20 kwietnia 2019

Kwietniowy śledzik miał być wiosenny i delikatny. Pomyślałam więc, że połączę groszek z jajkiem i szczypiorkiem, smakami, które kojarzą mi się z wiosną. Po próbie z surowym groszkiem doszłam jednak do wniosku, że bardziej będzie pasować tu groszek konserwowy. Słodkie, zielone kulki groszku wyglądają ślicznie, ale jego smak niknął przy wyrazistym śledziu i ostrości szczypiorku.

Dlatego ostateczna wersja mojej sałatki zawiera groszek konserwowy, jajko ze szczypiorkiem i oczywiście śledzia. Całość łączy zielony sos, który co roku przygotowujemy na Wielkanoc (przepis jest tu – klik). Sos, który przygotowałam do sałatki śledziowej, jest bardziej uproszczoną wersją klasyka. Mam mniej kwasu i zamiast śmietany, daję do niego jogurt z majonezem.

Aby sałatka nie zlała się w jedną papkę, układam ją warstwowo i każdą warstwę polewam sosem. Wygląda to o wiele ładniej niż wszystkie składniki wymieszane w misce, ale smakowo obydwie opcje są równie dobre, więc to kwestia uznaniowa.

Do przygotowania sałatki wykorzystałam Beczkę Śledzi Seko filety z olejem wiejskim. Filety są mięciutkie i mają dobrze wyważony smak – nie za słone, lekko kwaskowate. Lubię je jeść bez dodatków (najlepiej na kromce razowca posmarowanego masłem), ale i wykorzystywać je do bardziej złożonych potraw.

WIOSENNA SAŁATKA ZE ŚLEDZIAMI, JAJKIEM I SZCZYPIORKIEM

(na ok. 5-6 porcji)

  • 6 filetów śledziowych z Beczki Śledzi Seko filety z olejem wiejskim
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 łyżka  szczypiorku + 1 łyżeczka do posypania sałatki

na zielony sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • duża szczypta cukru
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowuję zielony sos, mieszając wszystkie jego składniki.

Jajka obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Mieszam ze szczyptą soli i łyżeczką szczypiorku. Układam warstwę jajka na dnie miski. Na jajeczną warstwę wylewam 1/2 zielonego sosu. Filety śledziowe kroję na cząstki wielkości ok. 1 cm, układam na warstwie jajka. Wylewam 1/2 zielonego sosu, a następnie układam warstwę groszku konserwowego, posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Sałatkę można też przygotować w odrębnych porcjach, układając warstwy w metalowych relingach, które później się usuwa. Tak powstaje zgrabna porcyjka sałatki.

2 komentarze

  • Kasia
    3 tygodnie temu

    Kurczę, twój wiosenny śledź tak mi narobił smaka, że niechcący kupiłam 900 ml słoik z marynowanym zamiast 500 ml… nie zauważyłam….

    • Ania Włodarczyk
      2 tygodnie temu

      Ha ha, podoba mi się to! :DDD

Zostaw komentarz