#18 Przepisy na jedną rękę: owsiane „batoniki „z rabarbarem i malinami

10 maja 2017

Owsiane ciasto z rabarbarem i malinami

Posadzony przez mamę rabarbar panoszy się w ogródku jak paw. To on jest tu gwiazdą, kwaśnym królem grządek. Doglądam go codziennie, sprawdzając, czy dojrzał do wizyty w kuchni. W końcu nadchodzi ten dzień i ostrym nożykiem ścinam soczyste łodygi.

Wracając do domu z różowozielonym pękiem, dumam nad przepisem inaugurującym sezon rabarbarowy. Od czego zacząć? Chyba od podstaw, czyli ułożyć łodygi w kruchych objęciach owsiano-maślanego ciasta, posypać kruszonką i patrzeć, jak powoli oblewa go złoty rumieniec.

Pokazywałam Wam już wiele rabarbarowych przepisów: kruchą tartę z morelami (klik), cudowną z migdałami i rabarbarem (klik), kruche paje (klik), brownie  z kwaśną nutą (klik), muffiny z orzechami laskowymi (klik), kruche ciasteczka (klik), razowe ciasto ucierane (klik) i ucierane w wersji classic (klik) oraz niezawodne owsiano-orzechowe crumble (klik) albo to crumble z olejem kokosowym (klik). Dzisiaj proponuję Wam kruche na wierzchu, lekko ciągnące na spodzie, ciasto z rabarbarem, w oryginale określono je mianem batoników (po ostygnięciu wypieku stwierdziłam, że to słuszna nazwa).

Aha, to przepis na jedną rękę i dwie miski, do zrobienia w pięć minut. Więcej przepisów z cyklu Na jedną rękę znajdziecie tutaj.

Owsiane ciasto z rabarbarem i malinami

OWSIANE „BATONIKI” Z RABARBAREM I MALINAMI

na ciasto:

  • 190 g mąki razowej (możecie użyć zwykłej pszennej)
  • 120 g płatków owsianych
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego
  • 90 g drobnego cukru kryształu
  • 165 g masła, stopionego i przestudzonego
  • duża szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody

na owoce:

  • 250 g pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru
  • 200 g malin
  • 30 g drobnego cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na spód mieszam do połączenia. Owoce mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Dwie trzecie ciasta wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatam ją dobrze dłonią. Wysypuję na to owoce i posypuję pozostałą częścią ciasta.

Piekę w 180 st. C. przez 45-50 minut, do zezłocenia. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, kroję je w kwadraty. Z formy wykładam po ostygnięciu (wówczas się nie rozpadają).

Uwagi:

  1. Inspiracja na ciasto ze strony Cooking Classy, ale mocno pozmieniałam proporcje (mniej cukru i tłuszczu). Myślę, że można jeszcze zmniejszyć ilość cukru o 30-40 g, ale tego już nie próbowałam, więc nie mogę dać znać, jak ciasto sprawuje się po takim zabiegu.
  2. Przepis traktujecie jak szkic: zamiast malin możecie użyć innych owoców (truskawek, jeżyn, porzeczek, jagód), słodźcie ciasto różnymi cukrami: trzcinowym, kokosowym, masło możecie zamienić na roztopiony olej kokosowy, część płatków owsianych możecie zastąpić posiekanymi orzechami.
  3. Dla tych, którzy wolą bardziej kruchą wersję, mam owsiano-orzechową krajankę z owocami leśnymi (klik). Też pyszna!

10 komentarzy

  • 3 miesiące temu

    a ja dopiero co zrobiłam owsiankę zapiekaną z rabarbarem i malinami 😀 Tylko bez cukru. To faktycznie super połączenie!

    • Ania Włodarczyk
      3 miesiące temu

      Ha! <3 Maliny cudownie łagodzą rabarbar i dodają mu czaru 🙂

  • Jowi
    3 miesiące temu

    Czy można by było dać warstwę twarogową (jak w serniku) pomiędzy pierwszą warstwę ciasta a owoce? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

  • Urszula
    3 miesiące temu

    Koniecznie muszę wypróbować! Zwłaszcza że mam takie małe brzdące, co na placu zabaw ciągle by coś jadły 😛 Przyda się zdrowa przekąska.
    Ale nie wszystkie linki działają – kruche paje i drugi przepis na krajankę nie mają linków, bardzo proszę o uzupełnienie, bo wszystko co z owocami ostatnio mnie bardzo interesuje 🙂

    • Ania Włodarczyk
      3 miesiące temu

      O kurdę, zaraz uzupełniam 🙂 Dzieki!

  • AT
    3 miesiące temu

    A mozna uzyc samego rabarbaru?

    • Ania Włodarczyk
      3 miesiące temu

      Bez malin? Tak. 🙂

Zostaw komentarz