27 maja 2018

Tegoroczny maj jest bardzo hojny, jeśli chodzi o słońce. Wyciągnęłam z piwnicy rower, odkurzyłam koc piknikowy i łapczywie chwytałam świeże powietrze. Im więcej czasu spędzonego na dworze, tym lepiej! W lesie, nad morzem, a z braku czasu choćby na tarasie, moim majowym miejscu pracy.

W ciepłe dni zamiast zwykłej kawy najchętniej sięgam po  mrożoną. Można ją zrobić klasycznie, chłodząc płyn i podając go z kostkami lodu, można też sobie ułatwić sprawę i przygotować kilka porcji mrożonej kawy na zapas. Robię to tak, że przygotowuję mocny wywar z kawy Inka i po schodzeniu przelewam go do foremek na lód. Potem wystarczy tylko zalać kostki mlekiem i mrożona kawa gotowa!

Aby dodać mojemu napojowi letniego klimatu, dorzuciłam do niego owocową nutę. Dzisiaj mam dla Was przepis na mrożoną kawę Inka o smaku… jabłkowym! Wszystko za sprawą syropu jabłkowego, którym osłodziłam napój. Syrop jabłkowy możecie przygotować samodzielnie, gotując na małym ogniu naturalny (mętny) sok jabłkowy, dopóki nie zgęstnieje. Taki syrop jest słodki, lekko karmelowy i jest wspaniałym, naturalnym dosładzaczem.

Tę pyszną mrożoną kawę jabłkową przygotowałam na bazie Inki klasycznej, kawy zbożowej uzyskanej z esencji jęczmienia, żyta, cykorii i buraków cukrowych. Łagodny smak Inki ładnie gra z syropem jabłkowym. A najfajniejsze w tej mrożonej kawie jest to, że można ją pić również wieczorem, bo nie zawiera kofeiny.

Aha, mrożona kawa Inka może wzbogacić piknikowy koszyk – wystarczy tuż po przygotowaniu przelać ją do termosu.

Inne przepisy z kawą INKA w roli głównej znajdziecie tutaj – klik.

MROŻONA KAWA  INKA Z SYROPEM JABŁKOWYM

(na 1 porcję)

  • 3 łyżeczki kawy Inka klasyczna
  • 150 ml ulubionego mleka
  • 2-4 łyżki syropu jabłkowego

Kawę zalewam 100 ml wody i odstawiam do ostygnięcia. Przelewam do pojemnika na lód, mrożę.

Na dno szklanki wlewam syrop jabłkowy, następnie wrzucam zamrożoną kawę, zalewam mlekiem i podaję. Mrożona kawa najlepiej smakuje po 5-10 minutach, gdy lód zacznie się topić.

5 komentarzy

  • Magda
    5 miesięcy temu

    A co można dać zamiast syropu jabłkowego?
    Nie mam takowego. A szczerze mówiąc nawet o nim nie słyszałam…

    • Ania Włodarczyk
      5 miesięcy temu

      Można zrobić go samodzielnie, gotując mętny sok jabłkowy do zgęstnienia. Ja lubię też bardzo syrop klonowy – jest lżejszy niż miód i fajnie smakuje.

  • 5 miesięcy temu

    Idealny pomysł na popołudniową kawę – kiedy jednak wypicie czegokolwiek ciepłego lub gorącego od razu nas zniechęca 🙂 Dla tych, którzy lubią kombinować proponuję dodać jeszcze trochę bitej śmietany i w ogóle już będzie niebo w gębie!

    • Ania Włodarczyk
      5 miesięcy temu

      Bita śmietana to jest to… No pewnie 😀

  • Magda
    4 miesiące temu

    idealna na upały!

Zostaw komentarz