#57 Przepisy na jedną rękę: sałatka z awokado

4 maja 2021

sałatka nigelli

Gnieciona sałatka Nigelli – klik – na stałe weszła do naszego menu. Dzisiaj przychodzę z kolejnym przepisem na sałatkę od Nigelli Lawson. Ta nie jest kolorowa, jak gnieciona, ale jej monochromatyczność też mi się podoba. Awokado, ogórek, kolendra, limonka, a więc gramy w zielone!

Aby ta sałatka z awokado wyszła naprawdę pyszna, trzeba pamiętać o tym, by użyć do niej naprawdę dobrego awokado. Ma być miękkie i maślane. Jeśli Wasze awokado jest twarde, nawet nie zabierajcie się za jej przygotowanie. Poczekajcie. Nie wiem, czy znacie ten trik na przyśpieszenie jego dojrzewania: należy owinąć je gazetą i pozostawić na dzień, dwa. Istotą tej sałatki jest kontrast: chrupiący ogórek i miękkie, rozpływające się w ustach awokado.

Sałatka z awokado świetnie smakuje z puree z pieczonych batatów, jako część śniadania albo lekka przekąska. Robi się ją ekspresowo i bezproblemowo, więc receptura dołącza do Waszego ulubionego cyklu Przepisów na jedną rękę. Wszystkie pozostałe przepisy z tego cyklu znajdziecie tutaj – klik.

Jeśli nie lubicie kolendry, można zastąpić ją dowolną zieleniną, która Wam pasuje, no ale to już nie będzie to. Świeża kolendra stanowi tu piękne zwieńczenie smaków, a w zasadzie – wespół z limonką – je rozkręca, ponieważ awokado i ogórek to ze swej natury delikatne składniki. Ale jestem w stanie wyobrazić sobie tę sałatkę ze szczypiorkiem. Albo z posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, na który obecnie trwa sezon. Powinno być to coś dosyć wyraźnego w smaku.

SAŁATKA Z AWOKADO, OGÓRKA I KOLENDRY

  • 1 duży wężowy ogórek, obrany
  • 1 dojrzałe awokado, obrane
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • sok z 0,5 limonki plus starta z niej skórka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Ogórek kroję wzdłuż na pół, a następnie w łódeczki. Awokado kroję na kawałki podobnej wielkości, co ogórek. Mieszam wszystkie składniki

Uwagi:

  1. przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson “Po prostu Nigella”.
  2. w oryginale jest jeszcze dodatek zielonej papryczki chilli.
  3. w oryginale Nigella zaleca usunięcie z ogórka pestek (łyżeczką). Ja tego nie robię, bo uważam ten zwyczaj za barbarzyński, ale jeśli jesteście team bez pestek, możecie to zrobić. Na własną odpowiedzialność! 😉

 

 

7 komentarzy

  • Jola
    7 miesięcy temu

    Niech żyją proste przepisy dla zapracowanych ! 🙂

    • Ania Włodarczyk
      7 miesięcy temu

      :)))

  • Avrea
    7 miesięcy temu

    Będąc w kwietniu na Dominikanie jadłam przepyszna sałatkę z avocado i dzięki Tobie przypomniałam sobie składnik, który w niej był… Nie był, to Ogórek lecz seler naciowy niebo w gębie, a Twoją wersję też zrobię i tak koniecznie limonka a nie cytryną… Mam nadzieję, że odtworzę dominikański smak…. Choć tam wszystko dojrzewa naturalnie ?

    • Ania Włodarczyk
      7 miesięcy temu

      Oooo, to też super wersja! Limonka jest konieczna, bo dodaje tej egzotycznej nuty.

      • Avrea
        7 miesięcy temu

        No właśnie, to jest pyszne!

  • Aga
    1 miesiąc temu

    Ja robiłam kiedyś sałatkę z awokado z ogórkiem małosolnym lub kiszonym i koprem. Polecam spróbować:))

    • Ania Włodarczyk
      1 miesiąc temu

      Brzmi super! Do sprobowania.

Zostaw komentarz