Jesienny spacer i masala Inka

Uwielbiam jesienne spacery i przynajmniej raz w tygodniu staram się naładować akumulatory w lesie. Mam swoje ulubione miejsca i rytuały. Zawsze pakuję do plecaka termos z gorącą herbatą i jabłko w ramach przekąski, a gdy planuję dłuższy spacer, lubię zjeść kanapkę z żółtym serem. To najprostsze smaki, które bardzo mi odpowiadają, pewnie dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem.

Zawsze podczas spaceru zachodzę nad strumyk, siadam na gałęzi i słucham jego szeptów. Patrzę, jak woda porywa listki i w zasadzie o niczym nie myślę. Szeleszczą drzewa, gdzieś stuka dzięcioł, słyszę skrzypienie kołyszących się na wietrze smukłych sosen. Dobrze mi!

Ostatnio zabrałam na spacer termos z Inką, którą pachniała przyprawami korzennymi. Przygotowałam ją na sposób indyjskiej masala czaj, łącząc z kawę zbożową z mlekiem, miodem i korzeniami: kardamonem, cynamonem, szczyptą pieprzu i goździkami. Wyszło pysznie i aromatycznie! Kilka łyków gorącej, aromatycznej masala Inki (tak nazwałam ten napój) cudownie rozlało się po ciele, dając przyjemne ciepło i energię.

Do przygotowania masala Inki użyłam Inki Magne, aromatycznej kawy zbożowej z magnezem, który zmniejsza uczucie zmęczenia i dodaje energii. Inka, kawa z prażonych ziaren zbóż jęczmienia, żyta oraz cykorii, ma łagodny smak, nie ma kofeiny, więc mogą ją pić dzieci, kobiety w ciąży albo spragnieni kawy o dowolnej porze dnia.

Zapraszam Was na kubeczek gorącej masala Inka. Uwaga, najlepiej smakuje w terenie!

MASALA INKA

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 laski cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 ziarenko pieprzu
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 3 łyżeczki kawy Inka Magne
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu

Mleko zagotowuję w rondelku z przyprawami korzennymi. Gotuję 1-2 minuty. Do termosu wsypuję kawę Inka Magne i zalewam ją wrzątkiem (ok. 1 szklanki, może być 1,5 szklanki, jeśli zmieścicie tę ilość w termosie).  Do termosu wlewam korzenne mleko (z przyprawami), cukier lub miód. Gotowe!

2 komentarze

  • sylwa
    6 lat temu

    Piękne zdjecia i kawa!Do zrobienia!

    • Ania Włodarczyk
      6 lat temu

      Dziękuję ślicznie! 🙂

Zostaw komentarz