Czas przeszły

11 listopada 2010

Jest coś magicznego w opuszczonych domach, w ruderach w tablicą „grozi zawaleniem”, w ruinach odkrytych głęboko w lesie.
Tajemnica.
Niedostępność.
Myśli – co kryją w sobie obdrapane mury, ile śmiechu, a ile łez? Wyobraźnia dokarmiana horrorami podsuwa najbardziej tragiczne wersje.

Jaśkowa Dolina, która – jak się okazało po publikacji tego postu – ma spore grono fanów, również skrywa w sobie kilka tajemnic. Obok zapierających dech w piersiach obdrapanych kamienic i pałacyków, obok obdrapanych podwórzy z kotami bez ogonów, obok stromych uliczek prowadzących donikąd, jest na Jaśkowej kilka sekretnych miejsc. Jedno z nich znajduje się w drodze na Morenę, nieopodal lasu. *

Zamurowane okna,
stara donica wepchnięta w kąt,
zarośnięte podwórko z kamiennymi cokołami w kształcie kuli,
pokruszone ornamenty i drewniane drzwi ze spękaną warstwą turkusowej farby.

Balkon z kremową żelazną balustradą nasuwa myśl o popołudniowych herbatkach, sączonych z porcelanowych filiżanek i zagryzanych kruchymi ciasteczkami**. Za wielkimi oknami muszą się znajdować przestronne wnętrza ze skrzypiącą drewnianą podłogą. Być może jest tu strych skrywający rupiecie i sekrety byłych właścicieli…

Kilkanaście budynków bliżej w kremowym kubku stygnie herbata. Na talerzu leży czekoladowe ciasto, które zagryzam spoglądając na koty harcujące po podwórzu.

To ciasto to też odkrycie. Jest bez mąki i ma zupełnie inną fakturę od tej mi dotychczas znanej. Gdy spróbowałam go zaraz po wyciągnięciu z blachy, byłam zawiedziona. Ciasto się rozwalało, było trochę jak podgrzany mus. Jednak dnia następnego ukroiłam sobie kolejny kawałek i jakież było moje zdziwienie, gdy ciasto okazało się pyszne! Mocno czekoladowe, ale dość lekkie, o bardzo delikatnej konsystencji. Żeby było bardziej zaskakująco i odkrywczo, główną barwę smakową nadaje mu przyprawa 5 smaków. Moja przyprawa przywędrowała do mnie aż z Chin, z rodzicami Tomasza, którzy przywieźli nam paczkę chińskich smakołyków.

CZEKOLADOWE CIASTO Z PRZYPRAWĄ 5 SMAKÓW

400 g ciemnej czekolady (ja używam gorzkiej marki W.)
270 g cukru
125 ml wody
3 płaskie łyżeczki przyprawy 5 smaków
280 g miękkiego masła
6 jaj średniej wielkości

W rondelku umieszczam wodę, 1/3 porcji cukru, połamaną na cząstki czekoladę i podgrzewam na malym ogniu, ciągle mieszając. Należy być czujnym, bo czekolada lubi się przypalać (aby tego uniknąć można czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, czyli umieszczając miskę na rondelku z gotującą się wodą z cukrem, a gdy się roztopi, wyłączyć gaz pod rondelkiem i zmieszać roztopioną czekoladę z wodą z cukrem). Gdy masa będzie płynna, dodaję przyprawę 5 smaków i szybko mieszam. Odstawiam czekoladę na bok.

W dużej misce umieszczam jajka i resztę cukru. Ubijam całość (3-5 minut) aż to roztopienia się cukru. Masa jajeczna ma być puszysta.

Do ostygniętej (ale nie okrzepłej) czekolady dodaję masło i mieszam aż składniki się połączą. Następnie dodaję kilka łyżek masy jajecznej i mieszam dokładnie. Następnie dodaję czekoladową masę do pozostałej masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dość energicznie mieszam do połączenia składników (najlepiej drewnianą łyżką, bo masa się jej trzyma). Należy jak najkrócej mieszać masę, by nie straciła na puszystości.

Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm, jeżeli piekę z połowy porcji, to maks. 22 cm) i piekę w 180 st. C. przez ok 40 minut.

Uwagi:

1. Przepis pochodzi ze strony Epicurous. Moje ciasto zrobiłam z połowy porcji (w foremce 22 cm), więc jest niskie. W przepisie ciasto pieczono w brytfannie z wodą, ja je robiłam bez wody, bo o niej zapomniałam.

2. Po upieczeniu ciasto powinno ostygnąć w formie. Zbyt pośpieszne próby wyłożenia go z blachy mogą skończyć się pęknięciami, jak to było w moim przypadku. Nie wiem, czy tylko ja widzę na środku ciasta pęknięcia w kształcie królika, niemniej jednak powstały one w wyniku zbyt szybkiego wyciągania ciasta.

3. Wg mnie wypiek najlepiej smakuje po ostygnięciu. Wówczas się lepiej kroi, nie czepia noża i ma intensywnie czekoladowy, ale pozbawiony ciepłej wilgotności smak. Przyprawa 5 smaków nadaje mu korzennego posmaku, który działa rozgrzewająco w takie dni, jak ten. Myślę, że fajnie by smakowało z malutką gałką lodów albo z kapką kwaskowatego dżemu. Albo z musem malinowym.

Z czystym sumieniem mogę Wam ten wypiek polecić, chociaż jeżeli uznajecie tylko lekkie murzynki, to ciasto nie dla Was. Dla mnie pycha.

4. Dla poszukujących czekoladowych ciast bez mąki mam jeszcze:

tort orzechowy z kremem czekoladowym
i
ciasto czekoladowo-orzechowe, bardzo intensywne w smaku.

* ostatnie zdjęcie przedstawia inny tajemniczy dom z Jaśkowej Doliny – dawną restaurację Forsthaus (jak wyjaśnia tabliczka umieszczona przy drzwiach); znajdziecie go w okolicy teatru leśnego, na skraju lasu;

** przepis na kruche ciasteczka już niedługo, oczywiście jak najbardziej vintage 🙂

35 komentarzy

  • 7 lat temu

    o nie, murzynki raczej nie dla mnie, ja lubię ciężkie, konkretne ciasta czekoladowe

    podoba mi się ten innowacyjny przepis

  • 7 lat temu

    Zaskoczył mnie dodatek tej przyprawy… ciasto wygląda pysznie, ale czy te '5 smaków' tutaj nie dominuje? Ciężko mi wyobrazić sobie takie połączenie 🙂

  • 7 lat temu

    Ciekawe to Twoje ciasto, chciałabym go spróbować:)
    A co do Twych fotografii, to wiesz, że ja je kocham.

    Pozdrawiam

  • 7 lat temu

    Uwielbiam takie czekoladowe ciasta!
    Świetne zdjęcia kamienic.
    Pozdrawiam,
    SWS

  • 7 lat temu

    Piękne zdjęcia Aniu.
    A ciasto chętnie bym skosztowała,mniam:)
    Pozdrowienia:)

  • 7 lat temu

    Twoja opowieść cudnie skomponowała mi się także z kawą i smażonymi w cynamonie jabłkami. Nic niezwykłego, ale… jesienią, przy świecach i po sprzątaniu (jako nagroda:)… czegóż chcieć więcej?!

    Stare domy, kamienice, pałace uwielbiam! Są niezwykłe i pełne minionego życia.

  • 7 lat temu

    ooo takiego nie znałam 🙂 uwielbiam ciasta bez maki (piekłam jakiś czas temu za sprawą Poleczki), ale zawsze w przepisach widywałam mielone orzechy.
    Truskawko zanim doczytałam do końca miałam pisać że tam królik jest xD

  • 7 lat temu

    Bardzo ładne zdjęcia, zwłaszcza ostatnie. A ciasto mnie zaciekawiło, głównie przez dodatek przyprawy 5 smaków, bardzo intrygujące! Czy dzięki niej ciasto ma trochę piernikowy smak?

