Wegetariański Sheperd’s Pie

22 marca 2017

Wegetariański shepards pie

W kuchennych szafkach zawsze mam kilka paczek soczewicy. Najczęściej wykorzystuję je na zupę (tę albo tę) lub pasztet (ten – pojawi się też na Wielkanoc). Ostatnio zboczyłam z utartego szlaku i przygotowałam coś zupełnie innego: wegetariański shepard’s pie. Klasyczna wersja tej zapiekanki zawiera jagnięcinę, w wegetariańskiej wersji mięso zastępuje soczewica z groszkiem i marchewką.

Jest przy tym trochę roboty, ale naprawdę warto. Do dzieła!

WEGETARIAŃSKI SHEPERD’S PIE

(4-6 porcji)

  • 1 filiżanka ugotowanej brązowej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 filiżanka bulionu warzywnego
  • 1 filiżanka groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 filiżanki puree ziemniaczanego
  • 2 łyżeczki masła

Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej takiej, którą można zapiekać) podsmażam posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Obraną marchewkę kroję w kostkę, a pieczarki w grube plastry. Marchewkę dodaję do zeszklonej cebuli i podsmażam jakieś 5 minut na małym gazie. Następnie dodaję pieczarki, sól, tymianek, wędzoną paprykę , duszę jakieś 3-5 minut. Dodaję koncentrat pomidorowy, mąkę, dolewam bulion i mieszam całość. Podgotowuję na małym ogniu, aż całość nieco zgęstnieje. Na koniec dodaję soczewicę i groszek, mieszam.

Rozsmarowuję puree ziemniaczane na wierzchu. Układam wiórki masła na warstwie ziemniaków. Całość zapiekam w 200 st. C. przez 15 minut.

Puree ziemniaczane zawsze robię na oko, ale wygląda to mniej więcej tak: ugotowane, gorące ziemniaki ugniatam, solę, pieprzę, dodaję szczyptę gałki muszkatołowej. Dodaję 2 łyżki masła i około 1/3-1/2 szklanki tłustego mleka. Mieszam, aż masa będzie gładka.

Wegetariańskie Shepards Pie

Uwagi:

  1. Przepis podpatrzyłam u Agnieszki na Instagramie (klik), a ona podpatrzyła go u Budget Bytes (klik).
  2. Naszą zapiekankę możemy zapiekać w dużej formie lub w kokilkach, w formie pojedynczych porcji.

9 komentarzy

  • Monika
    6 miesięcy temu

    Brzmi dobrze 🙂 To proporcje na ile osób? Albo raczej na jaką dużą formę? 20×30?

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      W takiej da radę, ja zapiekam w owalnej ceramicznej. Porcja na 4-6 osób 🙂

  • Ewa
    6 miesięcy temu

    Niewiem czy celowo napisałaś ‚shepard’s pie’ ale to danie to ‚shepherd’ pie’, mieszkam w UK już bardzo długo i często robię to danie z jagnięcina dla mojego męża,Anglika,który je uwielbia

  • Ewa
    6 miesięcy temu

    Zjadło mi ‚s’, shepherd’s pie

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      Dziękuję Ci, w necie są różne wersje. Poprawię 🙂

  • Ewa
    6 miesięcy temu

    Bede probowac na weekend Twoja wersje!

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      I jak, i jak? 🙂

  • 6 miesięcy temu

    nareszcie jakiś przepis dla mnie 😀 Bardzo lubię, ale rzadko kiedy mi się chce robić 😉

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      To fakt, trochę pracochłonne…

Zostaw komentarz