Rolada z mascarpone i granatem- Przywołujemy lato #4

15 grudnia 2017

rolada z granatem i pistacjami

Lato przywoływałam już tym crumble (klik), panna cottą z jeżynami (klik) oraz semifreddo z malinami i chrupiącymi czekoladowymi kuleczkami (klik), dzisiaj przyszedł czas na wielki finał! Na zakończenie cyklu z Wyborową wymyśliłam – uwaga, nie będę skromna – coś bardzo ładnego. A do tego pysznego. Spójrzcie tylko na tę różaną roladę z granatem i pistacjami, ona smakuje tak, jak wygląda.

Czytaj dalej jeśli masz ukończone 18 lat:

Kwaskowaty, orzeźwiający granat pięknie komponuje się z pistacjową zielenią, a krem na bazie mascarpone i śmietanki wzbogaciłam o różaną nutę, co ładnie zagrało z resztą bohaterów. Warto pamiętać, że róża, pistacje i granat to zgrana paczka. W kremie wylądowała też odrobina Wyborowej Polskie Odkrycia Agrest (to nowy smak), która nadała całości pazura.

Rolada to biszkopt dla tych, którym się śpieszy i którzy nie chcą spędzać wiele czasu w kuchni. Piecze się szybciej niż klasyczny biszkopt, bo niecały kwadrans, a potem tylko rozsmarowujemy na niej krem, zawijamy i voila, gotowe! Rolada z mascarpone to też dobra opcja dla tych, którzy boją się zakalca: ciasto jest tak cienkie, że na 99% unikniemy tego niepożądanego gościa. Z kolei krem na bazie mascarpone to też prosta sprawa, nic nie powinno się zważyć, rozpłynąć czy w inny sposób zepsuć nam efektu.

rolada z granatem i pistacjami

Ta piękna różana rolada z mascarpone, granatem i pistacjami to ostatnia odsłona cyklu przywołującego lato. Do lata jeszcze tylko sześć miesięcy, damy radę! A na pocieszenie mamy pełną gamę lekkich, delikatnych deserów z owocami. I całą linię smakową Wyborowa Polskie Odkrycia, powstałą na bazie naturalnych soków z polskich owoców, które kojarzą się nam z latem: Wiśni Nadwiślańskiej, Gruszki Grójeckiej, Śliwki Szydłowskiej i Czarnej Porzeczki Sandomierskiej.

Sześć miesięcy to wcale nie tak dużo! 😉

rolada z granatem i pistacjami

ROLADA Z MASCARPONE, GRANATEM I PISTACJAMI

na ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
na masę:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru (do smaku, warto spróbować masę, by ocenić słodkość)
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżka Wyborowej Polskie Odkrycia Agrest

 

  • 1 granat
  • garść niesolonych pistacji
Żółtka ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną, delikatnie mieszam. Ubijam sztywną pianę z 4 białek. Dodaję 1/3 do masy żółtkowej, mieszam dokładnie, a następnie dodaję resztę piany i mieszam delikatnie.
Wylewam na dużą blachę (od piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 12 minut w 160-170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wykładam na wysypaną cukrem pudrem ściereczkę, zdejmuję papier do pieczenia i zawijam.
Przygotowuję masę: ubijam śmietankę z cukrem. Kiedy śmietanka będzie ubita, w odrębnej miseczce mieszam 3 łyżki bitej śmietany, wodę różaną, Wyborową Polskie Odkrycia Agrest i mascarpone, a następnie delikatnie łączę ją z pozostałą bitą śmietaną.
2/3 masy rozsmarowuję na chłodnym biszkopcie, posypuję ziarenkami granatu i zawijam. Roladę smaruję pozostałą masą, posypuję obficie granatem i posiekanymi pistacjami. Przed podaniem roladę dobrze jest trochę schłodzić w lodówce (1-2 h), lepiej się kroi.

6 komentarzy

  • Małgosia
    5 miesięcy temu

    hmmmm …. wygląda wybornie i pewnie tak smakuje 🙂

  • Lucyna
    5 miesięcy temu

    Połączenie idealne, na Święta, urodziny, imieniny, super przepis .

  • Magdalena
    5 miesięcy temu

    do wypróbowania w święta!

  • Iśka
    5 miesięcy temu

    Śnieg za oknem, pyszności na stole… , takie Święta to lubię

  • Zuza
    5 miesięcy temu

    cała ta seria mega! jadłabym wszystko.

Zostaw komentarz