  • 7 lat temu

    O, jesieny spacer po najpiękniejszej części Wrzeszcza. 🙂 Ostatnim razem śmigałam tam na rowerze. Jak najbardziej z aparatem w plecaku. 🙂 Mam takie wrażenie Aniu, że ile razy by tamtędy nie spacerować – zawsze jakiś nowy detal, jakiś dotąd nieodkryty szczegół wpadnie w oko. A Ty tamtędy spacerujesz każdego dnia… ajjjj… Jest czego pozazdrościć. 🙂
    Pozdrowienia! :*

  • 7 lat temu

    Aniu też lubię takie tajemnice – zastanawiam się kto, kiedy i jak tam mieszkał i dlaczego to miejsce jest opuszczone i… co będzie z nim dalej…
    Czekoladowych ciast dopiero się uczę – wciąż jeszcze wolę mleczną czekoladę…
    Pozdrawiam Aniu:)

  • 7 lat temu

    Magicznie Aniu…
    Przepiękne zdjęcia, przepiękna chwile, zakamarki.

    Dziękuję.
    Ciasto…wygląda bajecznie czekoladowo 🙂

    pozdrawiam
    :***** M.

  • 7 lat temu

    Jak zwykle magicznie i kuszaco u ciebie Aniu! Przepiekny blog.

  • 7 lat temu

    przyznam sie ze o takiej przyprawie nie słyszałam 😉

  • 7 lat temu

    fajne to ciasto , czekolada i takie oryginalne przyprawy kuszące

  • 7 lat temu

    Aniu, magiczne to miejsce. I pięknie je opisałaś.

  • 7 lat temu

    Ania, to zdjęcie z kawałkiem ornamentu w Twoich dłoniach – niesamowite, uwielbiam takie rzeczy, takie miejsca! Jaśkowa jesienią rzeczywiście bywa piękna, rzadko tam bywałam, częściej po drugiej stronie "górek" ale naprawdę, te lasy są piękne!
    A ciasto mówisz, niespodzianka na drugi dzień? 🙂

    Pozdrawiam ciepło :)))

  • 7 lat temu

    Właściwie każde miejsce, w którym przebywam, nasuwa mi miliony myśli. Jak wielu ludzi przechodziło tą ulicą? Kto wcześniej zatrzymał się w tym miejscu, w którym ja się zatrzymuję? Co robił? Kim był?…

    A czekoladowe ciasto – zdecydowanie nietypowe. Bardzo w moim stylu. Uwielbiam intensywny, czekoladowy smak…

    Pozdrawiam, Aniu!

  • 7 lat temu

    niebywale czekoladowe ciasto.
    i wspaniała wędrówka. magiczna.

  • 7 lat temu

    Ehh okolica wygląda wręcz oszałamiająco – rozumiem że stoi i niszczeje niestety…
    Ciacho wygląda pysznie!

  • 7 lat temu

    A czekolada z pięcioma smakami to rzeczywiście musi ciekawie smakowac, piękne zdjęcia, jak zawsze 🙂

  • 7 lat temu

    I znow jakos tak cieplo mi sie zrobilo na sercu, bo Jaskowa Dolina to przeciez moje strony, okolice, w ktorych spacerowalam z psem, oddychalam lasem, przysiadalam na pare godzin z dobra ksiazka…
    A ciasto brzmi kuszaco. Ja jestem zreszta zdeklarowana fanka wszystkiego, co czekoladowe, wiec jesli cos zawiera 400 g ciemnej czekolady, to musi byc dobre.
    Moje ulubione bezmaczne ciasto czekoladowe? To: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/8084/flourless-chocolate-and-pear-cake – jest znakomite, a gruszki dodaja mu niezwyklego smaku.

