1. Książkę „1945. Wojna i pokój” Magdaleny Grzebałkowskiej o organizowaniu życia
po zakończeniu II wojny światowej. Poruszająca i ukazująca kawałek historii, o
którym się nie mówi.
2. Film
„Amy”, reż. Asif Kapadia.
Dokument o życiu Amy Whinehouse. Uwaga, wyciska łzy.
3. Wypełniać piwnicę przetworami.
Nowa porcja dżemów mirabelkowych
stoi w niej od wczoraj, mam kilka słoików dżemów z kaszubskiej truskawki i
musów z papierówek. Chce mi się pieczonych pomidorów w oliwie (tu przepis) i
ajvaru, czyli pysznego bałkańskiego sosu z papryki i bakłażanów (tu przepis),
ale sił już coraz mniej, więc muszę sobie odpuścić.
4. Wieczorki z książką kulinarną.
W wakacje
zaglądam do nich rzadziej, za to od września wraca mi ochota na nocne wertowanie starych i nowych pozycji. Dzisiaj chciałam Wam pokazać kilka polskich
wydawnictw, o których nigdy nie wspominałam, a które są ze mną od jakiegoś czasu.
Od lewej: „Zielenina…”, „Alfabet…”, „Kulinarne opowieści”; |
„Alfabet ciast” Zofii Różyckiej: prace Zosi podglądam od
dawna, więc ucieszyłam się, że można znaleźć je w jednej książce. Piękny miks
fotografii kulinarnej, kaligrafii i grafiki, choć jeśli szukacie zaskakujących
przepisów, to ich tu nie znajdziecie. Znajdziecie za to zabawę formą, sposobem
podania i prezentacji, słowem dużo inspiracji wizualnych.
„Kulinarne opowieści” Dominiki Wójciak, zwyciężczyni
MasterChefa: nie kupuję książek tego rodzaju, ale tu zrobiłam wyjątek. Dominika
ujęła mnie swoją naturalnością i bezpretensjonalnością na tyle mocno, że byłam
ciekawa, jakimi przepisami podzieli się w pierwszej książce. Fakt, że Natalia
Nowak-Bratek (blog Krew i Wino) robiła zdjęcia do książki był dodatkową zachętą
do kupna książki. Wewnątrz jest sporo receptur, które mam ochotę wypróbować. Bardzo
podoba mi się oryginalny, bardzo indywidualny podział przepisów (rozdziały:
„Chochlą po mapie”, „Kocham cię, więc ci ugotuję” czy
„Wyniesione z domu”) i długie wstępy – widać tu autora!
„Zielenina na talerzu” Magdaleny Cielengi-Wiaterek: Magda
promowała kuchnię wegetariańską, zanim ta jeszcze była modna, jej blog
Zielenina to zbiór wielu wege inspiracji. Podobnie jest z książką, która jest
słusznych rozmiarów i zawiera ponad 100 przepisów na bezmięsne potrawy.
Receptury podzielone zostały na pory roku (bardzo to lubię!), a do tego na
konkretne posiłki. W kolejce do zrobienia czeka sporo dań, np. z działu
letniego bakłażany zapiekane z komosą i orzechami albo podpłomyki z czereśniami
(ale to już za rok…).
„O chlebie” Elizy Mórawskiej, czyli kolejna piękna pozycja z
fotografiami Krzysztofa Kozanowskiego i świetnymi przepisami Liski, autorki
blogu White Plate. Przed kupnem tej książki zastanawiałam się, czy jest sens ją
mieć – chleby piekę bardzo okazjonalnie, nie wgryzam się w skomplikowane
receptury, nie mam zacięcia piekarniczego. Okazało się jednak, że „O
chlebie” to coś więcej niż zbiór receptur dla pasjonatów domowego wypieku
pieczywa, to również wiele pomysłów na proste wypieki dla mniej zaawansowanych,
zarówno słodkich, jak i słonych. Z
resztą, nawet gdyby było inaczej, warto tę książkę mieć dla samych fotografii,
które powalają na kolana. Uwielbiam przeglądać „O chlebie” przed
zaśnięciem, wchodzić w skandynawską estetykę i „wąchać” bochenki z
kolejnych stron.
