praktycznych przepisach konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast”. Likier smakuje i pachnie jak święta (o mandarynkowym smaku świąt opowiadam w nowym numerze Magazynu Obsesje).
LIKIER Z MANDARYNEK Lucyny Ćwierczakiewicz (1903 r.)

Mandarynki mają zupełnie odmienny od pomarańcz aromat, dla niektórych osób zupełnie nawet niemiły; jednak aromat ten jest o wiele delikatniejszy od zwykłych pomarańcz, głównie dlatego, że nie zawiera w sobie żadnej goryczy. 10 świeżych mandarynek z grubą skórką pokrajać na ćwiartki, wybrać ile się da pestki, zalać garncem spirytusu, włożyć laskę wanilji i zostawić w cieniu na 4 dni. Zrobić syrop z 4 funtów cukru, na które tylko wlać kwartę wody, ten syrop raz zagotować; wyszumować, i póki gorący, rozebrać spirytusem zlanym z pomarańcz, przefiltrować przez bibułę i zostawić na pół roku w spokoju, a będzie wyborny likier, z bardzo miłym aromatem. Można także zrobić likier na samych skórkach, nie używając wcale części soczystych, będzie jednak mniej delikatniejszy.
LIKIER MANDARYNKOWY, wersja współczesna
1 kg niepryskanych mandarynek
500 ml spirytusu
1 szklanka wody
250 g drobnego cukru
Wyszorowane mandarynki kroimy w plastry, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Chowamy do kuchennej szafki na 3 tygodnie (w tym czasie 3-4 razy potrząsamy słoikiem, by przemieszać jego zawartość). 
Po 3 tygodniach przygotowujemy syrop z cukru: w rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Po ostudzeniu zalewamy nim mandarynki ze spirytusem, mieszamy i odstawiamy słój 4 dni. Po tym czasie przecedzamy nalewkę przez gazę i przelewamy do karafki.
Uwagi:
1. Vintage cooking to mój blogowy cykl, w którym odświeżam stare receptury. W magazynie KUKBUK robię to w rubryce „Retro gotowanie”.
2. Ten sam przepis znajdziecie w KUKBUK Święta.
3. Nalewka nie będzie miała pomarańczowego koloru, jak może się wydawać, patrząc na mandarynki 🙂

   

13 komentarzy

  • 3 lata temu

    szkoda ze przepis dopiero teraz byłoby jak znalazł po kieliszeczku w świąteczne popołudnie:) ale zrobię i tak 🙂 wyjątkowo zapachniało mi aromatycznie mandarynkowo i świątecznie

  • 3 lata temu

    Zupełnie nie w temacie: widziałam Cię dziś na targu śniadaniowym, wyglądałaś przepięknie w tej fioletowej sukience:)
    Pozdrawiam,
    abija

  • 3 lata temu

    Likier mandarynkowy- brzmi co namniej pysznie: )

  • 3 lata temu

    oooch, szkoda że nie dostałam tego przepisu 3 tygodnie temu! byłby idealny na święta!

  • 3 lata temu

    Aniu uwielbiam Twoje zdjecia i przepisy:)))

  • 3 lata temu

    Taki likier musi smakować obłędnie i pachnieć, że ach !
    Całuski Aniu :*

  • 1 rok temu

    Dzień dobry,

    Chciałam zapytać o przepis na babkę makową z polewą czekoladową, który pojawił się w świątecznym wydaniu KUKBUK-a, a o którym Pani tutaj wspomniała. 🙂 Robiłam już dwa podejścia do tego przepisu i za każdym razem coś się działo- ciasto było zbyt rzadkie. Czy ten mielony mak ma być wcześniej zalany wrzątkiem i odsączony, czy może należy dodać suchy? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

  • 7 miesięcy temu

    A czy można zastąpić spirytus wódką? 🙂

    • 7 miesięcy temu

      Tak , tylko nalewka będzie delikatniejsza. Ale czasem tak robię 🙂

  • 7 miesięcy temu

    dzień dobry mam pytanie czy mandarynki obrać ze skórek czy ze skórką zalać spirytusem ponieważ w przepisie są skórki a w składnikach nie ma dziękuję

    • 7 miesięcy temu

      Dzień dobry, nie obieramy mandarynek ze skórki, ale bardzo dokłądnie szorujemy.

  • 7 miesięcy temu

    dziękuję za odpowiedź ????

  • 7 miesięcy temu

    dziękuję za odpowiedź ????

Zostaw komentarz