#31 Przepisy na jedną rękę: duszone ziemniaczki

4 czerwca 2018

Wracam z obiecanym przepisem na młode ziemniaczki, które robią się same i smakują jak niebo. Widzieliście je w tym – klik – obiedzie, obok wspaniałej marchewki z gremolatą.

Patent na ziemniaczki jest prosty – wyszorowane warzywa (w skórce, rzecz jasna) dusimy w garnku z masłem i odrobiną soli. Bez wątpienia to przepis do cyklu Przepisy na jedną rękę (więcej przepisów na jedną rękę tutaj – klik).

NAJŁATWIEJSZE DUSZONE ZIEMNIACZKI

  • ok. 0,5 kg młodych ziemniaków (równej wielkości, w skórce)
  • 1 łyżka masła
  • 3 szczypty soli
  • do podania: świeży koperek

W dużym garnku o grubym dnie (ja to robię w żeliwnym) roztapiam masło i wrzucam nań ziemniaki w skórkach. Posypuję solą, przykrywam pokrywką i potrząsam, żeby masło oblepiło ziemniaki. Ziemniaki duszę na średnim ogniu, aż będą miękkie, a skórka złocista.

W zależności od wielkości ziemniaków, trwa to 35-60 minut. W czasie duszenia 2 razy potrząsam ziemniakami. Gotowe ziemniaczki posypuję koperkiem.

10 komentarzy

  • Ewaaa_ka
    6 miesięcy temu

    Takie niby nic, a robi efekt wow:) idę robić! Już mi ślinka cieknie:)

  • Ewaaa_ka
    6 miesięcy temu

    Niby nic, a efekt wow jest:) aż ślinka cieknie, muszę zrobić koniecznie. Dzięki, Ania, za tę inspirację! :*

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      Polecam gorąco! :))) Moi ziemniaczani ulubieńcy.

  • Paulina
    6 miesięcy temu

    te proste ziemniaki (zdrobnienie ziemniaczki jest tutaj jak najbardziej na miejscu) to w istocie niebo. niebo aksamitne i maślane. rumiana skórka, maślany smak (światło i masło!) , kremowe wnętrze. czuję, że mają moc kojenia drżeń, rozpraszania smutków.

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      To odpowiednim puree, którym pocieszam się zima 🙂 Wiosną/latem pocieszam się takimi ziemniaczkami. Najlepsze!

  • 6 miesięcy temu

    Uwielbiam zapiekane młode ziemniaczki, ale takiej, duszonej wersji jeszcze nie próbowałem. Już wiecie co dziś zrobię na obiad 🙂

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      Powodzenia 🙂 Chociaż w sumie tu nie ma co nie wyjść, więc życzenia powodzenia zbędne – zatem smacznego!

  • 6 miesięcy temu

    Kocham ziemniaki w każdej postaci <3 Napewno są pyszne! Aniu, widzę, że używasz żeliwnych garnków z Ikei. Jaka jest Twoja opinia o nich ? Warto? Przymierzam się do zakupu takiego gara, a teraz jest promocja 🙂 Uściski!

    • Ania Włodarczyk
      6 miesięcy temu

      Jestem z mojego bardzo zadowolona, często z niego korzystam (piekę w nim też chleby).

Zostaw komentarz