omlet

W domu czy w knajpie, moje śniadanie ma słony smak. W zasadzie jedyny wyjątek robię dla owsianek i domowej granoli z jogurtem, poza tym królują jajka, sery, warzywa, a czasem pojawia się ryba. Ostatnio zajadałam się kanapką na bazie domowej focacci z rozmarynem (piekłam z tego przepisu – klik), z wędzonym pstrągiem, ogórkiem kiszonym i majonezem. Ależ to było dobre! Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę mojego słonego śniadania: omlet idealny z nowym produktem marki SEKO, filetami śledziowymi z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym.

Zacznę od omletu: kiedyś trochę z nim kombinowałam, dodając doń mąki i mleka. Aż do czasu, gdy nauczyła mnie go robić babcia: jej omlet miał zawsze idealne fałdki w złotym odcieniu, był rozkosznie puszysty i miękki. A składa się wyłącznie z jajka i przypraw! Zasada jest prosta: ubijasz widelcem jajko z solą i pieprzem (porządnie, ale bez przesady – bez piany, itp.). Następnie smażysz do na klarowanym maśle, delikatnie zsuwając brzegi do środka i pozwalając, by nieścięta masa jajeczna zajęła ich miejsce (jeśli to brzmi skomplikowanie, można to sobie odpuścić). Gdy brzegi omletu się zetną – jeśli robię omlet z dodatkami – rozrzucam je na środek, a potem delikatnie składam na pół i smażę jeszcze chwilę. Podaję natychmiast, bo szybko opada.

Omlet dla jednej osoby smażę na małej patelni jak na placuszki, z jednego jajka. Taki z dwóch jajek , zwłaszcza, jeśli podać go z dodatkami, to już porządna porcja!

Mój omlet posypałam parmezanem i szczypiorkiem i podałam go z filetami śledziowymi z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietankowym SEKO. Dobrze smakuje w tym duecie zarówno jedzony z miseczki obok, jak i zawinięty w omlet. Filety śledziowe z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym to wiosenna nowość od SEKO.

Więcej pomysłów na śledzie znajdziecie tutaj – klik.

omlet

LEKKI OMLET ZE SZCZYPIORKIEM I ŚLEDZIAMI

(na 1 porcję)

na omlet:

  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • 1/2 posiekanego szczypiorku, do posypania
  • 1-2 łyżki filetów śledziowych z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym 250 g SEKO

W miseczce rozbijam jajko widelcem (biało i żółtko mają się ładnie połączyć), solę i pieprzę. Na gorącej patelni topię masło, wylewam masę jajeczną. Gdy brzegi zaczną się ścinać, posypuję omlet parmezanem i szczypiorkiem, składam na pół. Smażę jeszcze ok. 1 minuty.

Przekładam na talerz, na wierzchu układam 2 łyżki filetów śledziowych z pomidorami i szczypiorkiem w sosie śmietanowym 250 g SEKO.  Omlet podaję natychmiast.

omlet

3 komentarze

  • zozo
    5 lat temu

    Czy można spytać jaki jest dokładny skład ? Uwielbiam śledzie, ale w dzisiejszych czasach ciężko znaleźć gotowce o dobrym składzie. Wszędzie cukier i benzoesan. Plus niejednokrotnie cuda niewidy. No i plastikowe pudełka. Robienie samemu zabiera czas, ale częściej stawiam na taką opcję, bo jednak zdrowiej i ekologiczniej.

    • Ania Włodarczyk
      5 lat temu

      NIe mam już opakowania po śledziach, ale w internecie na pewno są te informacje, najlepiej zacząć od stroy producenta: https://www.sekosa.pl. Ja skanuję produkty aplikacją Zdrowe zakupy – polecam!

  • Kamila
    5 lat temu

    Oj ja tez tak mam ze sniadanie musi byc na slono, zupelnie nie przemawiaja do mnie wtedy nalesniki, gofry a nawet owsianka. Na slodkie jest czas po obiedzie, wtedy oddam lewa nerke za ciastko:)))

Zostaw komentarz