  • 7 lat temu

    Ja czekoladowe w każdej postaci, a zdjęcia piękne.
    Ostatnio z czekoladą gorzką marki Wedel miałam ciekawe przeżycia: włożona do mikrofalówki w celu roztopienia zaczęła puszczac iskry. Dlatego wolę piec z "Jedynej", też Wedla – nie robi mi takich numerów i ma zniewalający aromat.

  • 7 lat temu

    Jaśkowa ma coś w sobie, w końcu to dawne letnisko bogatych gdańszczan 🙂

  • 7 lat temu

    Zdjęcia powalają, aż miałam ciarki na plecach. Mam pytanie co do przyprawy. Gdzie ją można kupić?

  • 7 lat temu

    mocno czekoladowe ciasta zjem bez względu na konsystencję 🙂

  • 7 lat temu

    Niesamowite, jak bardzo wszyscy starają się nam wpajać, że tradycja i historia są dla nas najważniejsze, a przy tym pozwalają na niszczenie tej historii. W W. też nie brakuje takich starych kamienic…

    Piękny kolor ma ciasto, musi pysznie smakować! Pozdrawiam Aniu!!

  • 7 lat temu

    Aniu… ciasto bez mąki, do tego, jak dla mnie nowatorskie zastosowanie przyprawy 5 smaków… Muszę koniecznie wypróbować! Pzdr Aniado Ps. Piękne, klimatyczne zdjęcia! Gratulacje:)

  • 7 lat temu

    Aniu… ciasto bez mąki, do tego, jak dla mnie nowatorskie zastosowanie przyprawy 5 smaków… Muszę koniecznie wypróbować! Pzdr Aniado Ps. Piękne, klimatyczne zdjęcia! Gratulacje:)

  • 7 lat temu

    Cudowne, tajemnicze miejsce. Nostalgiczne fotki i do tego jeszcze ciasto, które budzi moje smaki.
    Świetny wpis!

  • 7 lat temu

    To ciasto to jest chyba mega konkretne Aniu, czy tylko mi sie wydaje czy ono sklada sie z samej czekolady? :)) Biore!

    Korci mnie zeby Cie zapytac jak Ty znajdujesz takie fajne przepisy?

  • 7 lat temu

    Piękny tekst o opuszczonych domach i równie piękne zdjęcia. Mnie też fascynują stare domy, opuszczone kamienice, zabite okna, rozsypujące się schody i tajemnica, która okrywa te miejsca…
    A ciasto brzmi niezwykle kusząco 🙂
    Pozdrawiam.

  • 7 lat temu

    Odpowiadam z poślizgem…:)

    5 smaków dostałam z Chin, ale mysle, że można si eza nią rozejrzeć w Bomi/Almie albo na Allegro 🙂 W 'normalnym' sklepie jej nigdy nie widziałam niestety.

    Basiu, te przepisy to same do mnie przychodzą…:)

    POzdrawiam Was ciepło i dziękuję za tyle fajnych słów!

  • 6 lat temu

    Truskaweczko, Basieńka zainspirowała mnie tym ciastem, a teraz – choć z opóźnieniem, czytam Twój wpis i jestem oczarowana tym miejscem. Jak ja bym chciała wybrać się z Tobą na spacer – magiczne miejsca odwiedzasz i magicznie je "zapisujesz" 🙂

    A tutaj jest moje ciacho – nie w kierunku Chin, a podobnie jak u Basi raczej orientalne aromaty, choć z Oczko miałyśmy myśl, że wspaniale smakowałoby jeszcze z cząstkami jabłek i cynamonem 🙂

    http://kuchniaszczescia.blogspot.com/2011/03/chwila-wiecznosci.html

    Dzięki :*

  • 6 lat temu

    Tili, jak fajnie, ze zrobiłaś! :)))

  • 6 lat temu

    Ten Twoj przepis umknal mi,ale i tak je upieke,na razie upieklam takie,jak Tili i Basia,czyli z woda rozana i kardamonem,ale te Twoje tez bardzo mnie "swierzbi" 🙂
    Usciski ***

Zostaw komentarz