Semifreddo malinowe – przywołujemy lato #3

4 grudnia 2017

semifreddo z malinami

Dzisiaj mam dla Was jeden z deserów, które kojarzą mi się z latem, ale lubię do nich wracać również zimową porą. Mowa o semifreddo, deserze, który w mojej opinii jest lżejszy i bardziej elegancki niż lody. Ma w sobie jakiś nieuchwytny urok i grację, których w zwykłej porcji lodów próżno szukać. Ale może to sobie tylko wkręcam… Faktem jest, że semifreddo to cudowny  deser i jego przygotowanie zajmuje chwilę.

Czytaj dalej jeśli masz ukończone 18 lat:

Zatem dzisiaj przywołujemy lato porcją malinowego semifreddo z niespodzianką. Niespodzianką są czekoladowe cukierki, których garść wylądowała w białej chmurce kremu tuż przed zamrożeniem. Pomysł podpatrzyłam u Marty Gessler, która prezentowała przepis na semifreddo z chrupiącymi Maltersami. Z braku takowych, wrzuciłam do deseru malutkie Kinder jajeczka. Pasują tu też pokruszone bezy!

semifreddo z malinami

Mój deser wzbogaciłam o dwie łyżki Wyborowej Polskie Odkrycia Agrest*. Kwaskowata, orzeźwiająca nuta świeżego wcielenia Wyborowej, stworzona na bazie naturalnych soków, przyjemnie orzeźwia deser i nadaje mu lekkości. Alkohol zapobiega zupełnemu ścięciu masy, więc to dobry dodatek do semifreddo, które – jak wskazuje oryginalne, włoskie brzmienie – oznacza na wpół zmrożony. Semifreddo nie może być twarde jak kamień, musi mieć o wiele lżejszą, delikatniejszą strukturę, ma rozpływać się w ustach, a nie przyklejać się do języka. Nie muszę Wam pisać, że to pyszna sprawa, spójcie na zdjęcia – mówią same za siebie.

Zapraszam Was też do poprzednich odsłon cyklu „Przywołujemy lato”: w pierwszej robiłam cruble (klik), w drugiej panna cottę z jeżynami (klik). A już w przyszłym tygodniu wielki finał cyklu!

semifreddo z malinami

SEMIFREDDO MALINOWE

(proporcje na 1 małą keksówkę)

  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • garść cukierków czekoladowych/Maltersów/pokruszonych bezików
  • 1,5 szklanki malin (mrożonych lub świeżych)

Żółtko i 1 łyżkę cukru pudru ucieram na kogel-mogel. Białko ubijam ze szczyptą soli na pianę. Bitą śmietanę ubijam na pianę z 1 łyżką cukru pudru. Łączę śmietanę z koglem-moglem, dodaję ubitą pianę i delikatnie mieszam. Dodaję pół szklanki malin, cukierki czekoladowe, delikatnie mieszam.

1 szklankę malin podgrzewam z 1 łyżką cukru pudru. Gdy puszczą sok, zdejmuję rondelek z ognia.

Wylewam do wyłożonej folią spożywczą keksówki, zamrażam. Semifreddo podaję pokrojone w plasterki, polane sosem malinowym.

semifreddo z malinami

* agrest, kwaśny smak lata, to świeżutkie wcielenie Wyborowej w edycji Polskie Odkrycia, które dołączyło do kolekcji polskich owocowych smaków. Nowa linia smakowa została stworzona na bazie naturalnych soków, a nad wysoką jakością surowców czuwa sam mistrz produkcji, Zdzisław Kasper, którego nazwisko widnieje na etykiecie całej serii. W tym zacnym gronie znajduje się już Wiśnia Nadwiślańska, Gruszka Grójecka, Śliwka Szydłowska i Czarna Porzeczka Sandomierska.

4 komentarze

  • Lucyna
    2 tygodnie temu

    O słodka rozkoszy!!! Żebyś jeszcze czekała na mnie cierpliwie zamrażarce……

    • Ania Włodarczyk
      2 tygodnie temu

      :)***

  • AT
    1 tydzień temu

    Czy semifredo mozna dłuzej trzymac w zamrazarce?

    • Ania Włodarczyk
      6 dni temu

      Tak, tylko trzeba wyłożyć ok. 30 minut przed podaniem, żeby nieco zelżało.

Zostaw komentarz