Szukając pozytywów koronatanny: można bezkarnie jeść duuuużo ziemniaczków! Znam takich, co mają obecnie spory zapas kartofli w piwnicy i dzięki temu czują się bezpieczniejsi. Dzisiaj więc ugryzę temat kryzysowego gotowania od strony ziemniaka, który – po pomidorze 0 jest moim ukochanym warzywem. Ilość potraw, jakie można z niego wyczarować jest oszałamiająca. Nie bez kozery to kartofle były wiodącym pokarmem podczas drugiej wojny światowej.
W serii broszur-poradników „Radź sam sobie”, wydawanych od 1940 roku w Krakowie jest pozycja poświęcona ziemniakom. Mowa o „100 potrawach z ziemniaków” autorstwa „dr B. Kaweckiej-Starmachowej” (cytuję za okładką). Kiedyś pisałam tu o „Potrawach z jarzyn” Zofii Piechowej, a przepis na krokieciki ze szpinakiem jest wart uwagi – klik. Ja od wczoraj wałkuję „tani serowiec” czyli sernik ziemniaczany, bo robi się go szybko i zawiera pół kilograma ziemniaków! Tutaj – klik – go pokazałam.
Wszystkie dania ziemniaczane, jakie u mnie znajdziecie, są proste i zawierają mało składników. Pod tagiem ZIEMNIAK – klik – można je przejrzeć, ja szczególnie polecam:
- gniecione ziemniaczki
- ziemniaki w kratkę, z piekarnika
- francuską, dwuskładnikową zapiekankę śmietanowo-ziemniaczaną
- zapiekankę z porem i camembertem
- ziemniaki curry
- zapiekane puree z kruszonką (odjazd!)
- zupę ziemniaczano-porową
- kluski śląskie
- forszmak, czyli cudowną zapiekankę śledziowo-ziemniaczaną
Dzisiaj przybywam z nową recepturą na pyszne, proste i zaskakujące ziemniaki prosto od królowej ziemniaka, Joanny Jakubiuk, z jej książki „Ziemniak”. Na obiad mamy dziś duszone ziemniaki z wędzoną śliwką! Ta ostatnia dodaje kartoflom dymnej, „mięsnej” nuty i sprawia, że są ładnie przypieczone. Bardzo dobre danie, kolejne z cyklu Przepisy na jedną rękę (więcej przepisów z cyklu tu – klik).
ZIEMNIAKI DUSZONE Z WĘDZONĄ ŚLIWKĄ
- 1 kg ziemniaków
- 200 g wędzonej śliwki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka bulionu (ostatecznie woda też będzie ok!)
Ziemniaki obieram i kroję w grube plastry. Podsmażam na dużej, głębokiej patelni na 1 łyżce masła. Dodaję posiekaną cebulę i pokrojoną w paseczki wędzoną śliwkę, podsmażam chwilę. Dodaję czosnek, podsmażam chwilę. Następnie zalewam ziemniaki bulionem, posypuję tymiankiem i duszę pod przykryciem, aż zmiękną. Pod koniec podnoszę pokrywkę i dosmażam ziemniaczki. Pyszne z kefirem, zsiadłym mlekiem, jogurtem.