Lapidaria izraelskie, cz. 2: 艢NIADANIA

22 lipca 2013
Mahane Yehuda, targ w Jerozolimie
Wracamy do Izraela, dzisiaj w ko艅cu 馃槈 b臋dzie o jedzeniu, g艂贸wnie w wersji 艣niadaniowej.
1. PIERWSZE 艢NIADANIE:
Tego ranka, gdy zaszli艣my na telawiwsk膮 pla偶臋, zjedli艣my pierwsze 艣niadanie. Rozstawili艣my sw贸j kram na wilgotnym plastikowym stoliku, rozsiedli艣my si臋 na krzese艂kach i zajadali艣my si臋 kawa艂kami pity i ma艂ymi og贸rkami (kt贸re  zw膮 tu si臋 malafafony) maczanymi w hummusie z pieczon膮 papryk膮.
Nasz zestaw 艣niadaniowy przez kolejne dni najcz臋艣ciej sk艂ada艂 si臋 w艂a艣nie z pity i kilku kupionych w sklepie pude艂eczek ? hummusu, pasty z pieczonego bak艂a偶ana czy z pieczonej papryki. Po siedmiu dniach pobytu w Izraelu nie mia艂am go dosy膰.

Na targu w Hebronie;
Malafafony z Hebronu;
2. PITU-PITU:
Pita jest tu najta艅szym i najpopularniejszym rodzajem pieczywa ? niejednokrotnie widzia艂am robotnik贸w, matki, dzieci id膮ce z siatkami pe艂nymi tego wypieku. Izrael pit膮 stoi: je si臋 je w Hebronie, w Tel Avivie czy Jerozolimie. Na ulicach w Polsce ko艂o 艣mietnik贸w wida膰 niekiedy suche kawa艂ki chleba, w Izraelu by艂y to kawa艂ki pity.
Je艣li akurat nie jedli艣my pit, to dlatego, 偶e wr贸cili艣my z marketu z obwarzankiem (z sezamem, za?atarem) albo hallach ? ?nasz膮?  cha艂k膮
Pity z targowiska w Hebronie (Autonomia Palesty艅ska)
Pity z targowiska w Jerozolimie;
Targowisko w Jerozolimie;  
3. HUMUS/HUMMUS:
Sklepowe p贸艂ki uginaj膮 si臋 od hummusu, w ka偶dym markecie pojemniczki z tym przyrz膮dzonym na tysi膮c sposob贸w dipem zajmuj膮 ca艂膮 艣cian臋. Wielkie misy hummusu stoj膮 w ka偶dym barze, bo jego miseczka podawana jest niemal do ka偶dej potrawy.
Ten sklepowy by艂 g艂adszy, a podawany w barach by艂 bardziej ziarnisty, crunchy, nie mia艂 jednolitej struktury i przypomina艂 hummus, kt贸ry sama robi臋 w domu. Niekt贸re wersje by艂y mocno czosnkowe, w innych pierwsze skrzypce gra艂a tahina, czasem aromat cytryny by艂 silniejszy. Hummus podawano z tysi膮cem dodatk贸w, ale moim ulubionym zosta艂 ten z pieczon膮 papryk膮. Pyszne by艂y r贸wnie偶 pude艂eczka z warstw膮 pieczonego bak艂a偶ana, z dodatkiem za?ataru, ostrych papryczek czy kulek ciecierzycy?
Najlepszy hummus jad艂am w Hebronie, w barze, do kt贸rego zabra艂 nas kompan, z kt贸rym podr贸偶owali艣my po Autonomii Palesty艅skiej. W barze King of Falafel podano nam ogromne misy hummusu hojnie polanego pyszn膮 oliw膮. Towarzyszy艂y mu piklowane og贸rki, p艂aty s艂odkiej cebuli (ta w og贸le nie mia艂a goryczy), pomidory, kiszony kalafior, falafelki i rzodkiewki? To by艂 najpyszniejszy i najta艅szy posi艂ek w Izraelu ? za wielk膮 uczt臋 zap艂acili艣my 15 szekli, tj. ok. 13 z艂 od osoby (podczas gdy takie posi艂ek w Jerozolimie czy Tel Avivie to co najmniej podw贸jny koszt). 

