#51 Przepisy na jedną rękę: duszone ziemniaki z wędzoną śliwką

17 marca 2020

Szukając pozytywów koronatanny: można bezkarnie jeść duuuużo ziemniaczków! Znam takich, co mają obecnie spory zapas kartofli w piwnicy i dzięki temu czują się bezpieczniejsi. Dzisiaj więc ugryzę temat kryzysowego gotowania od strony ziemniaka, który – po pomidorze 0 jest moim ukochanym warzywem. Ilość potraw, jakie można z niego wyczarować jest oszałamiająca. Nie bez kozery to kartofle były wiodącym pokarmem podczas drugiej wojny światowej.

W serii broszur-poradników “Radź sam sobie”, wydawanych od 1940 roku w Krakowie jest pozycja poświęcona ziemniakom. Mowa o “100 potrawach z ziemniaków” autorstwa “dr B. Kaweckiej-Starmachowej” (cytuję za okładką). Kiedyś pisałam tu o “Potrawach z jarzyn” Zofii Piechowej, a przepis na krokieciki ze szpinakiem jest wart uwagi – klik. Ja od wczoraj wałkuję “tani serowiec” czyli sernik ziemniaczany, bo robi się go szybko i zawiera pół kilograma ziemniaków! Tutaj – klik – go pokazałam.

Wszystkie dania ziemniaczane, jakie u mnie znajdziecie, są proste i zawierają mało składników. Pod tagiem ZIEMNIAK – klik – można je przejrzeć, ja szczególnie polecam:

Dzisiaj przybywam z nową recepturą na pyszne, proste i zaskakujące ziemniaki prosto od królowej  ziemniaka, Joanny Jakubiuk, z jej książki “Ziemniak”. Na obiad mamy dziś duszone ziemniaki z wędzoną śliwką! Ta ostatnia dodaje kartoflom dymnej, “mięsnej” nuty i sprawia, że są ładnie przypieczone. Bardzo dobre danie, kolejne z cyklu Przepisy na jedną rękę (więcej przepisów z cyklu tu – klik).

DUSZONE ziemniaki

ZIEMNIAKI DUSZONE Z WĘDZONĄ ŚLIWKĄ

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g wędzonej śliwki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka bulionu (ostatecznie woda też będzie ok!)

Ziemniaki obieram i kroję w grube plastry. Podsmażam na  dużej, głębokiej patelni na 1 łyżce masła. Dodaję posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki wędzoną śliwkę, podsmażam chwilę. Dodaję czosnek, podsmażam chwilę. Następnie zalewam ziemniaki bulionem, posypuję tymiankiem i duszę pod przykryciem, aż zmiękną. Pod koniec podnoszę pokrywkę i dosmażam ziemniaczki. Pyszne z kefirem, zsiadłym mlekiem, jogurtem.

Zostaw komentarz