#50 Przepisy na jedną rękę: marynowana cebulka

15 marca 2020

W poprzednim wpisie napisałam Wam, jak wygląda moja spiżarnia na czas “aresztu domowego” związanego z koronawirusem – klik. Dzisiaj polecam Wam zajrzeć do pudełka z warzywami, wydobyć zeń dwie, trzy czerwone cebule i szybciutko je zamarynować. W ten sposób przedłużymy ich żywotność i będziemy mieć pod ręką szybki dodatek do sałatek czy kanapek.

Bazowy przepis na marynowaną cebulkę widziałam u Dominiki Wójciak vel Jarzynovej – klik (zapisany w stories “Warzywa”). W podobny sposób marynuję też marchewki, to z kolei z przepisu Nigelli Lawson, z jej przedostatniej (chyba) książki. Sprawa jest niezwykle prosta: pokrojone warzywa zasypane niedużą ilością soli zalewam ciepłą marynatą octowo-cukrową. Tak przygotowane mogą naprawdę długo stać w lodówce.

Przepis to łatwy i przyjemny, zdecydowanie z cyklu Na jedną rękę! Tu – klik – inne pomysły z tej serii.

Uproszczona wersja prostego (już) przepisu Jarzynovej jest poniżej:

MARYNOWANA CEBULKA

  • 3 średnie czerwone cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml octu jabłkowego, z białego wina lub ryżowego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki cukru, miodu lub innego słodzika

Cebule kroję w plasterki. Przekładam do dużego słoika, zasypuję solą. W garnuszku mieszam ocet, wodę i cukier, aż ten ostatni się rozpuści. Lekko ciepłym płynem zalewam cebulę, zamykam słoik gdy ostygnie.

Trzymam w lodówce. Tak przygotowaną cebulę bardzo długo można trzymać w lodówce.

Uwagi:

  1. w podobny sposób marynuję marchewkę (przepis Nigelli Lawson): pokrojoną w cieniutkie paseczki zalewam w/w zalewą, uzupełnioną o 1 listek laurowy, 0,5 łyżeczki kuminu. Można też dodać inne przyprawy.
  2. przygotowana w tej sposób marchewka w lodówce wytrzymała mi 2 miesiące. Jest fajnym dodatkiem do kanapek.

10 komentarzy

  • Wioleta
    7 miesięcy temu

    Dzięki serdeczne! Mamy zapas cebuli i marchewki, a mnie już tak bardzo brakuje warzyw.. nawet głupiego i niesmacznego ogórka na kanapce.. będę marynować;-)

    • Ania Włodarczyk
      7 miesięcy temu

      Powodzenia! 🙂 Ja mam niedosyt jabłek… Za mało kupiłam, zjadłam dziś ostatnie :/

  • Asia
    7 miesięcy temu

    Aniu, czy zamiast czerwonej może być biała cebula?
    Pozdrawiam serdecznie! ?

    • Ania Włodarczyk
      7 miesięcy temu

      Pewnie! Nie będzie po prostu tego różu 🙂 Albo można mieszać – czerwona plus biała. Każda sie nada!

  • Monika
    7 miesięcy temu

    Może to głupie pytanie, ale po jakim czasie można zacząć ją wcinać? 😀 zaraz zamierzam się zabrać za przygotowanie!

    • Ania Włodarczyk
      7 miesięcy temu

      Ja jadłam już po godzinie, ale najlepsza, gdy sie przegryzie dłużej 🙂

      • Monika
        7 miesięcy temu

        Aaaaaa, zrobiliśmy wczoraj a dziś jedliśmy! Pyszności ?? Chyba nigdy nie zjadłam tyle cebuli na raz! Dziękuje i pozdrawiam! 🙂

        • Ania Włodarczyk
          7 miesięcy temu

          Ha ha, dziękuję za wieści, bardzo się cieszę!!!

  • Aleksandra
    6 miesięcy temu

    Czy można zastapić ocer jablkowy zwyklym ocrem?nie znosze jablkowego

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      Można próbowac z każdym!

Zostaw komentarz