Na przedzie p贸艂ka z hummusem;
5. BAK艁A呕ANOWE MISTRZOSTWO:
Obok hummusu, na naszym stole pojawia艂 si臋 kolejny pojemniczek, najcz臋艣ciej z bak艂a偶anem w oliwie albo sosie pomidorowym, na ostro. Bak艂a偶an cz臋sto przewija艂 si臋 w naszym menu, zwykle by艂 pieczony i zalany dobrej jako艣ci oliw膮.
Nigdzie nie jad艂am tak pysznych potraw z tym warzywem, jak w Izraelu ? jego mieszka艅cy do perfekcji opanowali sztuk臋 przyrz膮dzania tego warzywa.


5. SER I OLIWKI:
Czasem kupowali艣my oliwki ? ja najbardziej lubi臋 te lekko pomarszczone czarne, cho膰 zielone te偶 smakowa艂y rewelacyjnie.
Jako 偶e ser i oliwki to sk艂adowe popularnego w Izraelu 艣niadania, obok oliwek pojawia艂 si臋 u nas  labneh (labaneh), kremowy s艂ony serek. Wystarczy艂o rozsmarowa膰 go na pieczywie, chlusn膮膰 na艅 nieco oliwy i posypa膰 za?atarem. Raz jedli艣my te偶 twardy, s艂ony owczy ser ? z oliwkami i 艣wie偶ym pomidorem stanowi艂 idealne po艂膮czenie.
Pewnego dnia na telawiwskim targowisku Karmel, w s膮siedztwie kt贸rego mieszkali艣my, kupili艣my opakowanie 艣ledzi, by艂y mi臋kkie i delikatne.

Izraelskie 艣niadanie: ser, oliwki, pomidor, malafafony;
 6. SZAKSZUKA:
Shakshuka to kolejna wa偶na pozycja 艣niadaniowa w izraelskim menu. Widnieje w karcie ka偶dej szanuj膮cej si臋 restauracji. Oczywi艣cie i ja zjad艂am swoj膮 porcj臋 ? w telawiwskiej Cafe Barnash* podano mi j膮 w towarzystwie 艣wie偶ego pieczywa, klasycznej izraelskiej sur贸wki, kt贸ra pojawia si臋 na stole przy ka偶dej okazji (pisze o niej w ?Jerusalem? te偶 Yotam Ottolenghi, tam widnieje jako ?israeli chopped salad?). Sur贸wka sk艂ada si臋 z drobno pokrojonego pomidora i og贸rka, czasem pojawia si臋 w niej s艂odka delikatna  cebulka, czasem pietruszka. Obok sa艂atki podano miseczk臋 z tahin膮, a w oddzielnej misce znalaz艂 si臋 hummus.
Pewnego poranka w Tel Avivie do mojego nosa dobieg艂 zapach szakszuki ? to s膮siadka z domu obok przygotowywa艂a j膮 na 艣niadanie.
* wi臋cej o Cafe Barnash przeczytacie w mojej recenzji na stronie Kukbuka;
Szakszuka w Cafe Barnash w Tel Avivie;
Jeden z telawiwskich bar贸w;
6. KAWA, KAWUSIA, KAWUNIA:
Po 艣niadaniu lubi臋 wypi膰 kaw臋. Ta izraelska jest naprawd臋 pyszne – aromatyczna, g艂臋boka w smaku, pachn膮ca.
Je艣li nie pili艣my jej ?na mie艣cie?, siada艂am na tarasie naszego telawiwskiego mieszkania i delektowa艂am si臋 smakiem i zapachem kardamonowej. Jej sekretem jest to, 偶e jej ziarna mielone s膮 bezpo艣rednio z ca艂ymi ziarnami kardamonu. Dzi臋ki temu przyprawa ma tak膮 sam膮 grubo艣膰 jak kawa i nie osadza si臋 niesympatycznym py艂kiem na dnie kubka.
Kardamonowa kawa w Tel Avivie;

