Vintage cooking to mój cykl poświęconego starym, starszym i najstarszym przepisom. Poniżej spis tekstów z cyklu (w każdym z punktów wskazuję tytuł notki, a w nawiasie potrawę, którą w związku z postem prezentowałam).
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (XIX wiek):
- Konfitura truskawkowa
- Co to jest forszmak i z czym to się je?
- Chłodnik oszczędny
- Likier z mandarynek.
Disslowa, Maria („Jak gotować”, 1937):
- Tort jabłkowy na leguminę
- Konfitura z róży czyli tarta róża
- Krem pomarańczowy
- Zupa z selerów na rosole
- Gęś nadziewana wątróbką
Gniewkowska, Alina („Współczesna kuchnia domowa”, 1929):
Lemnis Maria, Vitry Henryk („W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”):
Ochorowicz – Monatowa, Maria,( „Uniwersalna książka kucharska”):
- Tort Pischinger
- Bakłażany faszerowane
- Smażona marchew w miodzie
- Szparagi po francusku na zimno
- Magdalenki.
Zawadzka, Wincentyna („Kucharka Litewska”, 1870):
Z babcinej kuchni:
Ze starych zeszytów i gazet:
Z prodiża:
Z PRL-u (książki):
- Kotleciki z soczewicy ( „Urozmaicone posiłki”,Ewa Siemaszko)
- Kotlety z jaj („Urozmaicone posiłki”, Ewa Siemaszko)
- Dżem morelowy (?Kompoty, marynaty, dżemy?, Zdzisława Skrodzka)
- O rokitniku („Słońce w słoikach” Irena Gumowska)
- Przecier ze szczawiu na zimę (?Kompoty, marynaty, dżemy?, Zdzisława Skrodzka)
- Galaretka porzeczkowa (?Kompoty, marynaty, dżemy?, Zdzisława Skrodzka„).
Z szuflady – retro miniatura:
- „Krajanie pomidorów”
- „Niezbędny artykuł spożywczy wzorowej kuchni”
- „Ile waży?”
- Maszynka do lodów
- „Konkurs gotowania na gazie”
- W starych książkach
- Ozdabianie mazurków
- Śniadania skromne i wykwintne.
Retro warsztaty kulinarne:
- – w SPOT (klik).