VINTAGE COOKING

Vintage cooking to mój cykl poświęconego starym, starszym i najstarszym przepisom. Poniżej spis tekstów z cyklu (w każdym z punktów wskazuję tytuł notki, a w nawiasie potrawę, którą w związku z postem prezentowałam).

Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (XIX wiek):

  1.  Konfitura truskawkowa
  2. Co to jest forszmak i z czym to się je?
  3. Chłodnik oszczędny
  4. Likier z mandarynek.

Disslowa, Maria (“Jak gotować”, 1937):

  1. Tort jabłkowy na leguminę
  2. Konfitura z róży czyli tarta róża
  3. Krem pomarańczowy
  4. Zupa z selerów na rosole
  5. Gęś nadziewana wątróbką

Gniewkowska, Alina (“Współczesna kuchnia domowa”, 1929):

  1. Zupa szczawiowa
  2.  Co to jest forszmak i z czym to się je?

Lemnis Maria, Vitry Henryk (“W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”):

  1. Polski sos do wielkanocnych mięs (witaminowy)

Ochorowicz – Monatowa, Maria,( “Uniwersalna książka kucharska”):

  1. Tort Pischinger
  2. Bakłażany faszerowane
  3. Smażona marchew w miodzie
  4. Szparagi po francusku na zimno
  5. Magdalenki.

Zawadzka, Wincentyna (“Kucharka Litewska”, 1870):

  1. Forszmak
  2. Co to jest forszmak i z czym to się je?

Z babcinej kuchni:

  1. Deser z demobilu: galaretka z bitą śmietaną i rodzynkami

Ze starych zeszytów i gazet:

  1. Kruche cukrowe ciastka do herbaty cioci Loli
  2. Smażone rozetki
  3. Chłodnik.

Z prodiża:

  1. Jajka w kokilkach
  2. Czosnkowo-paprykowe nóżki kurczaka.

Z PRL-u (książki):

  1. Kotleciki z soczewicy ( “Urozmaicone posiłki”,Ewa Siemaszko)
  2. Kotlety z jaj (“Urozmaicone posiłki”, Ewa Siemaszko)
  3. Dżem morelowy (?Kompoty, marynaty, dżemy?, Zdzisława Skrodzka)
  4. O rokitniku (“Słońce w słoikach” Irena Gumowska)
  5. Przecier ze szczawiu na zimę (?Kompoty, marynaty, dżemy?, Zdzisława Skrodzka)
  6. Galaretka porzeczkowa (?Kompoty, marynaty, dżemy?, Zdzisława Skrodzka“).

Z szuflady – retro miniatura:

  1. “Krajanie pomidorów”
  2. “Niezbędny artykuł spożywczy wzorowej kuchni”
  3. “Ile waży?”
  4. Maszynka do lodów
  5. “Konkurs gotowania na gazie”
  6. W starych książkach
  7. Ozdabianie mazurków
  8. Śniadania skromne i wykwintne.

Retro warsztaty kulinarne:

  • – w SPOT (klik).