Stoisko z napojami w arabskiej cz臋艣ci TA i mro偶ona kawa z telawiwskiej pla偶y;
Na fili偶ance: Cafe Barnash, TA;
Koniec cz臋艣ci drugiej lapidari贸w, nie ostatniej 馃檪 W nast臋pnym odcinku zahacz臋 o Jerozolim臋, a mo偶e te偶 uda mi si臋 zabra膰 Was do Palestyny.
Relaks z kom贸r膮 w Jaffie;

16 komentarzy

  • 5 lat temu

    Pi臋kna podr贸偶, pe艂na zapach贸w!

  • 5 lat temu

    Aniu, pi臋kny wpis! Chyba jeden z moich ulubionych na Twoim blogu, naprawd臋. Id臋 czyta膰/oglada膰 jeszcze raz 馃檪

  • 5 lat temu

    Z przyjemno艣ci膮 przeczyta艂am do porannej herbaty, dzi臋kuj臋, 偶e si臋 z nami podzieli艂a艣!

  • 5 lat temu

    Piekne zdjecia, cudowny wpis,
    i wszytsko co lubie 馃檪 Te roznorakie hummusy przyprawiaja o zawrpt glowy,
    nie wiem jak poradzilabym sobie z wybieraniem, ktory sprobowac jakos nastepny 馃檪

  • 5 lat temu

    艣wietnie si臋 czyta i ogl膮da 馃檪 jako艣 mnie wcze艣niej nie ci膮gn臋艂o w tym kierunku, ale widz臋 偶e powoli mi si臋 to zmienia 馃檪 pozdrawiam 馃檪

  • 5 lat temu

    Ech, wr贸ci艂am do Izraela za spraw膮 Twoich zdj臋膰 i relacji, Aniu! Chyba z t臋sknoty zrobi臋 sobie hummus i sa艂atk臋 oraz upiek臋 bak艂a偶any…
    Pozdrawiam 馃檪

  • 5 lat temu

    Swietny wpis, na pewno do niego wroce, jesli kiedys bede sie wybierac w tamte strony 馃檪

  • 5 lat temu

    Cudownie! 馃檪

  • 5 lat temu

    Pi臋kna podr贸偶!

  • 5 lat temu

    Dzi臋kuj臋 za ten wpis, mam nadziej臋, 偶e mi si臋 wkr贸tce przyda (pr臋dzej, czy p贸藕niej, byle w og贸le!;)

  • Aniu jak Ty ten wpis nazywasz brakiem weny, to ja nie wiem co mam powiedzie膰 o swojej! Genialne zdj臋cia, bardzo jasne, s艂oneczne, soczyste i zachwycaj膮ce. Mog艂abym tak wymienia膰 i wymienia膰 bez ko艅ca…
    Chc臋 tam pojecha膰. Na d艂ugo 馃檪

  • 5 lat temu

    Bardzo przyjemnie mi si臋 czyta艂o i oglada艂o zdj臋cia. Od razu zachcia艂o mi si臋 ugotowa膰 co艣 z Ottolenghi'ego:-) mi艂ego wieczoru, pozdrawiam!

  • 5 lat temu

    Oj, narobi艂a艣 mi smaka na Izrael. Mam nadziej臋, 偶e kiedys tam dotr臋, bo zdj臋cia do tego zdecydowanie zach臋caj膮. Lubi臋 patrze膰 na 艣wiat Twoimi oczami, na Tw贸j 艣wiat. W opisach zabrak艂o mi tylko informacji na to, czym艣 jest szakszuka.

  • 5 lat temu

    Na li艣cie miejsc do odwiedzenia… na razie pozostaje mi podjada膰 hummus i czyta膰 Rees'a

  • 4 lata temu

    Z ch臋ci膮 spakowa艂bym walizk臋 i z miejsca tam wyruszy艂a. Zobaczy膰 Tel Awiw to moje marzenie. Musz臋 co艣 z tym zrobi膰 馃檪 Fantastyczna relacja i pi臋kne zdj臋cia.

Zostaw komentarz