Poradnik domowy: jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

usuwanie pestycydów

Aby mieć pewność, że warzywa i owoce, które kupujemy, są pozbawione pestycydów, trzeba znaleźć zaufanego ekologicznego dostawcę. Jest jeszcze drugi sposób, w dzisiejszych czasach chyba łatwiejszy  – urządzić im kąpiel. Całość zajmuje niewiele więcej czasu niż standardowe mycie warzyw i owoców, więc warto się poświęcić.

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

  1. Do miski wlewam 1 litr letniej wody z 1 łyżką sody oczyszczonej, mieszam.
  2. Wkładam owoce lub warzywa, mieszam i zostawiam na 10 minut*.
  3. Na koniec płuczę warzywa i owoce pod bieżącą wodą.

Jeśli warzywa i owoce zawierają pestycydy, woda stanie się mętnawa. Na jej powierzchni może się też pojawić lepki osad.

Jeśli używacie skórki cytrusowej z cytrusów z niepewnych źródeł, koniecznie trzeba poddać owoce takiej kąpieli.

Jeśli mam czas, moim warzywom i owocom urządzam jeszcze jedną kąpiel (poprzedzającą tę antypestycydową). Do litra letniej wody wrzucam 3 łyżki kwasku cytrynowego (albo 0,5 szklanki octu) i w takim roztworze moczę plony przez 5 minut. To z kolei zabija bakterie.

*to ponoć oczyszcza owoce z 80 % pestycydów.

usuwanie pestycydów

4 komentarze

Zostaw komentarz