Drink rabarbarowy na pożegnanie

rabarbar

To już ostatni wpis inspirowany wódką „Pan Tadeusz”” z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym i Oznaczeniem Polska Wódka (wszystko opisałam w tym wpisie). W pierwszym pisałam o wspólnym lunchu, podczas którego opowiadałam o polskich produktach lokalnych, a Maciej Starosolski o polskiej wódce, w drugim zaproponowałam Wam polski „hummus” z fasoli Piękny Jaś, w trzecim sałatkę z młodych ziemniaczków z polskim pesto, a w czwartym muffinki z suską sechlońską, lazurem i bobem. Zwieńczeniem cyklu będzie drink, który stanowi płynne wcielenie polskiego lata. Jest orzeźwiający, słodko-kwaśny i pachnie rabarbarem. Imbirowa nuta dodaje pikanterii i lekko szczypie w język. Drink można przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy pominąć wódkę.

Słodkie kombinacje smakowe z wódką to najczęściej właśnie drinki. Latem najlepiej łączyć ją z sezonowymi owocami, które są orzeźwiające i kwaskowate. Cudownie pasują tu truskawki, wiśnie, rabarbar, arbuz czy owoce leśne. W jesiennych owocach silniejsza staje się miodowa, cięższa nuta, a więc i drinki nabierają innego charakteru. Lepiej smakują z korzennymi, rozgrzewającymi nutami. Ważne, by podążać za tym, co daje natura – sezonowość to najlepszy przewodnik po kuchni, również jeśli chodzi o przygotowywanie drinków i innego rodzaju napojów.

drink z rabarbaru z polską wódką Pan tadeusz
Tak powstawał drink rabarbarowy na lunchu z Panem Tadeuszem (w butelce napój imbirowy)

Ale wracając do rabarbarowego drinka: po raz pierwszy spróbowałam go na wspomnianym wyżej lunchu z „Panem Tadeuszem” i postanowiłam odtworzyć go w domu. W oryginale drink miał musujący napój imbirowy, nie do zdobycia w Przasnyszu, gdzie obecnie jestem. Zamieniłam więc go na plasterki imbiru i wodę gazowaną – efekt końcowy był bardzo przyjemny. Z kolei przepis na syrop rabarbarowy pokazywałam Wam kiedyś tutaj i to z niego skorzystałam, przygotowując tego drinka.

I tym drinkiem chcę wznieść toast za polskie lato – żeby było słoneczne, pachniało łąką, morską bryzą i wieczorem w ogrodzie, żeby przyniosło słodkie czereśnie i dużo okazji do picia orzeźwiających napojów z rabarbarem.

drink z rabarbarem i wódką Pan Tadeusz
Drinki rabarbarowo-imbirowe gotowe!

DRINK RABARBAROWO-IMBIROWY

  • 10 ml syropu rabarbarowego (przepis tutaj)
  • 20 ml soku z cytryny
  • 50 ml zimnej wody gazowanej
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 30 ml gorącej wody
  • 1 łodyga rabarbaru

do wersji z alkoholem: 40 ml wódki Pan Tadeusz

Imbir ścieram na tarce i zalewam gorącą wodą. Odstawiam do ostygnięcia, potem odcedzam. Rabarbar kroję w cieniutkie paseczki (najlepiej nadaje się do tego szeroka obieraczka do warzyw). Do szklanki wlewam syrop rabarbarowy, wodę imbirową i gazowaną. W wersji alkoholowej dolewam też wódkę. Mieszam, ozdabiam „tasiemką” rabarbaru, podaję.

Drinka można podać z lodem.

rabarbar

Zostaw komentarz