Szparagowe smaczki. Szparagi z grilla

15 maja 2012
Sezon szparagowy w pełni, pytacie o moje przepisy na szparagi, więc kieruję Was do zbioru moich szparagowych przepisów, o tutaj
Znajdziecie tu:

– makaron ze szparagami (zielonymi)

– kremowy makaron ze szparagami (białymi)
– szparagi z boczkiem i jajkiem sadzonym
– szparagi w sosie bazyliowym
– szparagi z pesto bazylikowo-migdałowym
– tartę szparagowo-pomidorową
– zupę z białych szparagów i fety

– szparagi pod chrupiącą skorupką (pieczone z młodą marchewką i ziemniaczkami)
– szparagi na zimno po francusku (wg Monatowej)

– szparagowy hash (krajankę).

Moje ulubione przepisy (z powyższych) to szparagowy hash, szparagi pieczone z młodą marchewką i te z boczkiem i jajkiem sadzonym.

Pyszne są też szparagi z grilla: lekko je solimy, skrapiamy oliwą/olejem i grillujemy do miękkości na ruszcie (po kilka minut).

20 komentarzy

  • Milena
    5 lat temu

    Dziś mąż przyjechał z dostawą zielonych i białych 🙂 Wczoraj brat robił pod beszamelem, a ja upiekę je z marchewką i ziemniaczkami. Będziemy miały babską ucztę z koleżankami w czwartek:) Pozdrawiam, świetne szparagowe inspiracje!

  • 5 lat temu

    Linki nie działają…

  • 5 lat temu

    Pyszne szparagi. Ja jeszcze nie upolowałam, ale za to dostałam czosnek niedźwiedzi:) Koleżanka zrobiła mi niespodziankę,więc mogłam w końcu go skosztować:)
    Uściski:*

  • 5 lat temu

    Uwielbiam szparagi.
    Przypominają mi dzieciństwo, kiedy maczaliśmy je w jajkach na miękko z moim bratem.

  • 5 lat temu

    kurcze… nie radzę sobie ze szparagami. zawsze wychodzą mi obrzydliwie gorzkie.
    nie wiem co bym miała zrobić by takie nie były 😐

  • 5 lat temu

    bez szparagow jedzonych pare razy w tygodniu wiosna nie istnieje dla mnie…..

    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  • To ja dziś wybieram te na zimno po francusku (wg Monatowej). Poezja…

  • 5 lat temu

    Uwielbiam z grilla, choć i całą resztę bym schrupała 🙂

    ściskam
    M.

  • Anonimowy
    5 lat temu

    hmmm nigdy nie jadlam szparagów. Moze czas spróbowac:) Jakis czas temu pisalam komentarz do sosu tatarskiego i mam takie male pytanie.. bierze Pani przepisy z kuchni polskiej z jakiejś konkretnej ksiązki? Pozdrawiam, Kama:)

    • 5 lat temu

      Kamo, przepisy biorę z różnych źródeł – zawsze piszę o nich w 'uwagach' pod przepisem. Czasem pochodzą z mojej rodzinnej kuchni, o czym tez wspominam 🙂

  • 5 lat temu

    Ach! mniam! 🙂
    U mnie teraz prawie codziennie. Na talerzu, bo na blogu posucha. 😀

  • 5 lat temu

    Gotowanie nie jest moją pasją, wręcz przeciwnie, unikam kuchni jak mogę. Ale czytając Twojego bloga, spojrzałam inaczej…. może się przekonam:)

  • Mmhh .. asparagus and strawberries I can eat per pound ..

  • 5 lat temu

    Ile szparagowych inspiracji! A najbardziej podoba mi się pomysł na grillowanie szparagów, nie próbowałam – do nadrobienia.

  • 5 lat temu

    dodaję do zakładek, czekam na dowóz szparag, spodziewam się ich za 3 tygodnie w dużej ilości i wykorzystam codziennie nowy przepis, dziękuję! 🙂

  • 5 lat temu

    Wow! Fantastyczny blog 😀 już dodaję do obserwowanych i wkrótce przeczytam "od deski do deski"! Tymczasem wracam do szycia, ale na pewno bedę regularnie zaglądac!

  • 5 lat temu

    Ooo, uwielbiam szparagi!

  • 5 lat temu

    no a dziś….w szynce parmeńskiej na rukoli, plus białe winko!
    :)))

    buziaki Aniu!
    M.

  • 5 lat temu

    Szparagi jak szparagi, ale to zdjęcie z koniczyną, trawą… poezja, czuję zapachy z dzieciństwa – miodem, sianem i podeszczową zielenią pachnące powietrze…

    Pozdrawiam,
    Ewa

  • 5 lat temu

    Aniu droga, i Ty (zaraz po Michu:) polecasz grilowane? I taki byl nasz plan, ale jak zwykle poddalismy sie i byly maslane 😀
    Zerknelam na zailnowane szparagi, z sosem bazyliowo-migdalowym – a tam to przepiekne zdjecie na kratkowanym stoliku – ach, ach po dwoch latach nadal "ach" :*

Zostaw komentarz