Dzisiejszy obiad to kwintesencja Przepisów na jedną rękę (cały cykl tutaj – klik), bo przygotowałam go w piętnaście minut. Jest ze mną już dziesięć lat, pokazywałam go kiedyś, o tutaj (z chipsami parmezanowymi). Ratuje mnie, gdy naprawdę nie mam czasu albo sił stać w kuchni. No i jest pyszny, uwielbiam delikatny smak cukinii wzmocniony oliwą i parmezanem.
Postanowiłam przypomnieć tę recepturę w ramach Przepisów na jedną rękę, czyli cyklu, w którym wszystko da się zrobić jedną ręką, ekspresowo i bez problemu. Cykl powstał, gdy Olek był malutki i najczęściej gotowałam właśnie jedną ręką, z dzieckiem na drugiej.
SPAGHETTI Z CUKINIĄ
(2 porcje)
- 2 porcje razowego makaronu spaghetti
- 1 średniej wielości cukinia
- oliwa
- garść tartego parmezanu
- nieco świeżo startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Gotuję makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie umytą cukinię kroję obieraczką w cieniutkie wstążki, delikatnie solę i mieszam ze skórką cytrynową. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy przez 1-2 minuty podsmażam cukinię. Dodaję do niej odcedzony, ugotowany makaron, pieprzę całość. Wykładam na talerz, polewam oliwą, posypuję parmezanem, jem!
Przepyszne
Cieszę się 🙂