koktajl z inką

Nigella Lawson podzieliła się kiedyś przepisem na koktajl, który zaskoczył mnie smakiem. Połączyła banana, mleko i kawę – niby proste, ale jednak zaskakujące dzięki dodatkowi kawy. Było to zestawienie, które od razu przypadło mi do gustu i jest ze mną po dziś dzień (kilka lat temu pokazałam ten przepis na blogu – klik – spójrzcie na te kunsztowne zdjęcia).

Koktajl kawowy to mój drugi przepis w cyklu z  kawą zbożową Inka (pierwszy był mus czekoladowy z malinami – klik). Miało być lekko i zdrowo, bo wiosna w pełni i ciało pragnie zdrowej porcji energii. Połączyłam więc Inkę Błonnik (słowo-klucz w tej Ince: inulina, czyli rozpuszczalny błonnik pochodzący z cykorii) z mlekiem migdałowym, “posłodziłam” całość daktylami, dorzuciłam suszone śliwki, których dymna nuta ładnie zagrała z kawą i wyszedł mi naprawdę pyszny koktajl.

Ten koktajl kawowy można pić również wieczorem, bo – co każdy chyba wie – Inka jest kawą zbożową, powstałą na bazie naturalnych składników takich jak jęczmień, żyto, cykoria i buraki cukrowe. Info dla dbających o linię: porcja Inki ma tylko 14 kalorii, więc można ją siorbać do woli.

Ale wróćmy do koktajlu: ozdobiłam go płatkami migdałowymi, które miło chrupały podczas picia. Możecie do nich wrzucić również łyżkę płatków owsianych, będzie jeszcze zdrowiej! Koktajl jest śmiesznie prosty w wykonaniu, robi się go w moment, a co najważniejsze – jest pyszny i zdrowy. Zatem nie zwlekajcie, daktyle w dłoń i do dzieła!

koktajl z inką

KOKTAJL Z INKĄ, DAKTYLAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

(na 1 dużą porcję)

  • 300 ml mleka migdałowego (można je zamienić na inne ulubione mleko)
  • 4 suszone daktyle
  • 2 suszone śliwki
  • 1 czubata łyżka Inka Błonnik
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych, uprażonych na złoto

Daktyle i śliwki zalewam mlekiem i odstawiam na pół godziny. Gdy owoce namiękną, dodaję do mleka Inkę Błonnik i miksuję całość na gładko.

Przelewam koktajl do szklanki, posypuję prażonymi migdałami.

Uwaga:

Jeśli chcecie, by Wasz koktajl kawowy był bardziej sycący, dorzućcie banana albo dwie łyżki płatków owsianych.

koktajl z inką

3 komentarze

  • 6 lat temu

    Zrobiłem sobie ten koktajl zamiast kawki – pyszny!

  • mw
    6 lat temu

    koktajl z inką brzmi fajnie, dobry pomsył. czy zwykla kawa tez może być?

  • kawoszka
    6 lat temu

    fajna alternatywa dla zwykłej mrożonej kawy, będę testować

Zostaw komentarz