Za daktylami nie przepadam z dwóch powodów.

Po pierwsze: nie lubie ich kształtu. Kojarzą mi się z wielkimi burymi cykadami, poprzyklejanymi do drzew w śródziemnomorskim upale.
Po drugie: nie odpowiada mi ich dziwny rodzaj słodkości, ten, który sięga az po sam przełyk, który drażni, a nie koi podniebienie.
ALE jest jeden wypiek, który bardzo lubię, a który nie ma racji bytu bez daktyli!
Mięciutkie babeczki toffi.
Ich smak jest równie piękny, co brzmienie. Kryje w sobie głęboką (ale już nie ostrą) słodycz, delikatna miękkość i puszystość.
Sa tu i orzechy. Najbardziej pasuja mi laskowe – przyrumieniam je na patelni, by spotęgować ich smak. A potem parzę sobie dłonie, próbując wyłuskac nagie ciałka orzechów.
Muszą byc bez skorupki i już!
Nie zapominajmy o polewie czekoladowej, która – otulając babeczkę – stanowi uwieńczenie jej smaku.

MIĘKKIE BABECZKI TOFFI Z POLEWA CZEKOLADOWA

Podstawowy przepis pochodzi od J. Olivera, jednak wiele tu modyfikacji (np. obecność orzechów).Poniżej moja wersja.
garść podpieczonych orzechów laskowych
90 g daktyli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki
30 g cukru
jajko
30 g stopionego masła
150 ml goracej wody
Daktyle z odrobina mąki rozdrabniam w malekserze. Przekładam do miski, mieszam z cukrem, jajkiem, masłem. dodaję gorącą wodę, reszte mąki. Dokładnie mieszam, dorzucam orzechy.
Pieke kwadrans w 200 st. C, w foremce na mufiny.
NA POLEWĘ CZEKOLADOWA:
40 g masa
40 g cukru pudru
40 g gorzkiej czekolady
70 ml kremowki
Skadniki mieszam w rondelku, na maym gazie. Gdy polewa stopnieje, dekoruje nia babeczki.

11 komentarzy

  • 15 lat temu

    Ta polewa! Ja bym i samą polewę chętnie wylizała… 😉

  • 15 lat temu

    też tak mam z daktylami. Może dzięki tym babeczkom się jednak przełamię. Piękne są!
    Dziękuję za miłą wizytę u mnie!

  • 15 lat temu

    Śliczne!Ja lubię daktyle i mnie nie trzeba namawiać do pieczenia z daktylami….

  • 15 lat temu

    Babeczki wyglądają pysznie 🙂

  • 15 lat temu

    Aniu, babeczki wygladają wspaniale! Ta polewa taka kusząca, mniam 🙂 Ja bardzo lubię daktyle. Pozdrawiam 🙂

  • 15 lat temu

    Rzeczywiscie daktyle do pieknych ‘istot’ nie naleza, ale od Twoich babeczek oczu oderwac nie mozna:)
    Pozdrawiam!

  • 15 lat temu

    została mi jeszcze jedna porcja daktyli, więc jeszcze pewnie tu zawitają te babeczki…

    A na razie dosyc mam słodkości 😛

  • 15 lat temu

    mmmmm, oj zjadłoby się teraz, zjadło!

    Pozdrawiam ciepło!

  • 15 lat temu

    smakowite

  • 14 lat temu

    a ja zrobilam 🙂 i dzieki tym muffinkom polubilam daktyle.
    dziekuje za swietny przepis :*

  • 14 lat temu

    :))) Ciesze się, Nino! Ja lubię daktyle tylko w takiej wersji…

Zostaw komentarz