Przepisy na jedną rękę #3 (owsiano-migdałowe crumble z rabarbarem i masłem kokosowym)

18 maja 2016

 

Bukiet rabarbaru, szparagów, bzu i konwalii to moje ulubione majowe wiązanki. Spacerując ulicami Gdańska, wypatruję babć, które lubią przycupnąć na zydelku i pomiędzy wełnianymi skarpetkami sprzedawać bukieciki konwalii, z kolei bez szabruję samodzielnie w moich sprawdzonych miejscówkach. Chociaż w tym roku mogę poszczycić się własnym krzakiem „wyposażonym” w sześć (tak, s z e ś ć ) pachnących kwiatostanów. To moja największa radość ogrodnicza, po trzech latach zakwitł mój krzaczek.
Ostatnio wróciłam z warzywniaka z bukietem rabarbaru. Chciałam upiec tę tartę z migdałami (na tę z bitą śmietaną nie miałam czasu), gdy zastukał kurier z nową książką Dominiki Wójciak „Ziarno”. Po kwadransie spędzonym nad tym smakowitym tomikiem postanowiłam, że rabarbar wyląduje w migdałowo-owsianym crumble, które odróżnia się od mojego klasycznego crumble (klik) dodatkiem mąki migdałowej zamiast klasycznej pszennej i zastąpieniem masła masłem kokosowym. Że też na to nie wpadłam! Masło kokosowe tworzy idealnie chrupką skorupkę i wzbogaca całość o nutę kokosową. Kolejnym świetnym pomysłem jest dodatek ziarenek chia do owoców – jako że nasiona wchłaniają wodę, owoce  (tudzież warzywa – rabarbar) nie puszczają wody i crumble pozostaje chrupkie i nie wilgotnieje.
Ten wypiek ma jeszcze jedną niebagatelną zaletę: robi się chwilę, a potrzeba do niego jednej miski i jednej ręki. 
I jeszcze chwilę o książce: od początku śledzę karierę Dominiki i mam w swej kolekcji każdy tom jej autorstwa. Po pierwszej, chyba najbardziej osobistej książce, „Kulinarne opowieści” (klik), wydanej przy okazji wygranej w Master Chefie i drugiej, smakowitym i inspirującym  „Warzywie” (klik), przyszedł czas na „Ziarno”. Znajdziecie w niej mnóstwo receptur z wykorzystaniem kasz, które ostatnimi czasy wróciły do łask. Przepisy bardzo kuszą, ale co ważne, nie są mocno skomplikowane. Piękne (najpiękniejsze ze wszystkich dotychczasowych książek!) zdjęcia potęgują ochotę gotowania. Już po krótkim przejrzeniu „Ziarna” wiem, że muszę zrobić:
– tartę z jaglano-czekoladowym kremem z gruszkami
– jaglotto z kalafiorem i boczniakami
– ekspresowy surowy dżem z chia
– śniadaniowe muffiny z jaglanką
– lniane krakersy pietruszkowe.
I wiele innych. Dominika, gratuluję i zazdroszczę książki.  
I jeszcze jedno: „Ziarno” wydano na matowym papierze, wg mnie on sprawdza się o wiele lepiej niż lśniący, zdjęcia wyglądają szlachetniej. Ciekawe, jak zniesie plamy od gotowania.

***
Wszystkie moje receptury z rabarbarem znajdziecie pod tym linkiem (czego tu nie ma: tarty z migdałami, z morelami, ciasta drożdżowe, ucierane, delikatne ciasteczka, rabarbar pieczony z wanilią, itp.).

SZYBKIE CRUMBLE MIGDAŁOWO-OWSIANE Z RABARBAREM

2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru (lub truskawek, malin, jeżyn)
1-2 łyżki nasion chia
3-4 łyżki syropu klonowego (w przypadku malin czy truskawek wystarczą 2 łyżki)

na kruszonkę:
1/2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych) (55 g)
3/4 szklanki tartych migdałów (80 g)
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
szczypta soli

W misce mieszamy składniki kruszonki, ubijamy i odkładamy do zamrażarki na 10 minut.
W tym czasie przesypujemy do foremki do pieczenia rabarbar, posypujemy go nasionami chia i skrapiamy syropem klonowym. 

Rabarbar posypujemy kruszonką, crumble pieczemy 30 minut w 180 st. C. Najlepszy na ciepło, np. z gałką waniliowych lodów.

Uwagi:

Przepis na bazie receptury Dominiki Wójciak z książki „Ziarno”.
I jest to pyszna rzecz!

6 komentarzy

  • 12 miesięcy temu

    tree worthy of some?
    Ingredients
    Meat
    2 lbs Chicken breast, boneless skinless halves
    Produce
    3/4 tsp Coriander, ground
    4 cloves Garlic
    1 Orange and green bell pepper, red
    1 (14.5 oz) can Tomatoes with green chilies, petite
    1 Yellow onion, large
    Condiments
    1 tbsp Honey
    2 tbsp Lime juice, fresh
    Baking & Spices
    2 1/2 tsp Chili powder
    1 tsp Paprika
    3/4 tsp Pepper
    1 tsp Salt
    Nuts & Seeds
    2 tsp Cumin, ground
    Bread & Baked Goods
    1 Flour tortillas

  • 12 miesięcy temu

    Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.

    great work

    ????? ?????

    good job Beautiful! 🙂

    ???? ????????

  • 12 miesięcy temu

    Nie ma jak rabarbar! 🙂
    A takie crumble to już w ogóle boska rzecz 🙂

  • 12 miesięcy temu

    Zachęciłaś do kupna, zdecydowanie 🙂

  • 11 miesięcy temu

    u nas rabarbar też na topie 🙂 a na książkę się zasadzam i niebawem nabędę 🙂

  • 11 miesięcy temu

    Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.
    ___________
    bloom tattoos

Zostaw komentarz