/ Witam w kolejnej odsłonie Vintage Cooking, mojego cyklu poświęconego starym, starszym i najstarszym przepisom. Niewtajemniczonych zapraszam tutaj, zaś wtajemniczonych i zainteresowanych do lektury 🙂 / Kiedy zmarła moja wiejska babcia, oprócz dotkliwego smutku, który towarzyszy nam w takich sytuacjach, oprócz żalu wobec tylu niedokończonych rozmów, niewysłuchanych opowieści, nieupieczonych szarlotek, niezjedzonych pomidorowych, niezrobionych sesji fotograficznych, nosiłam i noszę w sobie jeszcze jedną cząstkę żalu –

Zimno,mokro,brzydko. Orzech,miód,pomarańcza. Od razu lepiej. CIASTO ORZECHOWE Z MIODOWO-POMARAŃCZOWYMI ORZECHAMI 200 g mąki200 g zmielonych na mączkę orzechów włoskich100 g cukru pudru1/2 łyżeczki soli2 żółtka200 g masła (schłodzonego)1 mała pomarańcza250 g miodu400 g orzechów laskowych (wyłuskanych) Orzechy laskowe prażę na patelni, aż ich wewnętrzne czarne błonki zaczną pękać.