Pyszne ciasto śliwkowe z orzechami laskowymi

4 października 2017

ciasto orzechowe ze śliwkami dan lepard

Oluś wciąga kalosze, ciepłą czapkę i ruszamy na spacer bez wózka, co oznacza, że zrobimy około kilometra w czasie, w którym można zrobić ich pięć. Ale przecież nie o ilość chodzi, a o jakość spaceru! Po drodze podziwiamy efekty pracowitej jesieni, która koloruje liście na żółto i rumieni jarzębinę. Podoba mi się to przeżywanie drobiazgów od nowa, te pierwotne, niezmącone wiekiem zachwyty. Tu wrzucamy żołędzie do kieszeni, tam wyłuskujemy kasztany z kłujących skorupek, to znów podziwiamy wielobarwne liście klonu.

Idziemy na targ, oglądamy pękate dynie i ociekające sokiem gruszki, próbujemy węgierek. Wracamy z kilogramem śliwek i kwaskowatymi antonówkami. W domu, w szklanym słoju na parapecie mam orzechy laskowe z maminego ogrodu – dzisiaj to właśnie one, wraz ze śliwkami, będą grać pierwsze skrzypce w kolejnym rewelacyjnym  jesiennym cieście (pierwsza w tym roku była malinowa szarlotka z różą – klik).

W tym wypieku jest wszystko, za co kocham jesień: słodkie śliwki, chrupiące orzechy laskowe i dymna nuta, za którą odpowiada cukier muscovado. Z filiżanką herbaty earl grey stanowi parę idealną.

orzechy i śliwki

KRUCHE CIASTO ORZECHOWE ZE ŚLIWKAMI

(na małą tortownicę – 20 cm)

  • 100g masła
  • 180g  mąki
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g + 25 g ciemnego cukru muscovado
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 300 g śliwek węgierek (lub innych)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1/2 cytryny

Piekarnik nagrzewam do 160 stopni. Na blachę wysypuję orzechy i podpiekam przez 7 minut, następnie studzę i obieram z brązowych łupinek (wystarczy je umieścić w ściereczce i poturlać). Następnie drobno siekam orzechy.

Mąkę, cukier (50g), proszek do pieczenia mieszam w misce. Dodaję zimne masło, które rozcieram palcami ze składnikami sypkimi albo po prostu wrzucam do robota kuchennego i miksuję uzyskania konsystencji kruszonki. Wówczas dodaję orzechy i mleko, zagniatam ciasto i formuję je w kulę. Połową ciasta wyklejam formę do pieczenia i chowam ją do lodówki, drugą część ciasta też wkładam do lodówki.

Pozbawione pestek śliwki dzielę na ćwiartki (gdy śliwki są twarde i mniej słodkie, kroję je w kostkę). Mieszam owoce z pozostałym cukrem, mąką i sokiem z cytryny. Układam równomiernie na cieście, a na wierzch kruszę druga połowę ciasta. Piekę przez 45-50 minut w 180 st., do zezłocenia wierzchu. Lekko ostygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem. ciasto orzechowe ze śliwkami dan lepard

 

Uwagi:

  1. Ciasto podpatrzone w Dziennikach Stołowych, przepis od Moniki Waleckiej, która znalazła go u Dana Leparda 😉
  2. Orzechy włoskie zamiast laskowych to też dobry pomysł, z tym że pojawi się lekko goryczkowata nuta, jak to u włoskich bywa.
  3. Jako że miałam bardzo słodkie śliwki, zmniejszyłam o połowę ilość cukru w owocach. Zamiast  mąki kukurydzianej dałam odrobinę mąki ziemniaczanej.
  4. Na większą tortownicę (26 cm) koniecznie podwójcie ilość składników.
  5. Jest pyszne: podpieczone orzechy włoskie, słodkie śliwki, karmelowa nuta muscovado i niekończąca się maślana kruchość…

5 komentarzy

  • Ola
    2 tygodnie temu

    Pysznie wygląda! Chyba upiekę sobie w weekend, ale nie wiem, nie wiem- szarlotka też kusi 🙂
    Aniu, zdradzaj jak tylko będziesz mogła, co z książką, nie mogę się doczekać 🙂

    Ola (z targu) :))

    • Ania Włodarczyk
      2 tygodnie temu

      Ola, wpis w niedzielę 🙂 Właśnie się do niego zbieram! Uściski i do zobaczenia niebawem mam nadzieję :)***

  • 2 tygodnie temu

    Dobra, mam chwilę to zrobię z włoskimi, a miało już nie być ciast w tym tygodniu!! Mam na stole kilka pysznych śliwek prezydent i chyba wylądują w tym cieście 🙂

    • Ania Włodarczyk
      2 tygodnie temu

      Też sobie powtarzam, że juz koniec z ciastami, bo za często je piekę. Ale jesienią to same się pchają do piekarnika…Daj znać!

Zostaw komentarz