Mazurek orzechowy z kawowym kajmakiem

19 kwietnia 2019

W korowodzie naszych wielkanocnych ciast najczęściej pojawiają się mazurki i serniki, czasem wskoczy nowinka w stylu tarty z lemon curdem, którą “podciągamy” pod mazurki, niekiedy cytrynowa babka. Baby drożdżowe pojawiają się u nas jedynie w rozmowach, nie na stole, bo choćby nie wiem jak dobre były, nie wygrają z kruchym mazurkiem.

Upiekliśmy z Olem mazurka, który stanowił połączenie naszych ulubionych domowych smaków. Spód był kruchy, ale z dodatkiem orzechów włoskich, których gorycz równoważyła słodycz reszty składników. Na to cieniutka warstwa kajmaku z kawą Inką, a na wierzch migdały w chrupiącej, kawowej skorupce (w wersji dla Olka i wydaniu ekspresowym – posiekane orzechy włoskie).

Kawowe migdały zrobiłam na wzór tych, które można kupić podczas jarmarków, prosto z wozu pachnącego cynamonem (przepis bazowy wzięłam stąd – klik). Różnica jest taka, że tę przyprawę zamieniłam na rozpuszczalną kawę Inka. W przepisie użyłam kawy Inka Klasyczna, tej w czerwonym opakowaniu. Inka to kawa uzyskana z naturalnej esencji jęczmienia, żyta, cykorii. Ze względu na brak kofeiny, mogą ją pić dzieci czy kobiety w ciąży oraz zwykli śmiertelnicy o każdej porze dnia i nocy. Po dużą porcję inkowych inspiracji zapraszam Was tutaj ? klik.

A teraz czas na pysznego orzechowego mazurka z kawowym karmelem i kawowymi migdałami!

MAZUREK ORZECHOWY Z KAWOWYM KARMELEM I KAWOWYMI MIGDAŁAMI

(na 4 mazurki wielkości małego talerza)

na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich (laskowe też pasują)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 żółtko (białko odstawiamy, przyda się!)

W robocie kuchennym miksuję składniki na ciasto, zbijam w kulę i odstawiam do lodówki na 30 minut (albo zamrażarki na 15 minut). Po tym czasie dzielę ciasto na 4 części i formuję w okręgi (grubość ciasta ok. 1 cm). Piekę je w 190 st. C. do zrumienienia, ok. 25 minut każdy. Odstawiam do ostygnięcia i stwardnienia.

na leniwy słony karmel:

  • 2/3 puszki masy kajmakowej
  • ok. 2-3 łyżki kawy Inka Klasyczna

Mieszam sól z masą kajmakową, odstawiam.

Na migdały w kawowej skórce:

  • 1 białko jajka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka kawy Inka Klasyczna
  • 200 g migdałów (w skórce lub bez)

Białko ubijam na sztywno, pod koniec dodaję kawę Inka Klasyczna. Połowę masy białkowej mieszam z cukrem, a następnie z migdałami. Wykładam je na blachę z papierem do pieczenia i piekę w 120 st. C. przez godzinę, mieszając całość co najmniej raz.

Na ostudzone blaty wykładam leniwy solony karmel (cieniutko), a na wierzch kawowe migdały. Gotowe!

1 Komentarz

  • 3 miesiące temu

    Z mazurkiem poczekam, aż do Wielkanocy. Super, że robisz takie przepyszne rzeczy. ; )

Zostaw komentarz