Słodka sobota: semifreddo toffi

2 marca 2013

Semifreddo pojawia się u mnie od czasu do czasu, w różnych konfiguracjach smakowych.  Na blogu pokazywałam już malinowe, robiłam też kawowe i moje ulubione – z figami i migdałami
Dzisiaj pokazuję Wam to:
SEMIFREDDO TOFFI

1/3 szkl. cukru 2 łyżki wody
1 i 3/4 szkl. śmietany kremówki

3 jajka 2 żółtka
1/2 szkl. cukru
Na patelni rozpuszczam 1/3 szklanki cukru w wodzie na małym ogniu. Następnie zwiększam ogień i gotuję pięć minut bez mieszania, aż nabierze ciemnozłotego koloru. 

Zdejmuję z ognia, odstawiam na trzy minuty, następnie dodaję 1/2 szklanki śmietany, postawiam na ogniu i mieszam, aż powstanie gładkie toffi. Przelewam do miski, chłodzę.

Jajka, żółtka i pół szklanki cukru ubijam mikserem na gęstą masę. Delikatnie łączę ją z toffi i odstawiam. Ubijam pozostałą śmietanę, mieszam z masą i mrożę ok. 4 godziny (nie dłużej, bo zamrozi się całkowicie, a nie o to w semifreddo chodzi). Wyciągam chwilę przed podaniem, rozkładam do filiżanek, ozdabiam listkiem mięty i podaję.
Uwagi:
1. Przepis Marty Gessler. 
2. Semifreddo nie można za mocno zamrozić, więc polecam przestrzegać czasów mrożenia.
3. Bardzo lubię semifreddo, to coś między lodami a zmrożonym koglem-moglem 🙂

10 komentarzy

  • 5 lat temu

    Tak samo pyszne jak wszystkie pozostałe 🙂

  • 5 lat temu

    Mmmmm, pyszności! a to tylko stwierdzenie po przeczytaniu posta, co dopiero, jak skosztuję! 🙂

    Ściskam cieplutko!

  • 5 lat temu

    brzmi pysznie 🙂

  • 5 lat temu

    Ah! I got tomorrow a free day I can try to make this, looks so nice!

  • 5 lat temu

    uwielbiam semifreddo – mój smak włoskich wspomnień 🙂

  • 5 lat temu

    Prezentuje się apetycznie. Jeszcze nigdy nie robiłam semifreddo – muszę to koniecznie nadrobić, jak zrobi się trochę cieplej.

  • 5 lat temu

    Uwielbiam! 🙂

  • 5 lat temu

    Też bardzo lubię ten deser, karmelowy musi smakować obłędnie 🙂

  • 5 lat temu

    hmm, cukier, śmietana, żółtka to chyba będzie nieco kaloryczne 😉

    • 5 lat temu

      a jednak 😉 zrobiłam wczoraj ze świeżymi truskawkami, wyszło pysznie!

Zostaw komentarz