Gratin z batatów z masłem orzechowym

zapiekanka z batatów

Podczas porządków w dawno nie odwiedzanych zakamarkach szafek, trafiłam na mandolinę. To taka superostra tarka, dzięki której można wyczarować idealnie cienkie plasterki warzyw, równiutkie plastry ziemniaków na zapiekankę albo – przy odrobinie wprawy – smukłą słomkę, z francuska paille. Moje pierwsze sTARCIE z mandoliną nie należało do najprzyjemniejszych, zwłaszcza dla kciuka. To jest naprawdę ostry sprzęt!

Kciuk się zagoił, a ja z nową energią przystąpiłam do krojenia warzyw. Cieniutkie jak pergamin plastry marchewki, przezroczysta kalarepka czy wiotkie buraczki zakręciły mi w głowie i przez pewien czas surówki podawałam w identycznej formie. Renesans mandoliny przyczynił się do większego spożycia zapiekanek ziemniaczanych w naszym domu. Gratin dauphinois jedliśmy dwa razy w tygodniu, do momentu, gdy nam obrzydło. A obrzydło po kilku zapiekankach, bo nawet najpyszniejsze ziemniaki w śmietanie w końcu kiedyś się nudzą.

Nagle mnie olśniło: a gdyby tak przygotować gratin z batatów? Przypomniałam sobie, że w jednej z moich ukochanych wegetariańskich książek kulinarnych, „Veg every day” Hugha Fearnley-Whittingsall’a widziałam kiedyś przepis na gratin z batatów z masłem orzechowym. To receptura potencjałem, intrygująca, niezwykła, chociaż – jak przy takich ciekawostkach bywa – niosąca ze sobą ryzyko fiaska. Postanowiłam zaufać Hughowi, bo dotychczas nie zawiodła mnie żadna z jego warzywnych propozycji.

I dało się! Połączenie słodkawego batata ze słonym masłem orzechowym, jest bardzo dobre.  Może się wydawać zbyt mdłe, ale dodatek papryczki chilli wyostrza całość i przełamuje kremową monotonię. Zapiekanka smakuje wyśmienicie z jakimś intensywnym dodatkiem, pasują mi tu pikle z marchewki, kalafiora czy  buraków, ale surówka z marchewki doprawiona limonką, zaostrzona chilli i olejem sezamowym też da radę. Ma być wyraziście.

Zatem w tę piękną niedzielę zapraszam Was na gratin z batatów z masłem orzechowym.  Ciepła, kremowa, słodko-słona, idealna na zimne dni. Najlepiej smakuje po długim spacerze po lesie!

zapiekanka z batatów

GRATIN Z BATATÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM

  • ok. 1 kg batatów (średnio 2 duże)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 papryczki chilli (mniej lub więcej, do smaku)
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 ml śmietany 36%
  • 150 g masła orzechowego (najlepiej crunchy)
  • skórka starta z 1/2 limonki
  • ok. 2 łyżki soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzewam piekarnik do 190 st. C. Naczynie do zapiekania wysmarowuję 1 łyżką oleju. Obieram bataty i kroję w plastry o grubości ok. 3 mm.

W dużej misce mieszam plastry batatów, pozostały olej, posiekane chilli, sól, pieprz. Mieszam dokładnie śmietankę, skórkę i sok z limonki oraz masło orzechowe (masa ma być kremowa). Połowę masy śmietankowo-orzechowej dodaję do batatów, mieszam dokładnie.

Do formy do zapiekania przesypuję 1/3 batatów, delikatnie je ubijając (mają tworzyć jednolitą warstwę i przykrywać całość naczynia). Następnie wykładam 1/2 pozostałej masy orzechowej, potem 1/3 batatów, itd. – do wyczerpania masy. Na wierzchu powinny być bataty z odrobiną masy śmietanowo-orzechowej (najlepiej rozsmarować 1 łyżkę masy).

Gratin piec pod przykryciem przez ok. 20 minut (przykrywam folią aluminiową). Zdjąć przykrycie i piec kolejne 30-40 minut, do pięknego zezłocenia góry. Podawać na ciepło, ale odrobinę ostygłą.

Uwagi:

  1. Porcja obiadowa na 4 osoby.
  2. Przepis pochodzi z „Veg every day” H. Fearnley-Whittingsall’a, nieco zmieniłam sposób przygotowania.
  3. A jeśli nie po drodze Wam z batatami, polecam to cudowne zapiekane puree ziemniaczane z kruszonkąklik. Albo mój ukochany forszmak, czyli puree ziemniaczane zapiekane ze śledziem – klik. Albo wegetariańskiego Shepard’s Pie  – klik. 
  4. A dla miłośników batatów mam jeszcze frytki z batatów z piekarnika – klik. 

5 komentarzy

  • Karina
    7 lat temu

    To także moja ulubiona książka i gratin gościło już na moim stole. Chciałam się zatem podzielić pomysłem na pastę do chleba,wystarczy wszystkio razem zmiksować na paste. Efekt jest super. Jedno z lepszych smarowidła. Pozdrawiam.

    • Ania Włodarczyk
      7 lat temu

      Ugotowane bataty i masło orzechowe? Brzmi dobrze!

  • Martyna
    2 lata temu

    Z czym najlepiej podawać? Planuję kilka potrwa na obiad.

    • Ania Włodarczyk
      2 lata temu

      Z kwaskowatą surówką. Ja bym poszła w kiszonki albo w surówkę z marchewki z sosem czosnkowym (mam na blog fajną Jamiego O.).

Zostaw komentarz