„O chlebie” |
5. Herbaty SenseAsia – co za design!
Jak na blogerkę przystało, spływa do mnie sporo różnej maści upominków
od producentów, ale jeden na kilkadziesiąt mnie zachwyca. Tak było w przypadku
tych dwóch zestawów pochodzących z wietnamskich plantacji herbat (znajdziecie
je tutaj), dlatego z przyjemnością dzielę się tym odkryciem. Oto przykład, jak dobry produkt idzie w parze z dobrym opakowaniem.
6. Festiwal Filmowy w Gdyni. Od dwóch lat jestem jego stałym gościem,
mam nadzieję, że w ty roku jeszcze uda mi się „zaliczyć” choćby jeden
dzień filmowy.
7. Domową herbatę mrożoną.
Nigdy nie pijałam słodkich kupnych napojów. Wyjątek stanowiła herbata Nestea, lubiłam ją czasem łyknąć. Odmieniło mi się, gdy trafiłam na poniższe
zestawienie porcji cukru w napojach – niby człowiek ma świadomość, że te napoje
są dosładzane, czyta, ile gramów cukru znajduje się w 100 ml, ale dopiero, gdy ów cukier zobaczy, rozumie powagę sytuacji. Teraz „ice tea” robię samodzielnie,
zajmuje mi to kilka minut.
fot.:http://www.dajdropsa.pl/post/ile-cukru-jest-w-napojach/1030 |
MOJA ICE TEA
2 szklanki czarnej herbaty, schłodzonej
1/2 cytryny
2-3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu – przepis TU (można zastąpić miodem/domowym syropem owocowym)
dużo lodu
W dzbanku mieszam herbatę, dodaję sok z cytryny, syrop. Wlewam do szklanek wypełnionych lodem.
ja uwielbiam herbate i zaciekawiłaś mnie ta herbatka 🙂
A ja tu ni w piec ni w dziewiec musze napisac ze rozpoczelam sezon szarlotkowy piekac juz dwa razy "szarlotke Babci Marysi", the best ever!
Ksiazke Zieleniny tez mam i bardzo lubie.
"O chlebie" i "Alfabet ciast" są przepięknie wydane <3 też mam na swojej półce
herbata na pewno do wypróbowania! u nas woda, woda i jeszcze trochę wody w te upały!
"O chlebie" mam i zdjęcia pochłaniam z apetytem wielkim tak jak i pajdę domowego chleba. No i ten papier… u mnie kukurydziany, niesamowity w dotyku 🙂 Wcześniej śledziłam Pracownie wypieków więc mnie osobiście ciut książka zawiodła. Szukam nieustająco chlebowych inspiracji a sporo chlebów było już na ww blogu 🙁
Wertowałam dzisiaj w księgarni "Zieleninę" i "O Jabłkach". Obie prezentowały się pięknie. Tylko ceny na tyle wysokie, że poczekam na jakąś promocję. Póki co zgarnęłam przewodnik po Hiszpanii. Aktualnie potrzebny mi bardziej, niż książki kulinarne 🙂
A na marginesie, to jestem pod wrażeniem "Jerozolimy". To książka idealna, pełna przepisów i opowieści, z pięknymi zdjęciami na dokładkę.
Kochana jak mi miło, że masz moją książkę! 🙂 Dziękuję pięknie za tę pozytywną recenzję! Twojego bloga czytam od lat i bardzo go cenię i lubię, więc Twoja rekomendacja wiele dla mnie znaczy :*
Temperatury u nas już zdecydowanie nie na ice tea (14 stopni!), więc piję sobie ciepłą. Bez cukru 😉
Mam "Alfabet ciast" i ogromnie mi się podoba. Kupiłam parę tygodni temu i jeszcze nie zdążyłam wypróbować żadnego przepisu, ale książka jest prześliczna, uwielbiam ją po prostu oglądać 🙂
Książkę '1945. Wojna i pokój' napisała Magdalena Grzebałkowska. Pozdrawiam z Wielunia 🙂 Ania
Dziękuję 🙂 Zmieniłam już imię…
Ależ ja lubię Ciebie! W tym roku muszę poczynić suszone pomidory, ot co!
Pozdrawiam!
"Alfabet ciast" jest wspaniały. I oblizuję się, czytając o Twoich dżemach mirabelkowych :).