Metamorfoza. Gotujemy Pronature: spotkanie polskich szefów kuchni w Swołowie na Pomorzu i konferencja „Zakaz rzucania mięsem. Etyka w kuchni” 23.06.2014 r.

19 czerwca 2014
Wszystko zaczęło się od niezwykłej kolacji, którą restauracja Metamorfoza przygotowała dla osób, które na co dzień dostarczają produkty do lokalu. Przy jednym stole spotkali się Zofia Zienkiewicz od ziół, Karol Tyszkiewicz od ryb, Filip Gołębiewski od jagnięciny i Tomasz Strubiński, specjalista od kozich serów. 

Łukasz Toczek, szef kuchni w Metamorfozie, skomponował menu tak, by występowały w nim produkty dostarczane przez zaproszonych gości. Jedliśmy obłędnego sandacza, delikatną jagnięcinę, a na deser Kozią Rurę z w słodkiej oprawie.
Jakiś miesiąc potem znów zawitałam do Metamorfozy, tym razem na gdańską edycję ogólnopolskiego projektu „Gotuje się! Spotkania do dyskusji”, której hasło brzmiało „Etyka w kuchni, czyli nie podkładaj świni”. W rozmowie wzięli udział trójmiejscy szefowie kuchni, dostawcy z branży gastronomicznej (znani z kolacji nr 1), a także media, zaś poprowadziły ją Agata Godlewska z „Food service” i Agnieszka Małkiewicz, zaś gospodarzami wydarzenia byli Justyna Zdunek i Łukasz Toczek z restauracji Metamorfoza Gdańsk.
Prowadząca dyskusję A. Godlewska, obok J. Zdunek- właścicielka Metamorfozy i R. Wałęsa ze Sztuczki;
Dyskusja trwała około 1,5 godziny, ale po jej zakończeniu czułam niedosyt. A temat, wokół którego się kręciła, dotyczył etyki biznesowej, lojalności i uczciwości w kuchni i poza nią. Podobała mi się ta dyskusja i jej forma: oto usiedli obok siebie ludzie, którzy stanowią dla siebie bezpośrednią konkurencję i bez niechęci ze sobą rozmawiali. 
Zastanawiam się, czy to wyjątkowość trójmiejskiego środowiska kulinarnego, czy może tak właśnie wyglądają relacje w branży kulinarnej (mam nadzieję, że to drugie), ale jedno jest pewne: takie spotkania umacniają pozytywne wzorce – współpracę bez zawiści, budowanie dobrych relacji bez podkładania świń. Jak widać można koegzystować w pokoju, ba! – w sympatii i szacunku do konkurentów (z resztą pokazało to już rok temu spotkanie szefów polskich w Choczewie, na którym miałam przyjemność być).
„Mózg” konferencji – Agnieszka Małkiewicz i Agata Godlewska;

Po dyskusji rozpoczęła się obłędna uczta przygotowana przez załogę Metamorfozy – były moje ukochane policzki wołowe, nieziemska pierś kurza z chrupiącą skórką, korowód sosów,  kwiatów, pianek, a wszystko podane na najpiękniejszych talerzach (widzicie ten niebieski talerz? śni mi się po nocach!).

Jako że dziewczyny – Agnieszka Małkiewicz i Justyna Zdunek – mają niespożytą energię i chęci na mieszanie w polskiej gastronomii, już za chwilę kolejne ciekawe wydarzenie kulinarne: spotkanie polskich szefów kuchni w Swołowie na Pomorzu (22-24 czerwca) z konferencją pt. „Zakaz rzucania mięsem. Etyka w kuchni” otwartą dla wszystkich zainteresowanych w/w tematyką. Konferencja odbędzie się 23 czerwca między 16:00 a 18:00, można się na nią zapisać drogą mailową (kontakt@agnieszkamalkiewicz.pl). 
Spotkanie jest kontynuacją działań w ramach projektu Metamorfoza. Gotujemy Pronature. W Swołowie pojawią się świetni polscy szefowie kuchni – m.in. Agata Wojda, Aleksander Baron czy Adam Chrząstowski i przez kilka dni, na łonie natury będą dzielić się doświadczeniami kulinarnymi i bawić się w kuchni. Jej, jak ja zazdroszczę szczęśliwcom, którzy znajdą się w tak zacnym gronie!
Z resztą sami zobaczcie, jak to wyglądało rok temu (miałam przyjemność spędzić w Choczewie cały dzień).

5 komentarzy

  • Anonimowy
    3 lata temu

    Outdoor lighting will make you feel safer at night by eliminating dark shadowy areas and also, show
    off your unique home and landscaping design. Central Park is a nice place where you can feel nature as you recharge
    and gather your thoughts after a stressful week. However, if you have
    an amazing landscape, that would really change things.

    Here is my website – front yard landscaping ideas ()

  • 3 lata temu

    Ależ mnie zaciekawiłaś! Bardzo fajne i twórcze projekty, na pewno można z nich wiele wynieść dla siebie, może kiedyś uda mi się odwiedzić coś takiego 🙂

  • Anonimowy
    3 lata temu

    Aniu, sadzilam, ze nie jadasz miesa 🙁 tak przynajmniej wspominalas w wywiadzie. Szkoda, ze jednak tak…

    • 3 lata temu

      Nie, mówiłam, że staram się go nie jeść i nie przygotowywać w domu. Może tam się źle wyraziłam albo źle to zostało zrozumiane. Jem mięso b. rzadko, ale jem, głównie podczas wyjść, prawie wcale w domu.

  • 3 lata temu

    Smakowicie wygląda 😀 Jednak wole Kabanosa 🙂

Zostaw komentarz