# 38 Przepisy na jedną rękę: quesadille z patelni (z batatami i porem)

quesadille z patelni

Jakiś czas temu, przy okazji przepisu na zupę z pieczonego kalafiora i nerkowców, pisałam Wam o serii książek wydawnictwa Buchmann (klik). Dzisiaj znów sięgam po jedną z nich – “Tylko olej kokosowy”, bo mam dla Was przepis na szybki i satysfakcjonujący obiad (lub kolację).

Quesadille z patelni, z batatem, porem i cheddarem to awaryjne danie, kiedy czasu mało,  a apetyt duży. Doskonale wpisuje się więc w mój cykl Przepisy na jedną rękę. Tutaj – klik – znajdziecie pozostałe przepisy z cyklu.

A teraz przepis.

quesadille z patelni

QUESADILLE Z PATELNI, Z BATATEM, POREM I CHEDDAREM

  • 1 średni batat, obrany i starty na tarce o grubych oczkach
  • 1/3 pora, posiekanego
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
  • 150 g startego sera cheddar
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • 4 tortille pszenne
  • sól i pieprz do smaku

Na oleju podsmażam chwilę pora, dodaję batat, sól i pieprz. Duszę, aż warzywa zmiękną, ok. 5 minut, mieszając co jakiś czas. Doprawiam sokiem z cytryny lub limonki.

Na połowę każdej z tortilli wykładam 1/4 części warzywnej. Posypuję startym cheddarem, składam na pół. Podgrzewam na patelni z dwóch stron, a potem kroję w trójkąty i natychmiast podaję.

Uwagi:

  1. Przepis pochodzi z książki wydawnictwa Buchmann “Tylko olej kokosowy” (aut. Jessica Oldfield). W oryginale tortille kukurydziane i ser mozarella, ale wyrazisty cheddar wydaje mi się tu bardziej pasować.
  2. W/w seria wydawnictwa Buchmann powiększyła się o dwie nowe pozycje – “Tylko napary” (mam i polecam, bo dużo tu ciekawych naparów, toników, wód wraz z ich właściwościami zdrowotnymi) i “Tylko paleo”. To jest bardzo fajna seria, często z niej korzystam.

buchmann

7 komentarzy

  • Róża
    5 lat temu

    ale super pomysł z tym tarciem batata na tarce (a może nawet w blenderze ;)) – zawsze mnie w batatach irytuje, że tak ciężko się kroją, a jak już się pokroją, to długo się czeka aż się upieką, a tu proszę! po zerknięciu na składniki nie wierzyłam, że to szybkie danie, a jednak! chyba dziś wypróbuję <3

    • Ania Włodarczyk
      5 lat temu

      Dla mnie batat jeszcze ujdzie, dynia jest straszna do krojenia! Ale fakt, przez to tarcie wszystko robi się ekspresowo 🙂 Mam nadzieję, że posmakuje 🙂

  • 5 lat temu

    Ja uwielbiam pory w każdej postaci! Chętnie spróbuję 😉

    • Ania Włodarczyk
      5 lat temu

      Super!

  • Agata
    5 lat temu

    Zrobiłam porcję na wyrost, żeby wrzucić mężowi do plecaka i chapsnąć na zimno sama w ciągu dnia, “niestety” jest tak pyszne, że zjedliśmy wieczorem całość i nici z lunchu 😉

    • Ania Włodarczyk
      5 lat temu

      Takie wiadomości cieszą najbardziej! :)))

  • Eva
    5 lat temu

    Spróbuję jutro. Brzmi bardzo zachęcająco. Dziękuję za pomysł!

Zostaw komentarz