Lato przywoływałam już tym crumble (klik), panna cottą z jeżynami (klik) oraz semifreddo z malinami i chrupiącymi czekoladowymi kuleczkami (klik), dzisiaj przyszedł czas na wielki finał! Na zakończenie cyklu z Wyborową wymyśliłam – uwaga, nie będę skromna – coś bardzo ładnego. A do tego pysznego. Spójrzcie tylko na tę różaną roladę z granatem i pistacjami, ona smakuje tak, jak wygląda.
Czytaj dalej jeśli masz ukończone 18 lat:
Kwaskowaty, orzeźwiający granat pięknie komponuje się z pistacjową zielenią, a krem na bazie mascarpone i śmietanki wzbogaciłam o różaną nutę, co ładnie zagrało z resztą bohaterów. Warto pamiętać, że róża, pistacje i granat to zgrana paczka. W kremie wylądowała też odrobina Wyborowej Polskie Odkrycia Agrest (to nowy smak), która nadała całości pazura.
Rolada to biszkopt dla tych, którym się śpieszy i którzy nie chcą spędzać wiele czasu w kuchni. Piecze się szybciej niż klasyczny biszkopt, bo niecały kwadrans, a potem tylko rozsmarowujemy na niej krem, zawijamy i voila, gotowe! Rolada z mascarpone to też dobra opcja dla tych, którzy boją się zakalca: ciasto jest tak cienkie, że na 99% unikniemy tego niepożądanego gościa. Z kolei krem na bazie mascarpone to też prosta sprawa, nic nie powinno się zważyć, rozpłynąć czy w inny sposób zepsuć nam efektu.
Ta piękna różana rolada z mascarpone, granatem i pistacjami to ostatnia odsłona cyklu przywołującego lato. Do lata jeszcze tylko sześć miesięcy, damy radę! A na pocieszenie mamy pełną gamę lekkich, delikatnych deserów z owocami. I całą linię smakową Wyborowa Polskie Odkrycia, powstałą na bazie naturalnych soków z polskich owoców, które kojarzą się nam z latem: Wiśni Nadwiślańskiej, Gruszki Grójeckiej, Śliwki Szydłowskiej i Czarnej Porzeczki Sandomierskiej.
Sześć miesięcy to wcale nie tak dużo! 😉
ROLADA Z MASCARPONE, GRANATEM I PISTACJAMI
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 200 ml śmietany kremówki
- 6 łyżek cukru pudru (do smaku, warto spróbować masę, by ocenić słodkość)
- 1 opakowanie mascarpone
- 1 łyżeczka wody różanej
- 1 łyżka Wyborowej Polskie Odkrycia Agrest
- 1 granat
- garść niesolonych pistacji
hmmmm …. wygląda wybornie i pewnie tak smakuje 🙂
Połączenie idealne, na Święta, urodziny, imieniny, super przepis .
do wypróbowania w święta!
Śnieg za oknem, pyszności na stole… , takie Święta to lubię
cała ta seria mega! jadłabym wszystko.