Śledzie na Wigilię – z burakami i chrzanową śmietaną

13 grudnia 2018

śledzie pod pierzynką

Śledź to jeden ze składników kuchni polskiej, z którego możemy być dumni. Wyrazisty smak, który zaskakująco dobrze łączy się z wieloma dodatkami, a do tego niezwykłe walory zdrowotne. Boże Narodzenie to wyjątkowo śledziowy czas, zawsze w grudniu poszukuję nowych, ciekawych przepisów na wykorzystanie tej ryby. I choć na stole pojawiają się klasyki (czytaj: śledź pod pierzynką), to jeden półmisek zawsze zarezerwowany jest na nowinki.

Śledzie na Wigilię, które się u nas pojawiają: z orzechami i piernikiem (klik – przepis) – dwie Wigilie z rzędu – , śledź z burakami (klik), różowe śledzie na skandynawską nutę (klik). W tym roku przetestowałam już jeden nowy sposób przygotowania śledzia: marynowanego w soku z buraków z chrzanem i koperkiem. Czy można sobie wyobrazić bardziej polskie zestawienie smaków?

Słony śledź łagodnieje pod wpływem buraków, by potem dostać mocnego kopa od chrzanowej śmietany, którą z kolei nieco łagodzi koperek. Ale to dobre! Spróbujcie koniecznie.

Do przygotowania tego dania użyłam śledzia atlantyckiego bez skóry solonego a’la matjas marki SEKO. A zatem dzisiaj proponuję następujące śledzie na Wigilię:

śledzie pod pierzynką

ŚLEDZIE NA WIGILIĘ: Z BURAKAMI, CHRZANEM I KOPERKIEM

  • 1 opakowanie śledzia atlantyckiego bez skóry solonego a’la matjas marki SEKO (4-5 płatów)

na marynatę:

  • 400 ml soku z buraka (świeżego)
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 100 g cukru
  • 120 ml wody
  • 120 ml zwykłego octu (spirytusowego)
  • 1 mały burak, ugotowany i pokrojony w kostkę

na chrzanową pierzynkę:

  • 2 łyżki tartego chrzanu (albo wg uznania)
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 12%

Zagotowuję sok z buraków z przyprawami, odstawiam do ostygnięcia. Zagotowuję wodę z octem i cukrem, odstawiam do ostygnięcia. Przelewam płyny do dużego słoja, dodaję do nich pokrojonego w 2-3 cm kawałki śledzia (odsączonego) i buraczki. Marynuję 1-2 dni w lodówce (od biedy wystarczy jedna noc).

Przed podaniem: mieszam chrzan ze śmietaną. Na półmisku układam warstwę chrzanowej śmietany, na to odsączone śledzie z buraczkami. Posypuję koperkiem, podaję.

Śledzia po odsączeniu można wymieszać z chrzanową śmietaną i trzymać w słoiku.

Uwagi:

  1. Pomysł na marynatę tego śledzia powstał w oparciu o recepturę na islandzkiego śledzia od Pistachio – klik.

śledzie pod pierzynką

6 komentarzy

  • Asia
    5 miesięcy temu

    Aniu, a czy sok z buraka może być taki kupny typu Marwitt? (ten jest akurat z jabłkiem, ale to może by nawet fajnie zadziałało..?) Ty sama wyciskasz?

    • Ania Włodarczyk
      5 miesięcy temu

      Ja wyciskałam sama, bo mam wyciskarkę, ale spokojnie kupny da radę! Z jablkiem też tu fajnie gra.

  • Avrea
    5 miesięcy temu

    a czy możebyć moczony w zakwasie buraczanym ?

    • Ania Włodarczyk
      5 miesięcy temu

      Można kombinować, ale efekt już nie bedzie taki -sok z burakow jest słodki i łagodzi śledzie, zakwas je zaostrzy.

  • Marta
    5 miesięcy temu

    Jak długo można trzymać śledzie w zalewie? Czy po tych dwóch dniach trzeba je całkowicie wyjąc z zalewy?

    • Ania Włodarczyk
      5 miesięcy temu

      Ja trzymałam tydzień 😉 I wyciągałam je stopniowo do śmietany.

Zostaw komentarz