W prostocie tkwi siła – tarta z brzoskwiniami pod kruszonką

14 maja 2018

Prostota to słowo, które przyświeca większości moich działań. Proste radości, proste smaki, proste słowa i proste historie. Banalne stwierdzenie „w prostocie tkwi siła” jest naprawdę celne. Nad skomplikowane dania przedkładam talerz klusek śląskich od mojej babci, od zawiłych zdań wolę jasny przekaz, od wakacji all inclusive wolę weekend w drewnianym domku nad jeziorem. O moim podejściu do minimalizmu pisałam już kiedyś tutaj – klik, wszystko pozostaje aktualne.

Minimalizm (ale i w całym życiu) wymaga dbałości o szczegół, skupienia się na jakości produktu. Przy kilku składnikach nie da się oszukać podniebienia. Zawsze mam opory, gdy muszę gotować potrawę z jakiegoś skomplikowanego przepisu i ostatecznie upraszczam wszystko po swojemu.

Niedawno zostałam zaproszona do projektu  Proste Historie. Moje zadanie polegało na wymyśleniu i przygotowaniu na wizji dania z pięciu składników. Efekty tej współpracy możecie obejrzeć tutaj, w tym filmie – klik. Jako że wiosna w pełni, postawiłam na lekkie, delikatne smaki. Przygotowałam kruche ciasto (mój ulubiony rodzaj wypieku, najłatwiejszy do zrobienia) na bazie miksu Lurpak (partnera akcji), po upieczeniu na złoto wyłożyłam nań grillowane brzoskwinie. Następnie posypałam całość kruszonką i płatkami migdałowymi, zapiekłam i voila, gotowe! Pyszna, prosta tarta gotowa.

Jeśli macie pomysł na danie z pięciu składników (słodkie, słone, kwaśne, gorzkie – to nieistotne, byleby było pyszne!), zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym można wygrać sprzęt kuchenny. Swą popisową potrawę zgłaszajcie tutaj – klik. A jeśli nie macie jeszcze na nią pomysłu, polecam zajrzeć na serwis Go Simple – klik . Lektura  na pewno tchnie w Was ducha prostoty i zainspiruje do kulinarnych wędrówek pod znakiem minimalizmu.

A ja zapraszam Was teraz na tartę z grillowanymi brzoskwiniami z kruszonką, lukrem i prażonymi migdałami. Dacie wiarę, że składa się z pięciu składników?

W prostocie siła!

TARTA Z GRILLOWANYMI BRZOSKWINIAMI, PRAŻONYMI MIGDAŁAMI I LUKREM

na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (typ 500)
  • 200 g Lurpak Premium Miks Klasyczny, najlepiej z lodówki
  • 100 g cukru pudru

na nadzienie:

  • 4 świeże brzoskwinie
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni

na lukier:

  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru pudru

Przyrządzam kruche ciasto, siekając składniki nożem, a następnie wyrabiając je dłońmi, aż dadzą się zbić w kulę. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu, dzielę ciasto na trzy części i dwiema z nich wyklejam formę na tartę (o średnicy 26 cm), zaś pozostałą część odkładam.

Podpiekam ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 20 minut.

Umyte brzoskwinie przecinam na pół, pozbawiam pestek. Grilluję wnętrzami do dołu, aż pojawią się na nich czarne paseczki, ok. 5 minut.

Na podpieczony  spód wykładam grillowane owoce. Pozostałe ciasto kruszę na owoce (albo ścieram na tarce) i wkładam ciasto do piekarnika. Piekę ciasto jeszcze ok. 25 minut, do zezłocenia wierzchu.

W międzyczasie przygotowuję lukier – ucieram cukier puder z wodą. Wyciągam tartę z piekarnika i lekko studzę. Polewam lukrem, posypuję uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Zostaw komentarz