Niedzielne przyjemności z Robertem Doisneau (jarmuż z orientalną nutą)

2 listopada 2014

Z warzywniaka wróciłam z wielkim pękiem jarmużu. Włożony do szklanego wazonu, pięknie prezentował się na stole. Gdyby nie fakt, że bardzo chciałam zjeść, pozostawiłabym ten bukiet na dłużej.

Ale miałam wobec jarmużu konkretne plany kulinarne, bowiem będąc świeżo po lekturze „Plenty more” Yotama Ottolenghi, napaliłam się na jarmuż z chrupiącą cebulką. W trakcie przygotowań zmieniłam zdanie i – jak to często bywa – poszłam w innym kierunku kulinarnym. Tak oto powstał jarmuż z orientalną nutą, z kokosem, czarnym sezamem, chilli i czosnkiem.

Moją orientalną miseczkę zjadłam pochylona nad nową zdobyczą książkową, kupionym za grosze albumem z fotografiami Roberta Doisneau (wyd. Taschen, w świetnej serii „Icons”).

Albumy to taki rodzaj książek, który sprawia, że świat trochę zwalnia. Siadasz przy stole i w skupieniu śledzisz każdą fotografię, wyłapując szczegóły, których nie sposób dostrzec podczas pobieżnego przeglądania. Podobnie jest z poezją, która wymaga od odbiorcy skupienia, kilkukrotnego powrotu do tekstu, pochylenia się nad każdym słowem, najmniejszym szczegółem.

Dzisiaj niedziela, najodpowiedniejszy dzień na takie nieśpieszne rozrywki, z miseczką jarmużu czy też bez niej.

JARMUŻ Z ORIENTALNĄ NUTĄ
1 pęk jarmużu, porwanego na mniejsze cząstki
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 papryczki chilli 
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego (lub więcej – wg uznania)
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka soku z limonki
W dużym garnku zagotowuję wodę, gdy zacznie się gotować, wrzucam jarmuż i gotuję 4 minuty. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam nań posiekany czosnek, chilli, chwilę podsmażam i dodaję odcedzony jarmuż. 
Wlewam sos sojowy, sok z limonki, duszę całość chwilę – jarmuż powinien pozostać dosyć jędrny. Przekładam jarmuż do miseczek, posypuję czarnym sezamem, podaję.
Uwagi:
1. Jarmuż wg mojego pomysłu. 
2. Tak przygotowany jarmuż może być bazą do makaronu, mieszając go z sojowym/ryżowym makaronem, mamy pełne danie obiadowe. Ci, którzy nie mogą żyć bez mięsa, mogą dorzucić do dania pierś kurczaka, zamarynowaną uprzednio w sosie sojowym.

17 komentarzy

  • 3 lata temu

    Ja też uwielbiam albumy Taschena, mam kilka, ale to tylko mały zbiór. A dziś rano miałam w końcu chwilę, aby zabrać się do dalszego czytania Twojej książki, rozczulił mnie rozdział o zeszycie cioci Loli. pięknie piszesz! Pozdrawiam 🙂

  • 3 lata temu

    albumy to ciężar nie tylko gatunkowy, ostatnio przekonałam się dotkliwie o tym opróżniając a potem zapełniając biblioteczkę (musiałam ja przesunąć o pol metra).
    wiele lat temu obejrzałam piekna wystawę Doisneau w mieście na P., zatęskniłam za tym miastem, którego już nie ma (tęsknota trwa do dnia dzisiejszego).
    a jarmuż czeka w ogrodzie 🙂
    pozdrawiam

  • 3 lata temu

    Ostatnio zjechałam całe miasto i nigdzie nie znalazłam jarmużu ;/

    • Anonimowy
      3 lata temu

      W Auchan jest. I nawet w biedronkowych lodówkach – co prawda już porwany ale ten w całości i tak trzeba porwać na kawałki 😉

    • 3 lata temu

      Żeby na jakimś straganie czy ryneczku nie było jarmużu? Skandal po prostu.
      A tak serio, to nie dziwię się za bardzo, bo jarmuż jest u nas nadal mało popularny, więc jego sprzedaż to spore ryzyko. Wszak może się zdarzyć, że nikt na niego nawet nie spojrzy, a nawet jeśli spojrzy, to nie kupi.

    • 3 lata temu

      Na Pomorzu popularniejszy niż w centrum czy na południu Pl, takie mam wrażenie.

  • Anonimowy
    3 lata temu

    Piękne spojrzenie na albumy i poezję!

    Ps. Również uwielbiam mistrza Yotama i jego nowe dzieło 😉
    Pozdrawiam z piosenką Jopkowej : "Niech ktoś zatrzyma wreszcie świat…ja wysiadam"
    Natalia z "Natalerza"

  • 3 lata temu

    Jarmuż… muszę spróbować, bo przyznam szczerze w swojej kuchni nigdy nie próbowalam go wykorzystać. Teraz pracuję nad topinamburem i póki co jestem zachwycona – smakiem, bogactwem dobroczynnych składników jakie posiada i róznorodnością sposobów, w jakie mozna go przyrządzić.

  • 3 lata temu

    Uwielbiam fotografie Roberta Doisneau i jego spojrzenie na paryskie życie.
    Podzielam Twoje zdanie co do albumów, świat faktycznie wtedy zwalnia..

  • 3 lata temu

    Jarmużu jeszcze nie miałam okazji jeść, nigdzie nie mogę go znaleźć:/

  • 3 lata temu

    och, jarmuż w tym roku dopiero poznaję, ale zakochałam się w koktajlach z nim!

  • 3 lata temu

    Aj, kocham się w takich albumach bezgranicznie <3

  • 3 lata temu

    podkradnę pomysł z jarmużowym bukietem, dobrze ?

  • Anonimowy
    3 lata temu

    Aniu, mieszkasz we Wrzeszczu, jak ja:) gdzie udało Ci się kupić jarmuż?
    abija

    • 3 lata temu

      Ja już nie we Wrzeszczu 😉 Ale we Wrz znajdziesz jarmuż tam, gdzie i ja – w Spożyvczaku 🙂

  • Anonimowy
    3 lata temu

    Dobra wiadomość, sprawdziłam, że mieszkam 100m od Spożyvczaka 🙂
    abija

Zostaw komentarz