26 czerwca 2018

Lubię upały, bo to czas, kiedy bezkarnie można jeść lody, a to mój ulubiony deser! Zdarza mi się go jeść na śniadanie albo kolację, bo nie ma nic wspanialszego niż muśnięcie chłodnej słodyczy na podniebieniu.

Bardzo lubię lody na bazie śmietanki, kawowe, chałwowe albo karmelowe. Do tego w upały zawsze dokładam porcję bardziej orzeźwiającego smaku, np. sorbetu porzeczkowego albo malinowego. Lubię mieszać struktury lodów (klasyczne lody śmietankowe kontra sorbet albo granita).

Deser, który przygotowałam na bazie kawy zbożowej Inka to właśnie taki miks: kremowe lody pistacjowe, do tego orzeźwiająca granita na bazie Inki i kapka mleka. Można to nazwać mrożoną kawą, można deserem lodowym, ważne, że jest pyszne i zimne! Jeśli chcemy zrobić z deseru kawę mrożoną, wystarczy dolać trochę mleka, ale można tego nie robić i wyjadać go łyżeczką.

Do jego przygotowania użyłam Inki z magnezem. Inka, powstała z uzyskanej naturalnie esencji jęczmienia, żyta, cykorii i buraków cukrowych, to dobry i zdrowy składnik deseru. Dzięki temu, ze Inka jest bezkofeinowa, można ją pić ( i jeść w postaci granity) o każdej porze dnia. Inka ma łagodny smak i delikatną piankę, a do tego jest dobrym kompanem do deserów. To już moja kolejna propozycja na potrawę/napój z użyciem Inki, zapraszam Was jeszcze na pyszny mus czekoladowy z Inką, sprytną  mrożoną kawę i pyszny, zdrowy koktajl z dodatkiem Inki, rzecz jasna – klik.

 

GRANITA KAWOWA Z LODAMI PISTACJOWYMI

  • 2 łyżki kawy zbożowej INKA z magnezem
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1 gałka lodów pistacjowych
  • opcjonalnie: 1/3 szklanki mleka (ulubionego)

Kawę INKA zalewam 1/2 szklanki ciepłej wody, dodaję cukier i mieszam. Przelewam do plastikowego pudełka, wkładam do zamrażarki do całkowitego zamrożenia.

Gdy kawa będzie już zamrożona, wyciągam ją z zamrażarki i szybko miksuję (jeśli nie macie odpowiedniego miksera, można kawę skrobać łyżeczką, trzeba to tylko sprawnie robić).

W miseczce/szklance/małym słoiczku umieszczam porcję lodów i na to układam granitę kawową. Gdy chcę uzyskać mrożoną kawę, dolewam do deseru mleka i natychmiast podaję. Podaję natychmiast.

Kwiatki na zdjęciach do ozdoby (to tymianek).

3 komentarze

Zostaw komentarz