#11 Przepisy na jedną rękę: dorsz pod chrupiącą skorupką

22 stycznia 2017
ryba pieczona w skorupce
Na czele szybkich obiadów stoją różne wariacje „pieczonek”. Zapiekane warzywa korzeniowe, bataty, pękające ziemniaczki (przepis publikowałam niedawno, o tutaj) to tylko kilka pozycji z naszego ekspresowego menu.
Żelazną pozycją jest również ryba w skorupce. Nakład pracy jest minimalny, a efekt końcowy pyszny. Wystarczy kawałek ryby o delikatnym mięsie (dorsz, łosoś, sola) i garść posypki, która po zapieczeniu przeistoczy się w pyszną skorupkę. Ryba powinna być świeża, bo mrożona może zalać wodą całą blachę i rezultat nie będzie już tak dobry.

A co do panierki, to sprawa jest banalna: garstka bułki tartej, trochę startego parmezanu, nieco zieleniny, może kawałek pomidora suszonego, czosnek i sól. Wszystko przez chwilkę miksujemy w blenderze i gotowe!

Więcej szybkich potraw z cyklu Przepisy na jedną rękę znajdziecie tutaj (klik).

RYBA W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE

1 kawałek ryby o delikatnym mięsie (dorsz, łosoś, sola, halibut) 1 łyżka oliwy

na skorupkę:

1/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu
kilka gałązek świeżej pietruszki
2 pomidory suszone (w oliwie)
1 zabek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki skorupki miksuję w blenderze (na proszek). Na blasze do pieczenia układam lekko posolony i popieprzony kawałek ryby. Na wierzchu ryby rozsmarowuję oliwę, a następnie rozkładam na całej powierzchni panierkę, uklepując ją nieco, by dobrze przylegała do skóry.

Rybę piekę w 190 st. C., do zrumienienia wierzchu. Czas pieczenia to 20 – 25 minut, w zależności od wielkości i grubości filetu.

Uwaga: jeśli używamy mrożonej ryby, najpierw trzeba ją rozmrozić i dokładnie osuszyć, by podczas pieczenia nie „pływała”.

14 komentarzy

  • 3 miesiące temu

    i zamarzyłam właśnie o dorszu z piekarnika, och!

    Dzięki i miłego dnia 🙂 Uwielbiam ten cykl "na jedną rękę", wkrótce mi się przyda… 🙂

    • 3 miesiące temu

      Bardzo się cieszę, że Na jedną rękę Ci się podoba 🙂 To mobilizuje do dalszego pisania!

      No i wszystkiego dobrego w powiększającym się gronie! 🙂

    • 3 miesiące temu

      hehe, dziękuję, wszystko przed nami, jestem w 15.tygodniu, więc daleka droga jeszcze, ale myślę, że wczesną jesienią zacznę gotować właśnie na jedną rękę 🙂
      Od razu chcę zaznaczyć, że Twój przewodnik o karmieniu malucha też mam w ulubionych zakładkach, w okolicach grudnia-stycznia zacznę uskuteczniać 🙂

    • 3 miesiące temu

      W razie pytań służę pomocą 🙂

  • 3 miesiące temu

    pyszności! ja zawsze smażę ale na taka rybkę bym się skusiła 🙂

    • 3 miesiące temu

      Ja własnie rzadko smażę, bo za dużo bałaganu.

  • 3 miesiące temu

    A ja lubię takie błyskawiczne dania w piątek 🙂 Może w przyszły, upiekę chrupiącego łososia?

  • 3 miesiące temu

    smakowicie wygląda

  • 3 miesiące temu

    Robię bardzo podobną. Bułki tartej daję bardzo mało, główny składnik to pietruszka i drobno posiekane pistacje. Do tego kilka kropel soku z cytryny. Bez czosnku. Ulubione danie moich dzieci 🙂

    • 3 miesiące temu

      Ooo, z pistacjami brzmi cudownie! Zapamiętuję.

  • 3 miesiące temu

    Skorzystałam z Pani przepisu. Samego dorsza Dzieci nie bardzo chciały jeść(taki mamo nijaki….)Tylko, że brakował mi nieco składników więc starłam przesuszoną, ciemna bułkę, ser miałam akurat kozi w plastrach, też już nieco suchy więc dobrze się starł na tarce:)Połączyłam wszystko oliwą z oliwek i doprawiłam ziołami. Okazało się, że 2,5 Synek zachwycił się nowym obiadem, a Starszaki mlaskały niemal:) ze smakiem. Dziękuję za inspirację! Miłego dnia.

    • 3 miesiące temu

      Ale pyszna inspiracja. Brzmi super! Dziękuję za wieści 🙂

Zostaw komentarz