#42 Przepisy na jedną rękę: spaghetti z cukinią

 spaghetti z cukinią

Dzisiejszy obiad to kwintesencja Przepisów na jedną rękę (cały cykl tutaj – klik), bo przygotowałam go w piętnaście minut. Jest ze mną już dziesięć lat, pokazywałam go kiedyś, o tutaj (z chipsami parmezanowymi). Ratuje mnie, gdy naprawdę nie mam czasu albo sił stać w kuchni. No i jest pyszny, uwielbiam delikatny smak cukinii wzmocniony oliwą i parmezanem.

Postanowiłam przypomnieć tę recepturę w ramach Przepisów na jedną rękę, czyli cyklu, w którym wszystko da się zrobić jedną ręką, ekspresowo i bez problemu. Cykl powstał, gdy Olek był malutki i najczęściej gotowałam właśnie jedną ręką, z dzieckiem na drugiej.

 spaghetti z cukinią

SPAGHETTI Z CUKINIĄ

(2 porcje)

  • 2 porcje razowego makaronu spaghetti
  • 1 średniej wielości cukinia
  • oliwa
  • garść tartego parmezanu
  • nieco świeżo startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Gotuję makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie umytą cukinię kroję obieraczką w cieniutkie wstążki, delikatnie solę i mieszam ze skórką cytrynową. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oliwy przez 1-2 minuty podsmażam cukinię. Dodaję do niej odcedzony, ugotowany makaron, pieprzę całość. Wykładam na talerz, polewam oliwą, posypuję parmezanem, jem!

 spaghetti z cukinią

2 komentarze

  • margot
    5 lat temu

    Przepyszne

    • Ania Włodarczyk
      5 lat temu

      Cieszę się 🙂

Zostaw komentarz