Vintage cooking to mój cykl poświęconego starym, starszym i najstarszym przepisom. Poniżej spis tekstów z cyklu (w każdym z punktów wskazuję tytuł notki, a w nawiasie potrawę, którą w związku z postem prezentowałam).
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (XIX wiek):
- Konfitura truskawkowa
- Co to jest forszmak i z czym to się je?
- Chłodnik oszczędny
- Likier z mandarynek.
Disslowa, Maria (“Jak gotować”, 1937):
- Tort jabłkowy na leguminę
- Konfitura z róży czyli tarta róża
- Krem pomarańczowy
- Zupa z selerów na rosole
- Gęś nadziewana wątróbką
Gniewkowska, Alina (“Współczesna kuchnia domowa”, 1929):
Lemnis Maria, Vitry Henryk (“W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”):
Ochorowicz – Monatowa, Maria,( “Uniwersalna książka kucharska”):
- Tort Pischinger
- Bakłażany faszerowane
- Smażona marchew w miodzie
- Szparagi po francusku na zimno
- Magdalenki.
Zawadzka, Wincentyna (“Kucharka Litewska”, 1870):
Z babcinej kuchni:
Ze starych zeszytów i gazet:
Z prodiża:
Z PRL-u (książki):
- Kotleciki z soczewicy ( “Urozmaicone posiłki”,Ewa Siemaszko)
- Kotlety z jaj (“Urozmaicone posiłki”, Ewa Siemaszko)
- Dżem morelowy (?Kompoty, marynaty, dżemy?, Zdzisława Skrodzka)
- O rokitniku (“Słońce w słoikach” Irena Gumowska)
- Przecier ze szczawiu na zimę (?Kompoty, marynaty, dżemy?, Zdzisława Skrodzka)
- Galaretka porzeczkowa (?Kompoty, marynaty, dżemy?, Zdzisława Skrodzka“).
Z szuflady – retro miniatura:
- “Krajanie pomidorów”
- “Niezbędny artykuł spożywczy wzorowej kuchni”
- “Ile waży?”
- Maszynka do lodów
- “Konkurs gotowania na gazie”
- W starych książkach
- Ozdabianie mazurków
- Śniadania skromne i wykwintne.
Retro warsztaty kulinarne:
- – w SPOT (klik).