#33 Przepisy na jedną rękę: pieczony kalafior z pysznym sosem

pieczony kalafior yotama ottolenghi

Upały, które przetoczyły się przez Polskę, przypomniały mi o sprzęcie, który ostatnio traktowałam po macoszemu. Mój prodiż, bo o nim mowa, kiedyś niemal nie stygł! Piekłam w nim wszystko, od warzyw po ciasta. Najpierw korzystałam zeń w czasach, gdy nie miałam piekarnika, ale potem, w czasach z piekarnikiem, też go nie porzuciłam.

Prodiż jest fajny, bo zużywa mniej energii, jedzenie piecze się w nim szybciej niż w piekarniku, no i doskonale sprawdza się w gorące dni, bo nie podkręca atmosfery w kuchni. Prodiż zarzuciłam, gdy pojawił się Olek, obawiałam się używać go przy małym dziecku. 

Ale nadszedł czas, by doń wrócić. Pieczony kalafior z pysznym sosem kaparowym wg Yotama Ottolenghi to ekspresowa potrawa. Kiedyś ją już wam pokazywałam, ale było to dawno temu, a warto przypominać fajne receptury. Sos musztardowo-kaparowy to mój kuchenny klasyk, lubię go za to, mogę zrobić go w każdej chwili, bo składa się z produktów, które  mam w kuchni. Sos pasuje do każdego pieczonego warzywa, ale i do ryb czy jasnych mięs, a także jako dressing do sałatki. Można nim polać gorące ziemniaki, dorzucić pokrojone w drobną kostkę korniszony, a powstanie pyszna sałatka ziemniaczana.

Co do kalafiora, można go piec w prodiżu, można w piekarniku. Czas pieczenia jest taki sam.

Pieczony kalafior to potrawa, którą robi się szybko i bezproblemowo, więc zaliczam ją do cyklu przepisy na jedną rękę. Więcej ekspresowych przepisów znajdziecie tutaj – klik!

pieczony kalafior yotama ottolenghi

PIECZONY KALAFIOR Z KAPAROWO-OLIWNYM SOSEM

  • 1 główka kalafiora, podzielona na różyczki
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do posypania
na sos:
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 120 ml oliwy
  • pieprz
Kalafiora mieszam z olejem, solę. Piekę w 190 st. C. przez 30-40 minut, do miękkości (w połowie pieczenia mieszam warzywo).
W międzyczasie miksuję na gładko składniki sosu. Na talerzu układam upieczonego kalafiora, posypuję go koperkiem i polewam sosem.
Uwagi:
Przepis na sos do kalafiora pochodzi z ?Ottolenghi: the cookbook?. Sos świetnie pasuje również do innych pieczonych albo przygotowywanych na parze warzyw.

1 Komentarz

Zostaw komentarz