Aby mieć pewność, że warzywa i owoce, które kupujemy, są pozbawione pestycydów, trzeba znaleźć zaufanego ekologicznego dostawcę. Jest jeszcze drugi sposób, w dzisiejszych czasach chyba łatwiejszy – urządzić im kąpiel. Całość zajmuje niewiele więcej czasu niż standardowe mycie warzyw i owoców, więc warto się poświęcić.
Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?
- Do miski wlewam 1 litr letniej wody z 1 łyżką sody oczyszczonej, mieszam.
- Wkładam owoce lub warzywa, mieszam i zostawiam na 10 minut*.
- Na koniec płuczę warzywa i owoce pod bieżącą wodą.
Jeśli warzywa i owoce zawierają pestycydy, woda stanie się mętnawa. Na jej powierzchni może się też pojawić lepki osad.
Jeśli używacie skórki cytrusowej z cytrusów z niepewnych źródeł, koniecznie trzeba poddać owoce takiej kąpieli.
Jeśli mam czas, moim warzywom i owocom urządzam jeszcze jedną kąpiel (poprzedzającą tę antypestycydową). Do litra letniej wody wrzucam 3 łyżki kwasku cytrynowego (albo 0,5 szklanki octu) i w takim roztworze moczę plony przez 5 minut. To z kolei zabija bakterie.
*to ponoć oczyszcza owoce z 80 % pestycydów.
Uuu, dzięki za tip, zacznę stosować!
Nie ma za co 🙂
Podobno zeby pozbyc sie do 80% pestycydow, tak kapiel musi trwac kilkanascie minut.. http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C460384%2Cnaukowo-potwierdzony-sposob-na-zmycie-pestycydow-z-jablek.html
A widzisz, a ja czytałam o tych pięciu, podobnie w audycji radiowej o tym słyszałam. W razie czego wydłużę kąpiel. Mam nadzieję, że to działa 🙂